Tips och tricks

Här tänkte jag ge små husmorstips, både för godare mat och renare hem.


  • Gratänger och pajer med mycket fyllning har en tendens att bubbla över i ugnen och bränna fast på ugnsbotten. Ställ formen på ett ark aluminiumfolie som slipper du detta. 
  • Ättika är användbart på så många sätt, inte bara för inläggningar. En kapsyl ättika per liter vatten ger kristallklara fönster. En liten skål med ättika i kylen tar bort dålig lukt. Häll ut ättika i rabatten om du har problem med katter som använder rabatten som toalett. Några droppar ättika, lite diskmedel och saft ger en bra fälla för eländiga bananflugor.
  • Har den gula eller röda löken fått gröna groddar? Klipp ner dem i salladen eller på smörgåsen. Lökgroddar har en mild och fin löksmak och passar fint som piff på mackan.
  • Om man har glasdörrar vid duschen, kan dessa gnidas in med vanligt bilvax. Detta stöter bort vattnet och minskar kalkavlagringar. 
  • Om du likt jag använder många vaniljstänger, spara då de urskrapade stängerna och lägg i en påse med socker. Låt ligga några några dagar och kör sedan allt i mixern. Sila av genom en fin sil och du har ett riktigt fint vaniljsocker. Om stängerna blivit lite torra, testa att lägga dem i en burk och hälla på vodka eller ljus rom. Efter några veckor har du vaniljessens, god att droppa i bakverk och glass.
  • Överblivet surdegsbröd blir det allra godaste ströbrödet. Rosta i bitar i ugnen tills brödet är helt torrt. Kör sedan i matberedaren till ströbröd. Detta ströbröd är både knaprigare och med finare smak än köpeströbröd.
  • Överbliven vetesurdegsgrund (t ex när grunden ska matas) kan friteras i neutral olja, doppas i kanelblandat socker och ätas som efterrätt. Rågsurdegsgrund kan istället rullas i lite salt och användas som drinktilltugg.
  • Grön sparris kan vara lite knivig att skala och ändå kan man få träiga bitar. Pröva istället att bryta av sparrisen i dess ände. Den går nämligen av i gränsen mellan träig och spröd sparris. Då slipper man garanterat tråkig sparris och man behöver inte skala. Vit sparris ska dock alltid skalas.
  • När du bakar vetebröd, testa att knåda in rumsvarmt, mjukt smör i degen när majoriteten av mjölet är inarbetat, istället för att smälta i degspadet. Degen blir så mycket saftigare och godare. Testa också att blanda ingredienserna till fyllningen i en skål och sedan breda ut den på degen. Detta istället för att först breda på smör, sedan strö socker och smaksättning på. Man får en jämnare smaksättning på degen och därmed godare bullar.
  • Känns det som om något saknas i såsen eller grytan men du vet inte vad? Testa lite citronsaft eller några droppar vinäger. Många recept är fattiga på syra och den behövs för att balansera smakerna.
  • Om den råa löken är för stark, testa att lägga den i lite isvatten. Det mildrar de starka smakerna.
  • Glöm inte att tillsätta lite socker (eller honung) i tomatsåsen. Det förbättrar smaken på såsen avsevärt.
  • Och glöm inte heller att en liten mängd salt behövs i chokladbakverk. Toppa gärna chokladtryffeln med några flingor salt. Vansinnigt gott!
  • Om du har tröttnat på att alltid panera fisken i ströbröd, testa att panera i kokosflingor, finhackade nötter eller mandel eller varför inte krossade corn flakes? Det ger krispig fisk med annorlunda smak. Du kan också panera i riven, stark ost för ett smakrikt täcke.
  • Har du kokat julskinka eller annat kött som släpper i från sig en del fett? Häll inte ut kokspadet i vasken. Låt svalna, då stelnar fettet och lägger sig överst i grytan. Fettet kan slevas upp och det rena spadet kan hällas ut. På detta vis besparar man avloppet ännu mer fettavlagringar, det brukar finnas en del där ändå. Undvik också att hälla ut äggvita i avloppet. När äggvitan kommer i kontakt med hett vatten, koagulerar den och kan ge stopp i avloppet. Häll ut äggvitan i soporna istället.

2 kommentarer:

  1. Jag har nu läst alla Dina goda tips och tar dem åt mej med tacksamhet.
    Ove.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ove och välkommen!

      Hoppas att du får nytta av mina husmorsknep. De fylls på allt eftersom så ta dig gärna en titt då och då.

      Sara

      Radera