Idag gör jag i alla fall ett försök och utan några som helst löften, hoppas jag att även i framtiden orkar med lite inspirerande blogginlägg. Vi börjar med en svensk klassiker: sirapslimpan.
Sirapslimpa
2 stycken
50 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
ca 1 kg rågsikt
Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, sirap och 2/3 av rågsikten. Arbeta samman för hand eller i degblandare. Tillsätt sedan saltet och ytterligare rågsikt och arbeta till en smidig deg. Degen ska när den är färdigarbetad kännas ganska tung men smidig och inte klibba fast vid fingrarna. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs för att uppnå den konsistensen. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.
Tag upp den jästa degen på mjölat bakbord. Om du gjort degen i degblandare, behöver du knappast knåda den alls. Om du gjort degen för hand, är det bra om att knåda lite och känna efter att du har en riktigt smidig deg. Dela degen i 2 halvor och forma fina, släta limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Grädda de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Testa om brödet är klart med en termometer som ska visa ca 95°C eller genom att knacka på limpans botten. Den ska låta ihålig. Ta ur limporna ur ugnen. Pensla med lite smält smör eller sirap utblandad i vatten. Njut den första skivan ljummen med bara lite smör på och gläds åt att du för det svenska matarvet vidare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar