torsdag 31 oktober 2013

Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

Det här är en rätt som jag lagade till i somras men som legat i glömska. Hur man kan glömma en så här god och lättlagad rätt är ett mysterium, men jag är glad att den kommit fram ur sina gömmor och in på bloggen. Du kan åstadkomma rätten på 10 minuter och det är en underbar lunchrätt eller del av en smörrebrödsmiddag. Om du gör väldigt små portioner är det inte ett dumt alternativ som drinktilltugg heller. Byt ut fänkålen mot lätt förvälld blomkål och rödlöken mot gräslök, så har du ännu en variant. Inspirationen kommer från Allt om mat, men i vanlig ordning har jag inte följt deras recept.






Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

4 portioner

1 fänkålsstånd
1 syrligt äpple
0,5 rödlök
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk majonnäs
salt, svartpeppar, citronsaft

200 g varmrökt lax
8 skivor grovt rågbröd eller pumpernickel

blandad sallad och 4 citronklyftor

Skiva fänkålen riktigt tunt. Kärna ur äpplet och skär det in tunna klyftor med skalet kvar på. Finhacka rödlöken. Blanda fänkål, äpple, lök, yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Snåla inte med svartpepparn.

Lägg en generös klick fänkålsslaw på hälften av rågbrödet. Lägg en bit varmrökt lax på varje smörgås. Dela resterande bröd i trianglar och lägg dekorativt upp mot smörgåsen. Toppa med citron och ev en liten dillvippa. Servera med en blandad sallad.





tisdag 29 oktober 2013

Morotslimpa med dinkel och honung

Jag har bakat rätt mycket bröd under de senaste månaderna och det här är en riktig favorit. Saftig, hållbar, fiberrik och helt ljuvligt god. Den har en mild honungssmak som framträder tydligare om rostar brödet lite. Det tycker vi är gott en kulen helgmorgon. 







Morotslimpa med dinkel och honung

2 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst
0,25 dl rapsolja
2 msk honung
2 stora morötter
1 dl solrosfrön
1 ägg
5 dl dinkelsikt
2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special

Skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 37°C. Lös jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Tillsätt även olja, honung, solrosfrön, rivna morötter och uppvispat ägg. Blanda. Tillsätt sedan dinkelsikt och arbeta samman, gärna i degblandare. Tillsätt mjöl och nästan allt vetemjöl special. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från bunken. Den ska inte klibba fast vid dina fingrar men ändå känns lite kladdig på ytan. Tillsätt ev mer mjöl för att uppnå önskad konsistens. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under plastfolie.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Smörj två avlånga bakformar. Forma sedan degdelarna till avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med handduk eller folie och låt jäsa ca 30 minuter till.

Under tiden värmer du ugnen till 175°C. Grädda sedan de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är klara när innertemperaturen är ca 95°C eller när limporna känns ihåliga om du knackar på dem.

söndag 27 oktober 2013

Tigerkaka

Så var det dags för ännu ett klassiskt svenskt bakverk, nämligen tigerkakan. Den brukar gå hem hos både barn och vuxna och i skrivande stund svalnar just en sådan goding som smaksatts lite extra med apelsinskal och apelsinsaft. Det ger den en lite vintrig ton och fungerar bra på adventsfikan. Tigerkakan blir extra god om man bröar formen med kokosflingor, testa gärna det.





Tigerkaka

1 kaka

2 ägg
2,5 dl strösocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao

smör och kokos till formen

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggtoddyn. Rör försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn. 

Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en vackert mönstrad sådan. Häll 2/3 av smeten i formen. Sikta ner kakao i den kvarvarande tredjedelen. Ta den större mängden för en kraftig chokladsmak. Ringla sedan smeten över den andra smeten i formen. Tag en kniv och dra försiktigt några gånger genom smeten för att marmorera kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan känns helt torr.

fredag 25 oktober 2013

Kors i taket! Ett inlägg! Eller hur man bakar den godaste sirapslimpan.

Så kommer det ett livstecken från den där matbloggaren som varit så tyst på sistone. Inga inlägg, inga veckomenyer på Facebook. Har hon gett upp helt? Nej, det har jag inte även om jag stundtals har undrat om jag varit "slut som artist" när jag helt sonika bytt middagen mot en tallrik havregrynsgröt. Jag har lagat mat, oftast med god variation och jag har testat en del nya recept men glädjen till maten har lite hamnat i skymundan. Jag ser ett tydligt samband med graviditeten och hur det då helt plötsligt är okej att kommentera vad jag äter och hur jag ser ut. Listor med saker jag inte får äta, listor med saker jag bör äta, peppande tillrop från barnmorskan om min ringa viktuppgång, sen tillsägningar om att äta mer. Jag får mestadels höra att jag måste äta mer, vilket är svårt med en bebis som även nu i slutskedet envisas med att ligga med huvud och överkropp över min magsäck och ta allt utrymme. Jag ogillar hur matfokuset skiftat till att förknippas med tvång och hur kul är det då att försöka inspirera andra till rolig matlagning?
Idag gör jag i alla fall ett försök och utan några som helst löften, hoppas jag att även i framtiden orkar med lite inspirerande blogginlägg. Vi börjar med en svensk klassiker: sirapslimpan.





Sirapslimpa

2 stycken

50 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
ca 1 kg rågsikt

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, sirap och 2/3 av rågsikten. Arbeta samman för hand eller i degblandare. Tillsätt sedan saltet och ytterligare rågsikt och arbeta till en smidig deg. Degen ska när den är färdigarbetad kännas ganska tung men smidig och inte klibba fast vid fingrarna. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs för att uppnå den konsistensen. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Tag upp den jästa degen på mjölat bakbord. Om du gjort degen i degblandare, behöver du knappast knåda den alls. Om du gjort degen för hand, är det bra om att knåda lite och känna efter att du har en riktigt smidig deg. Dela degen i 2 halvor och forma fina, släta limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Grädda de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Testa om brödet är klart med en termometer som ska visa ca 95°C eller genom att knacka på limpans botten. Den ska låta ihålig. Ta ur limporna ur ugnen. Pensla med lite smält smör eller sirap utblandad i vatten. Njut den första skivan ljummen med bara lite smör på och gläds åt att du för det svenska matarvet vidare.