måndag 19 augusti 2013

Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

Efter en indisk temavecka, kan det vara på sin plats med en god och enkel dessert. En svalkande sådan som skulle passa utmärkt efter en indisk middag. Den är väldigt enkel att göra och med en syrlig coulis, är detta en perfekt sensommardessert.





Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

1 form à 26 cm eller 2 små formar

6 st digestivekex
3 ägg
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 dl råsocker

2 dl röda vinbär
1 dl hallon
3 msk socker

smör till formarna

Krossa kexen fint med mortel eller i matberedare.

Separera äggen i gulor och vitor i två olika bunkar. Häll upp grädden i en tredje bunke. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum. Gå vidare och vispa grädden riktigt fluffig. Tillsätt råsocker, strösocker och skrapet från vaniljstången till äggulorna. Vispa riktigt pösigt. Vispa sedan ner färskosten.

Vänd samman äggvitor och grädde i en av bunkarna. Vänd sedan ner äggtoddyn och blanda försiktigt med en slickepott. Vänd runt blandningen utan att röra för mycket för att behålla så mycket av den invispade luften som möjligt.

Smörj formen med lite smör, så lite som möjligt för att täcka kanterna. Strö över generöst med krossat kex, se till att det blir ett tjockt lager i botten. Häll över smeten. Täck med plastfolie och lägg i frysen. Det tar minst 4 timmar att frysa den. Tag upp den 10-15 minuter före servering så att den hinner tina lagom mycket.

Så till coulisen. Lägg bären och sockret i en kastrull och låt sjuda tills bären kokat sönder. Smaka av, den ska ha en rejäl syra. Passera bärsåsen genom en fin sil (chinoise) till en helt slät sås. Ställ kallt i väntan på servering.

Vid servering hälls bärsåsen över kakan. Dekorera gärna med färska bär, t ex orepade vinbär.

Ursprungsreceptet kommer från bloggen Helt underbart men jag har i vanlig ordning gjort lite ändringar.

söndag 18 augusti 2013

Det godaste naanbrödet

Så kommer då det sista indiska receptet i denna lilla temavecka. Naanbröd. Jag publicerade ett recept för 1,5 år sedan och tyckte då att det var det bästa brödet jag lyckats baka. Nu har jag testat ytterligare några recept och det som står här nedan, är faktiskt ännu bättre. Saftigare, bättre uppsugningsförmåga och lite lagom svampigt. Dessutom är hållbarheten bättre och det smakar lika gott nästa dag till matlådan. Någon tandooriugn behövs inte, däremot en baksten eller en riktigt het ugnsplåt. Någon bild på brödet har jag tyvärr inte. Tack till kocken Anders Levén som publicerat originalreceptet på recept.nu.


Naanbröd

6 bröd

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt
1 ägg
12,5 g jäst
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk socker
2 msk olja

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en jämn och smidig deg, gärna i degblandare. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

Lägg in en baksten eller en bakplåt i mitten av ugnen och värm ugnen till högsta temperatur, gärna med varmluft.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 6 bitar och forma till jämnstora, droppformade bröd med ca 1 cm tjocklek. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

Grädda bröden 2 och 2 i några minuter tills bröden börjar få bruna fläckar. Passa noga, då det går fort för dem att brännas. Svep in dem i handduk eller aluminiumfolie i väntan på servering. Dessa bröd går utmärkt att frysa.


fredag 16 augusti 2013

Zucchini stir fry

Den indiska hyllningskavalkaden fortsätter och idag är det en mustig vegetarisk rätt som presenteras. Den fungerar utmärkt som ensamrätt, då med naanbröd och den är väldigt god som sidorätt. Passa på nu när zucchinin är riktigt fin och prisvärd.





Zucchini stir fry

4 portioner som sidorätt, 2 portioner som ensamrätt

1 stor zucchini
1 liten gul lök
1 stor kvisttomat
1 tumstor bit färsk ingefära
1 liten röd chili
1 liten grön chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk senapsfrön (helst svarta eller bruna)
1 tsk hel koriander
0,5 tsk bockhornsklöver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Finhacka löken, tomaten, ingefäran, vitlöken och chilin. Stöt senapsfrön, koriander och bockhornsklöver till ett fint pulver i mortel.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt generöst med smör eller olja. Häll de torra kryddorna i fettet och låt dem fräsa någon minut. De får inte brännas! Tillsätt ingefära, chili, vitlök och lök och låt allt bli mjukt med en få färg. Rör sedan ner tomaten och låt detta fräsa till en mjuk blandning.

Tillsätt zucchinin och rör om ordentligt. Låt den stekas i kryddorna tills den börjar mjukna något. Tillsätt då den färska koriandern och smaksätt med salt. Rätten är klar när zucchinin är mjuk men inte svampig.

onsdag 14 augusti 2013

Chicken Korma

Jag har någon gång tidigare på bloggen pratat om att inte bli avskräckt från indisk matlagning, bara för att det är många kryddor i rätterna. Det kan verka dyrt, omständigt och onödigt, men jag lovar att det är en god investering. Följande kryddor använder jag i stort sett i alla indiska rätter jag lagar; färsk chili, färsk ingefära, vitlök, spiskummin, gurkmeja, torkad koriander och garam masala. Det är en bra grund och har man detta hemma, kommer man riktigt långt. Lägger du till kanel, kryddnejlika, kardemumma, senapsfrön och bockhornsklöver, kan du ta ut svängarna rejält. Jag har haft turen att få kryddor köpta i Indien och Nepal och har därför en mängd olika masalas för kyckling, lamm, vegetariska rätter, linsgrytor och kryddat ris. Det är en lyx och i de fall då jag använder sådan kryddning, ger jag i recepten förslag på ersättning som du kan hitta i kryddhyllan i din mataffär.

Idag kommer receptet på den godaste kycklingcurryn jag någonsin lagat. Cashewnötterna i rätten både reder såsen och ger en fantastisk krämighet och russinen ger en sötma som är svår att ersätta med socker. Kom ihåg det här receptet när det kommer en regnig dag och du vill ha något mustigt som värmer ända in i själen.






Chicken Korma

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
1liten röd chili
1 liten grön chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 stor vitlökslyfta
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1,5 dl cashewnötter
1 dl russin, gärna sultanrussin
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 dl grädde
3 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja att steka i

Finhacka chilin, ingefäran, vitlöken och den gula löken. Finhacka russinen och mixa nötterna till ett mjöl. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt generöst med stekfett. Detta förhindrar att kryddorna bränns. Tillsätt de torra kryddorna och rosta dem i någon minut under omrörning. Låt dem inte brännas. Tillsätt chili, vitlök, ingefära, russin och gul lök och låt detta svettas, det ska inte få färg. Låt sedan tomatpurén landa i grytan och rör om ordentligt.

Tillsätt vatten, grädde och yoghurt och blanda väl. Rör ner cashewmjölet och sänk värmen så att såsen bara sjuder. Smaka av med lite salt. Ev behövs lite mer kryddor för att åstadkomma rätt mustighet. Öka då mängden garam masala och lägg till lite torkad koriander och spiskummin. När såsen smakar bra, lägger du ner kycklingen, skuren i 4-5 bitar per filé. Låt sjuda i 20-25 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ner finhackad koriander. Servera med ris, raita och ev naanbröd. Det är också jättegott med någon sidorätt såsom till exempel zucchini stir fry, vars recept kommer på fredag.

tisdag 6 augusti 2013

Fylld pasta med bacon- och ärtsås

Så var det dags att blogga om en snabblagad och enkel vardagsrätt med mycket smak. Jag gillar verkligen att kombinera söta gröna ärter med salt bacon och gjorde så även i denna pasta. Vi körde en snabb fuskvariant och köpte färsk mezzalunepasta fylld med ricotta och spenat i vår lokala mataffär. Det var ju trots allt en vardagsrätt vi skulle laga. Men den som vill och orkar, ska givetvis göra hemmagjord ravioli. Och sen gör man så här:






Fylld pasta med bacon- och ärtsås

4 portioner

1 förpackning färsk, fylld pasta eller motsvarande mängd hemmagjord
1 paket bacon
1,5 dl gröna ärter
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad färsk basilika
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt
1 dl finriven parmesan
salt, peppar

Koka upp pastavatten. Skär baconet i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs baconet tillsammans med löken i en stekpanna. När baconet fått önskad färg, tillsätts ärterna. Om de är djupfrysta, låt dem få tina i stekpannan innan crème fraichen tillsätts. Tillsätt sedan crème fraiche, basilika och parmesan. Rör om och låt osten smälta. Såsen får ej koka efter att osten har tillsatts. Smaka av med salt och peppar. Det behövs relativt lite salt med tanke på saltet från baconet och osten.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av pastavattnet och blanda ner såsen i pastan. Rör om och servera omgående.

söndag 4 augusti 2013

Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

Jag vet inte om ni likt jag, hamstrar bär i frysen för det "är ju så bra att ha". Och varje sommar hastkokar jag sylt på förra årets bär för att ha plats med årets skörd. I år har jag en liten annan syn på det hela. Jag plockar inte mer hemma hos svärföräldrarna än vad jag faktiskt gör av med. Hittills har det blivit några liter röda vinbär och knappt 2 liter hallon. Hallonen har ätits i frukostyoghurten och som sommardessert med mjölk och en näve hamnade i den här goda kakan tillsammans med en del av vinbären. Jag mutade snickarna med en varsin bit av den här kakan och de blev mer än nöjda. Pröva ni också, ni kommer inte att bli besvikna!






Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

1 kaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl röda vinbär
1 dl hallon
2 msk hackad vit choklad

smör, ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175°C. Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till. Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker med en sked. Smörj och bröa en bakform med avtagbara kanter. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med fuktade händer. Strö över vinbär och hallon och tryck till dem lätt. Strö över vit choklad och sätt in kakan i ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska ha fin färg men vara på gränsen till kladdig i mitten.

Dekorera med vinbärskvistar och pudra över florsocker. Servera som den är eller med lättvispad grädde.

fredag 2 augusti 2013

Österlen och en ljuvlig pannacotta

Årets semester har vi till stora delar tillbringat hemma. Vi har renoverat två sovrum och även haft hantverkare som hjälpt oss med ett utomhusprojekt. Det känns verkligen så kul att känna att vi får det fint runtom oss och även mer praktiskt än det har varit förut. Men för att få lite semesterkänsla, tog vi en tredagarstripp till Österlen. Med det fina vädret och det fantastiska skånska landskapet, kändes det som en utlandssemester. Jag kan verkligen rekommendera Österlen som utflyktsmål, även om vi så här i efterhand hade valt en mindre turistfylld säsong. Det var i ärlighetens namn lite för mycket folk överallt. Men vi hann med att se några av Österlens pärlor, äta på både dåliga och fantastiska restauranger, dricka must i mängder och besöka Stenshuvuds nationalpark.




En typisk mysig smågata i Åhus. Det finns gott om caféer och glasskioskar, men bered er på långa köer under högsäsong.




I Åhus ligger tillverkningen av en av våra stora exportvaror. Dessa snygga lastbilar sågs det gott om i den lilla staden. För den intresserade kan man boka in sig på guidade visningar i fabriken.




Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö utanför Åhus. Här bodde vi våra två nätter och njöt i fulla drag. Under sommarsäsongen arrangeras det grillaftnar på onsdagar och lördagar på den mysiga innergården. Det kostar 315 kr per person och vi hade bokat in oss för vår första kväll där. Närproducerade och ekologiska varor är nyckelorden i värdshusets matfilosofi och det tilltalar oss. På grillen låg det ryggbiff, tupplårfilé och styckdel från rapsgris vars namn jag inte uppfattade men det såg ut som benfri kotlettrad. Till detta nybakad surdegsbaguette, potatissallad, syrlig tomatsallad, rödbetor, grönsallad, kryddsmör och kalla såser. Efter maten serverades kaffe och brownies med hallon och jordgubbar. Otroligt gott! Köttet var helt klart det bästa grillade jag ätit i sommar och rapsgrisen var den stora stjärnan. Det var rent av så gott att vi bokade bord till nästa kväll också, då à la carte.

Wilhelm åt oxfilé med sommarsvamp, smörsvängd färskpotatis och portvinssås. Jag åt torskrygg med bakad lök, glaserade rödbetor, brynt smör och potatiskompott. Vi var båda mer än nöjda och gav huvudrätterna 9 av 10 möjliga kaksmulor vardera.
Vi kunde inte hålla oss från att beställa dessert. Wilhelm åt lakritscrème brûlée med hallonglass och mandelclafoutis. Fina smaker och perfekt konsistens på glassen men tyvärr något underbakad crème brûlée. Jag åt vanilj- och muscovadopannacotta med rabarber- och yoghurtglass. Gudomlig pannacotta som jag givetvis försökt efterapa hemma i köket. Syrlig och fin glass men avdrag för att de små marängerna som skulle fungera som konsistensbrytare, hade tappat all krispighet och var mjuka och sega. Betygen blir 4 av 5 möjliga kaksmulor för de båda desserterna.

För den som inte dricker alkohol, hade värdshuset många goda lokalproducerade muster med olika smak. Mycket uppskattat! Jag tipsar framför allt om Öspabs äppelmust med aronia som med sin fina fruktighet och strävhet, passar jättebra till kött.

Det totala intrycket av värdshuset var mycket gott och vi kommer definitivt att komma tillbaka!




Vi hann med ett besök på Kiviks musteri. Detta tillsammans med hundratals andra. Lite väl trångt och långa köer till kassan, varpå vi valde att köpa musten på vårt lokala systembolag istället. Prisskillnaden är en ynka krona. Men det var väldigt mysigt att vandra omkring i de äppelgårdar som var öppna för allmänheten och titta på alla sorter som odlas. Jag tror bestämt att must kommer bli en bra dryck i höst vid festliga tillfällen så ni kommer säkert att få ett gäng dryckestips vad det lider.




Vi tog också en tur i Stenshuvuds nationalpark som ligger bredvid Kiviks musteri. Här kan man vandra i en stor bokskog och klättra upp till de tre olika utkikspunkterna som ger fin utsikt över havet och det skånska landskapet. Jag kanske inte rekommenderar en gravid att ta sig till toppen, för det var i jobbigaste laget, men om man inte har en mage i vägen så är det ingen jobbig strapats.





Och så lite bilder bara för att jag gillar fotona. Böljande säd, en praktfull tupp, ja, min bild av Skåne på något sätt.

Och så kom jag hem och gjorde en egen variant av pannacottan. Jag lade upp ett liknande recept i december, men den här varianten blev ännu godare och det vore elakt att inte dela med mig.





Muscovadopannacotta

6 portioner

5 dl vispgrädde
3 gelatinblad 
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk mörkt muscovadosocker
1 vaniljstång

flagad choklad och färska bär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Häll grädden i en kastrull och tillsätt vaniljfrön och den skårade vaniljstången. Häll i sockret och ge det hela ett uppkok. Tag sedan kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt svalna något innan formarna sätts in i kylen för att stelna. Dekorera med flagad mörk choklad och färska bär precis före servering.

torsdag 1 augusti 2013

Ingefärsmojito

Mitt i högsommarvärmen kan det vara gott med en svalkande drink. Nu när jag inte får dricka alkohol, har jag fått experimentera med fruktjuicer av olika slag för att göra goda drinkar. Och även om jag fått fram ett och annat guldkorn, är det ändå denna som är den godaste drinken i sommar. En tvist på en klassisk mojito med en tydlig men inte för skarp ingefärssmak. Den är lätt att göra till en alkoholhaltig drink, men i ärlighetens namn är den nog faktiskt godare i alkoholfri variant. 






Ingefärsmojito

1 drink

2-3 tunna skivor färsk ingefära, skurna i tunna stavar
0,5 lime, skuren i kvartar
1 tsk råsocker
5 myntablad
ginger ale
is

(4 cl ljus rom)

Moddla ingefära, mynta, lime och socker i ett tjockbottnat glas eller i en shaker. Häll över i ett tumblerglas. Tillsätt rikligt med is, gärna krossad. Toppa med iskall ginger ale.
Om du vill ha rom i din drink, tillsätt den från början så att smakerna från de moddlade ingredienserna löser sig i spriten.

Toppa med en myntakvist och en limeskiva.