När det är bra pris på hel laxsida, brukar jag köpa en eller två stycken och stycka upp i lagom stora portionsbitar som sedan landar i frysen. Dessa blir sedan till god och lättlagad vardagsmat med nyttiga förtecken. Eller så hamnar de i sällskap med en god beurre blancsås på helgen. Mindre nyttigt, lite godare. Dagens recept är en bra vardagsrätt med mycket smak men ändå lättlagad. Gremolatan gör potatissalladen saftig, så någon sås anser jag inte behövs. Lite brynt smör blir pricken över i:et!
Pannstekt lax med gremolatapotatis
4 portioner
4 portionsbitar lax
1 kg små delikatesspotatisar eller motsvarande
2 nävar ruccolasallad
50 g sockerärter
1 stor bananschalottenlök
1 dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
skalet och saften från 1 citron, helst ekologisk
50 g smör
salt, peppar
Börja med att koka potatisen i lättsaltat. Om man använder delikatesspotatis, behöver den bara tvättas, ej skalas.
Finhacka persilja och vitlök och blanda med rivet citronskal. Bryn smöret tills det blir ljusbrunt i färgen och doftar av kola. Sila smöret över persiljeblandningen. Rör om. Tillsätt citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Hacka sockerärter i mindre bitar och skiva schalottenlöken tunt. Blanda med ruccola i en stor skål. Häll av potatisen och låt den svalna något.
Under tiden som potatisen svalnar, steks laxen i panna till önskad stekgrad. Då min lax oftast kommer från frysen, brukar jag låta den ha en antytt understekt kärna. Då blir den som allra saftigast.
Häll potatisen i salladsskålen. Häll över gremolatadressingen och blanda väl. Servera med laxen.
På lördag lagas det hemmgjord hamburgare med avokadokräm och tomatsalsa. En riktig höjdare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar