tisdag 12 november 2013

Valnötsbröd med äppelmos

Så kommer ännu ett recept på bröd. Det finns så mycket avslappning i ett brödbak, tycker jag och det är anledning till att jag bakar upp till flera gånger i veckan. Det ger mig positiv energi! Det skämmer också bort mig och maken rejält, då nästan allt bröd vi har ätit det senaste halvåret har varit hembakat. Det här brödet är saftigt och har en fin sötma från äppelmos, lite stuns från dinkel och rågmjöl och en härlig smak och konsistens från valnötter. Det innehåller inte ens en gnutta surdeg, så ni har inget att skylla på. Baka det här brödet inför helgen och ni kommer älska det!






Valnötsbröd med äppelmos

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
1,5 dl äppelmos, gärna ett syrligt
2 dl valnötter
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
4 dl sinkelsikt
9 dl vetemjöl special

Värm vattnet till ca 37°C. Lös jästen i lite av vattnet. Hacka eller mixa valnötterna så att vissa blir riktigt finhackade, andra lite grövre. Rör ner äppelmos, rapsolja, valnötter och salt i degen. Tillsätt rågmjöl, dinkelsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare i ca 5 minuter. Tillsätt lite mer mjöl om så behövs för en smidig deg. Degen ska kännas fuktig utan att klibba vid fingrarna. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Lägg en baksten eller en plåt i ugnen och sätt ugnen på 250°C varmluft, 265°C om du inte har varmluftsfunktion. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 2 delar och forma till runda bröd. Låt jäsa under bakduk eller allra helst i runda, mjölade jäskorgar i ca 30 minuter.

Efter den andra jäsningen skickas bröden in på bakstenen eller plåten. Sänk värmen direkt till 200° C varmluft. Efter 15 minuter sänks temperaturen ytterligare till 175°C och bröden gräddas i  ca 15 minuter till.  Total gräddningstid blir ca 30 minuter eller tills bröden har nått en innertemperatur av 96°C.

Låt svalna på bakgaller.



söndag 10 november 2013

Vanilj- och kolaflätor med toscatäcke

Jag har hört av vänner och bekanta att det är en god idé att fylla frysen med fikabröd och matlådor inför ankomsten av en ny familjemedlem. Fikabrödet för alla som vill komma och hälsa på underverket, matlådorna för att man själv är så trött att man bara inte orkar laga mat. Så jag har börjat förbereda just detta och bakar 1-2 gånger i veckan och gör extra stora satser av grytor och långkok. Nu låter jag överdrivet präktig och förnuftig, men jag har väldigt kloka vänner. Problemet är bara när man bakar något som man tycker blir ett mästerverk. Inte kan man bara låta godsakerna ligga i frysen. Det här är ett bra exempel på det. Jag tror inte att det kommer finnas en smula kvar till de som kommer på bebisfika, för detta bakverk är försvinnande gott. Prova du också!






Vanilj- och kolaflätor med toscatäcke

4 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
150 g smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

50 g finriven mandelmassa
100 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 dl muscovadosocker
1 msk vaniljsocker

Toscasmet:

75 g smör
75 g mandelspån
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

uppvispat ägg

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägget, sockret, ägget, kardemumman och vaniljsockret. Tillsätt sedan drygt hälften av mjölet och arbeta i degblandare till en jämn deg. Tillsätt sedan saltet, smöret som ska vara riktigt mjukt och några deciliter till av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och blank, lossnar från bunkens kanter och klibbar inte fast vid dina fingrar. Totala tiden som degen bör bearbetas i maskin bör vara minst 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk tills degen jäst till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar, för mig brukar det räcka med 2 timmar.

Under tiden som degen jäser, gör man fyllningen. Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Den ska smaka riktigt mycket kola.

När degen är färdigjäst, är det dags för utbakning. Knåda degen lätt med lite mjöl om den är lite kladdig. Dela i fyra delar och kavla ut den ena delen till en stor rektangel. Bred en fjärdedel av fyllningen på den mittersta tredjedelen i rektangelns längsriktning. Skär sneda remsor i de återstående 2 tredjedelarna och vik sedan in remsorna över fyllningen så att det bildas ett flätat mönster. Upprepa med de övriga 3 degdelarna. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 20-30 minuter.

När flätorna jäser, görs toscasmeten. Smält smöret och vispa ner socker, sirap, mjöl och mjölk. Ge smeten ett uppkok och låt sedan sjuda en minut. Rör ner mandelspånen. 

Sätt ugnen på 200°C. När flätorna jäst, klickas toscasmeten ut på dem och breds försiktigt över dem. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda flätorna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. De ska ha fått fin färg utan att toscasmeten har bränts. Låt svalna på galler och njut med en kopp kaffe eller ännu hellre ett stort glas kall mjölk.

fredag 8 november 2013

Indonesisk fläskfilégryta med broccolisallad

Det sägs att man har kunnat bevisa att bebisar känner igen smaker från när de låg inne i magen och delade mammans blodcirkulation via navelsträngen. De uppskattar mest söta smaker men ska tydligen kunna känna skillnad på många olika komponenter. Dessa känner de sedan igen i bröstmjölken och i sina smakportioner. Jag tycker att detta låter alldeles fantastiskt och jag undrar hur man lyckats bevisa det. Men det gläder mig för att då kommer vårt lilla Pyre att gilla mat med mycket chili och ingefära, koriander och tamarindsmak för det har vi ätit mycket av de sista 8 månaderna. Den här rätten är ett bra exempel på sådan mat.






Indonesisk fläskfilé med broccolisallad

 4 portioner

500 g fläskfilé
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk sambal oelek
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk fisksås
0,75 dl olja (raps eller jordnöt)
3 msk tamarindjuice
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk råsocker
2 salladslökar

Broccolisallad:
1 broccolistånd
1 näve sockerärter
1 röd paprika
3 salladslökar
1 näve jordnötter

2 msk jordnötsolja
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 liten finhackad röd chili
2 msk kokos
saften från 1 lime

Vi börjar med grytan och dess kryddpasta. Lägg sambal oelek, lök, vitlök, olja och fisksås i en matberedare. Mixa till en slät pasta. Hetta upp en kastrull eller sauteuse och fräs pastan i några minuter under noggrann omrörning. Låt den inte brännas. Den kommer kunna skära sig men det gör inget. Sänk värmen till låg värme och tillsätt tamarindjuice, salt, socker och peppar. Låt sjuda några minuter. Häll sedan över hela kryddpastan i en bunke.

Under tiden som kryddpastan svalnar, förbereds salladen. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Strimla sockerärterna och paprikan. Grovhacka salladslökarna och jordnötterna. Lägg i en skål. Blanda olja, finhackad vitlök, ingefära, chili, kokos och limesaft. Smaka ev av med lite salt. Häll över grönsakerna och massera in dressingen i grönsakerna, framför allt i broccolin.

Putsa fläskfilén och skiva eller strimla den tunt. Lägg ner fläskfilén i kryddpastan och rör om ordentligt. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna och tillsätt lite stekfett. Stek fläskfilén hastigt i två omgångar. Allt kött ska bli lätt brynt. Lägg ner allt kött i pannan, tillsätt kokosmjölken och koka upp. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med mer salt eller peppar om så behövs. Servera grytan med broccolisalladen och kokt ris. Strö finhackad salladslök över grytan vid servering.

Receptet på grytan och salladen kommer från "Den stora asiatiska kokboken" men då jag hade svårt att få tag räkpasta och hade ont om färsk chili hemma, har jag ändrat i receptet på grytan. Salladsreceptet har också anpassats efter vårt kylskåpsinnehåll.

onsdag 6 november 2013

Äppelmuffins med kardemumma och brynt smör

Det här är ett gudomligt gott recept på saftiga muffins som håller sig saftiga länge. Detta tack vare de rivna äpplena i smeten. Ursprungsreceptet kommer från boken "Äppelkakor" av Ann-Kristin Hallgren, men jag har gjort rätt många justeringar i receptet så det finns bara några likheter med originalet. Varför dessa ständiga ändringar, undrar ni? Jag har väldigt svårt att följa recept och om jag ser minsta chans till att optimera ett recept till de smaker vi gillar, så tar jag den. Här blev det en riktig fullträff och som jag ser det är detta muffins som passar in på vilket novemberkalas eller kommande glöggmys som helst.






Äppelmuffins med kardemumma och brynt smör

12 stycken

100 g brynt smör
1 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1,5 dl turkisk yoghurt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk nystött kardemumma
2,5 dl grovrivet äpple (helst skalat)

pärlsocker eller råsocker till topping

Sätt ugnen på 225°C. Vispa det brynta smöret tillsammans med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en riktigt luftig smet. Rör sedan ner yoghurten och äpplet och blanda väl. Blanda vetemjöl, kardemumma, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Rör sedan ner detta i äggblandningen. Blanda väl utan att slå undan all luft i smeten. 

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3. Toppa med pärlsocker eller råsocker (eller varför inte en kombination). Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. De ska ha fått fin färg och kännas torra på provsticka.



måndag 4 november 2013

Laxpudding

Fördelen med att ha veckomenyer är många. Man minimerar vardagsstressen genom att veta varje dag vad man ska laga, man handlar en, kanske två gånger i veckan och det går att planera vissa moment för att förkorta tillagningstiden. Som med den här rätten till exempel. Dagen efter att vi åt plommonspäckad kotlettrad med kokt potatis, hade vi planerat för laxpudding. Alltså kokade jag extra mycket potatis dagen före för att slippa det momentet på måndagen. Laxpudding kan man göra på rå potatis och rå lax, men den här varianten går mycket fortare att göra och hinns då med på en vardag. Så tänk på den här rätten nästa gång du har potatisrester i kylen. Det är en riktigt god och mättande rätt som inte kostar många kronor och som blir till goda lunchlådor.






Laxpudding

4-6 portioner

15 normalstora, kokta potatisar
200 g rimmad, kallrökt eller gravad lax i skivor
10 cm purjolök
0,5 knippe färsk dill
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde av valfri fetthalt
salt, peppar

Sätt ugnen på 200°C. Skiva den kokta potatisen så tunt som möjligt. Strimla laxen och purjolöken. Finhacka dillen och blanda den med purjolöken. Varva potatis, lax och lök- och dillblandning i en ugnsfast, smord gratängform. Salta på varje lager potatis. Avsluta med ett lager potatis. Vispa sedan ihop ägg, mjölk, grädde, en liten nypa salt och lite nymalen peppar. Häll över äggstanningen och ställ in formen i ugnen. Låt grädda tills den fått fin färg på ytan och äggstanningen har stannat. Detta tar ca 30-45 minuter beroende på hur stor form man använt.

Servera laxpuddingen med skirat smör, gröna ärter och citron.




lördag 2 november 2013

Plommonspäckad kotlettrad

Det finns maträtter som vi i vår familj kallar för mammamat. Mat som påminner om mammas helgstekar och långkokta grytor, rätter som ska serveras med kokt potatis, kokta grönsaker och sås. Mat som känns välbekant, trygg och som ger en varm känsla i magen på fler sätt än bara från själva matens temperatur. Det här är en sådan rätt. Och det är fantastiskt att så mycket smak och sentimental värmekan komma från en rätt som kräver en minimal arbetsinsats i köket. Det här en klassisk söndagsmiddag och en perfekt allhelgonarätt!






Plommonspäckad kotlettrad med gräddsås

4 portioner

500-600 g benfri fläskkotlettrad
6 kärnfria katrinplommon
1 tsk torkad ingefära
1 tsk salt
1-2 krm malen vitpeppar
smör eller olja att steka i

Sås:
stekskyn från fläskköttet
1-2 dl vatten
ev 1-2 tsk konc kalvfond
1 tsk kinsesisk soja
0,5-1 dl grädde
1 tsk svartvinbärsgelé
salt, peppar, ev redning

kokt potatis, kokta grönsaker såsom morötter, broccoli, blomkål och äppelmos

Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskköttet från överflödigt fett. Ta inte bort allt fett, det ger god smak till stekskyn, men centimetervis av fett är inte nödvändigt att ha kvar. Skär tolv små skåror i fläsket, 6 på varje långsida. Dela katrinplommonen i halvor och stoppa in i skårorna. Klappa in torkad ingefära, salt och peppar i fläsket.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt stekfett. Bryn fläsket runtom tills det får fin och relativt kraftig stekyta. Detta ger en god smak. Lägg sedan fläskköttet i en ugnsfast form som helst ska vara bara något större än själva köttbiten. Täck sedan formen med aluminiumfolie och avsluta med att stoppa en stektermometer mitt i den tjockaste delen av köttbiten. Ställ in i ugnen och låt stå tills innertemperaturen uppnått ca 75°C. (Normalt sett kan jag tänka mig ännu lite lägre temperatur på en sådan här styckdel, då jag egentligen gillar fläsket skiftande lite lätt åt rosa. Men med bulle i ugnen, ska köttet vara genomstekt och vid 75°C är det just det men fortfarande saftigt.) I vår ugn tog detta ca 50 minuter.

Tag upp köttet och låt det vila insvept i folie. Sila av stekskyn från formen och häll ner den i en kastrull eller sauteuse. Om det är alltför liten mängd, tillsätt vatten och kalvfond. Om fläsket släppt mycket vätska, kan det räcka att ev krydda upp med några droppar fond. Tillsätt soja och grädde och koka upp. Tillsätt sedan gelé och smaka av med salt och peppar. Red ev såsen med lite Maizena eller toppredning.

Skär upp kotlettraden i centimetertjocka skivor. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, sås och en generös klick gott äppelmos.

Det går att göra motsvarande rätt med hel fläskkarré eller skinkstek också.

torsdag 31 oktober 2013

Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

Det här är en rätt som jag lagade till i somras men som legat i glömska. Hur man kan glömma en så här god och lättlagad rätt är ett mysterium, men jag är glad att den kommit fram ur sina gömmor och in på bloggen. Du kan åstadkomma rätten på 10 minuter och det är en underbar lunchrätt eller del av en smörrebrödsmiddag. Om du gör väldigt små portioner är det inte ett dumt alternativ som drinktilltugg heller. Byt ut fänkålen mot lätt förvälld blomkål och rödlöken mot gräslök, så har du ännu en variant. Inspirationen kommer från Allt om mat, men i vanlig ordning har jag inte följt deras recept.






Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

4 portioner

1 fänkålsstånd
1 syrligt äpple
0,5 rödlök
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk majonnäs
salt, svartpeppar, citronsaft

200 g varmrökt lax
8 skivor grovt rågbröd eller pumpernickel

blandad sallad och 4 citronklyftor

Skiva fänkålen riktigt tunt. Kärna ur äpplet och skär det in tunna klyftor med skalet kvar på. Finhacka rödlöken. Blanda fänkål, äpple, lök, yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Snåla inte med svartpepparn.

Lägg en generös klick fänkålsslaw på hälften av rågbrödet. Lägg en bit varmrökt lax på varje smörgås. Dela resterande bröd i trianglar och lägg dekorativt upp mot smörgåsen. Toppa med citron och ev en liten dillvippa. Servera med en blandad sallad.





tisdag 29 oktober 2013

Morotslimpa med dinkel och honung

Jag har bakat rätt mycket bröd under de senaste månaderna och det här är en riktig favorit. Saftig, hållbar, fiberrik och helt ljuvligt god. Den har en mild honungssmak som framträder tydligare om rostar brödet lite. Det tycker vi är gott en kulen helgmorgon. 







Morotslimpa med dinkel och honung

2 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst
0,25 dl rapsolja
2 msk honung
2 stora morötter
1 dl solrosfrön
1 ägg
5 dl dinkelsikt
2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special

Skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 37°C. Lös jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Tillsätt även olja, honung, solrosfrön, rivna morötter och uppvispat ägg. Blanda. Tillsätt sedan dinkelsikt och arbeta samman, gärna i degblandare. Tillsätt mjöl och nästan allt vetemjöl special. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från bunken. Den ska inte klibba fast vid dina fingrar men ändå känns lite kladdig på ytan. Tillsätt ev mer mjöl för att uppnå önskad konsistens. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under plastfolie.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Smörj två avlånga bakformar. Forma sedan degdelarna till avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med handduk eller folie och låt jäsa ca 30 minuter till.

Under tiden värmer du ugnen till 175°C. Grädda sedan de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är klara när innertemperaturen är ca 95°C eller när limporna känns ihåliga om du knackar på dem.

söndag 27 oktober 2013

Tigerkaka

Så var det dags för ännu ett klassiskt svenskt bakverk, nämligen tigerkakan. Den brukar gå hem hos både barn och vuxna och i skrivande stund svalnar just en sådan goding som smaksatts lite extra med apelsinskal och apelsinsaft. Det ger den en lite vintrig ton och fungerar bra på adventsfikan. Tigerkakan blir extra god om man bröar formen med kokosflingor, testa gärna det.





Tigerkaka

1 kaka

2 ägg
2,5 dl strösocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao

smör och kokos till formen

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggtoddyn. Rör försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn. 

Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en vackert mönstrad sådan. Häll 2/3 av smeten i formen. Sikta ner kakao i den kvarvarande tredjedelen. Ta den större mängden för en kraftig chokladsmak. Ringla sedan smeten över den andra smeten i formen. Tag en kniv och dra försiktigt några gånger genom smeten för att marmorera kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan känns helt torr.

fredag 25 oktober 2013

Kors i taket! Ett inlägg! Eller hur man bakar den godaste sirapslimpan.

Så kommer det ett livstecken från den där matbloggaren som varit så tyst på sistone. Inga inlägg, inga veckomenyer på Facebook. Har hon gett upp helt? Nej, det har jag inte även om jag stundtals har undrat om jag varit "slut som artist" när jag helt sonika bytt middagen mot en tallrik havregrynsgröt. Jag har lagat mat, oftast med god variation och jag har testat en del nya recept men glädjen till maten har lite hamnat i skymundan. Jag ser ett tydligt samband med graviditeten och hur det då helt plötsligt är okej att kommentera vad jag äter och hur jag ser ut. Listor med saker jag inte får äta, listor med saker jag bör äta, peppande tillrop från barnmorskan om min ringa viktuppgång, sen tillsägningar om att äta mer. Jag får mestadels höra att jag måste äta mer, vilket är svårt med en bebis som även nu i slutskedet envisas med att ligga med huvud och överkropp över min magsäck och ta allt utrymme. Jag ogillar hur matfokuset skiftat till att förknippas med tvång och hur kul är det då att försöka inspirera andra till rolig matlagning?
Idag gör jag i alla fall ett försök och utan några som helst löften, hoppas jag att även i framtiden orkar med lite inspirerande blogginlägg. Vi börjar med en svensk klassiker: sirapslimpan.





Sirapslimpa

2 stycken

50 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
ca 1 kg rågsikt

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, sirap och 2/3 av rågsikten. Arbeta samman för hand eller i degblandare. Tillsätt sedan saltet och ytterligare rågsikt och arbeta till en smidig deg. Degen ska när den är färdigarbetad kännas ganska tung men smidig och inte klibba fast vid fingrarna. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs för att uppnå den konsistensen. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Tag upp den jästa degen på mjölat bakbord. Om du gjort degen i degblandare, behöver du knappast knåda den alls. Om du gjort degen för hand, är det bra om att knåda lite och känna efter att du har en riktigt smidig deg. Dela degen i 2 halvor och forma fina, släta limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Grädda de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Testa om brödet är klart med en termometer som ska visa ca 95°C eller genom att knacka på limpans botten. Den ska låta ihålig. Ta ur limporna ur ugnen. Pensla med lite smält smör eller sirap utblandad i vatten. Njut den första skivan ljummen med bara lite smör på och gläds åt att du för det svenska matarvet vidare.

måndag 19 augusti 2013

Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

Efter en indisk temavecka, kan det vara på sin plats med en god och enkel dessert. En svalkande sådan som skulle passa utmärkt efter en indisk middag. Den är väldigt enkel att göra och med en syrlig coulis, är detta en perfekt sensommardessert.





Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

1 form à 26 cm eller 2 små formar

6 st digestivekex
3 ägg
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 dl råsocker

2 dl röda vinbär
1 dl hallon
3 msk socker

smör till formarna

Krossa kexen fint med mortel eller i matberedare.

Separera äggen i gulor och vitor i två olika bunkar. Häll upp grädden i en tredje bunke. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum. Gå vidare och vispa grädden riktigt fluffig. Tillsätt råsocker, strösocker och skrapet från vaniljstången till äggulorna. Vispa riktigt pösigt. Vispa sedan ner färskosten.

Vänd samman äggvitor och grädde i en av bunkarna. Vänd sedan ner äggtoddyn och blanda försiktigt med en slickepott. Vänd runt blandningen utan att röra för mycket för att behålla så mycket av den invispade luften som möjligt.

Smörj formen med lite smör, så lite som möjligt för att täcka kanterna. Strö över generöst med krossat kex, se till att det blir ett tjockt lager i botten. Häll över smeten. Täck med plastfolie och lägg i frysen. Det tar minst 4 timmar att frysa den. Tag upp den 10-15 minuter före servering så att den hinner tina lagom mycket.

Så till coulisen. Lägg bären och sockret i en kastrull och låt sjuda tills bären kokat sönder. Smaka av, den ska ha en rejäl syra. Passera bärsåsen genom en fin sil (chinoise) till en helt slät sås. Ställ kallt i väntan på servering.

Vid servering hälls bärsåsen över kakan. Dekorera gärna med färska bär, t ex orepade vinbär.

Ursprungsreceptet kommer från bloggen Helt underbart men jag har i vanlig ordning gjort lite ändringar.

söndag 18 augusti 2013

Det godaste naanbrödet

Så kommer då det sista indiska receptet i denna lilla temavecka. Naanbröd. Jag publicerade ett recept för 1,5 år sedan och tyckte då att det var det bästa brödet jag lyckats baka. Nu har jag testat ytterligare några recept och det som står här nedan, är faktiskt ännu bättre. Saftigare, bättre uppsugningsförmåga och lite lagom svampigt. Dessutom är hållbarheten bättre och det smakar lika gott nästa dag till matlådan. Någon tandooriugn behövs inte, däremot en baksten eller en riktigt het ugnsplåt. Någon bild på brödet har jag tyvärr inte. Tack till kocken Anders Levén som publicerat originalreceptet på recept.nu.


Naanbröd

6 bröd

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt
1 ägg
12,5 g jäst
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk socker
2 msk olja

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en jämn och smidig deg, gärna i degblandare. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

Lägg in en baksten eller en bakplåt i mitten av ugnen och värm ugnen till högsta temperatur, gärna med varmluft.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 6 bitar och forma till jämnstora, droppformade bröd med ca 1 cm tjocklek. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

Grädda bröden 2 och 2 i några minuter tills bröden börjar få bruna fläckar. Passa noga, då det går fort för dem att brännas. Svep in dem i handduk eller aluminiumfolie i väntan på servering. Dessa bröd går utmärkt att frysa.


fredag 16 augusti 2013

Zucchini stir fry

Den indiska hyllningskavalkaden fortsätter och idag är det en mustig vegetarisk rätt som presenteras. Den fungerar utmärkt som ensamrätt, då med naanbröd och den är väldigt god som sidorätt. Passa på nu när zucchinin är riktigt fin och prisvärd.





Zucchini stir fry

4 portioner som sidorätt, 2 portioner som ensamrätt

1 stor zucchini
1 liten gul lök
1 stor kvisttomat
1 tumstor bit färsk ingefära
1 liten röd chili
1 liten grön chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk senapsfrön (helst svarta eller bruna)
1 tsk hel koriander
0,5 tsk bockhornsklöver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Finhacka löken, tomaten, ingefäran, vitlöken och chilin. Stöt senapsfrön, koriander och bockhornsklöver till ett fint pulver i mortel.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt generöst med smör eller olja. Häll de torra kryddorna i fettet och låt dem fräsa någon minut. De får inte brännas! Tillsätt ingefära, chili, vitlök och lök och låt allt bli mjukt med en få färg. Rör sedan ner tomaten och låt detta fräsa till en mjuk blandning.

Tillsätt zucchinin och rör om ordentligt. Låt den stekas i kryddorna tills den börjar mjukna något. Tillsätt då den färska koriandern och smaksätt med salt. Rätten är klar när zucchinin är mjuk men inte svampig.

onsdag 14 augusti 2013

Chicken Korma

Jag har någon gång tidigare på bloggen pratat om att inte bli avskräckt från indisk matlagning, bara för att det är många kryddor i rätterna. Det kan verka dyrt, omständigt och onödigt, men jag lovar att det är en god investering. Följande kryddor använder jag i stort sett i alla indiska rätter jag lagar; färsk chili, färsk ingefära, vitlök, spiskummin, gurkmeja, torkad koriander och garam masala. Det är en bra grund och har man detta hemma, kommer man riktigt långt. Lägger du till kanel, kryddnejlika, kardemumma, senapsfrön och bockhornsklöver, kan du ta ut svängarna rejält. Jag har haft turen att få kryddor köpta i Indien och Nepal och har därför en mängd olika masalas för kyckling, lamm, vegetariska rätter, linsgrytor och kryddat ris. Det är en lyx och i de fall då jag använder sådan kryddning, ger jag i recepten förslag på ersättning som du kan hitta i kryddhyllan i din mataffär.

Idag kommer receptet på den godaste kycklingcurryn jag någonsin lagat. Cashewnötterna i rätten både reder såsen och ger en fantastisk krämighet och russinen ger en sötma som är svår att ersätta med socker. Kom ihåg det här receptet när det kommer en regnig dag och du vill ha något mustigt som värmer ända in i själen.






Chicken Korma

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
1liten röd chili
1 liten grön chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 stor vitlökslyfta
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1,5 dl cashewnötter
1 dl russin, gärna sultanrussin
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 dl grädde
3 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja att steka i

Finhacka chilin, ingefäran, vitlöken och den gula löken. Finhacka russinen och mixa nötterna till ett mjöl. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt generöst med stekfett. Detta förhindrar att kryddorna bränns. Tillsätt de torra kryddorna och rosta dem i någon minut under omrörning. Låt dem inte brännas. Tillsätt chili, vitlök, ingefära, russin och gul lök och låt detta svettas, det ska inte få färg. Låt sedan tomatpurén landa i grytan och rör om ordentligt.

Tillsätt vatten, grädde och yoghurt och blanda väl. Rör ner cashewmjölet och sänk värmen så att såsen bara sjuder. Smaka av med lite salt. Ev behövs lite mer kryddor för att åstadkomma rätt mustighet. Öka då mängden garam masala och lägg till lite torkad koriander och spiskummin. När såsen smakar bra, lägger du ner kycklingen, skuren i 4-5 bitar per filé. Låt sjuda i 20-25 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ner finhackad koriander. Servera med ris, raita och ev naanbröd. Det är också jättegott med någon sidorätt såsom till exempel zucchini stir fry, vars recept kommer på fredag.

tisdag 6 augusti 2013

Fylld pasta med bacon- och ärtsås

Så var det dags att blogga om en snabblagad och enkel vardagsrätt med mycket smak. Jag gillar verkligen att kombinera söta gröna ärter med salt bacon och gjorde så även i denna pasta. Vi körde en snabb fuskvariant och köpte färsk mezzalunepasta fylld med ricotta och spenat i vår lokala mataffär. Det var ju trots allt en vardagsrätt vi skulle laga. Men den som vill och orkar, ska givetvis göra hemmagjord ravioli. Och sen gör man så här:






Fylld pasta med bacon- och ärtsås

4 portioner

1 förpackning färsk, fylld pasta eller motsvarande mängd hemmagjord
1 paket bacon
1,5 dl gröna ärter
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad färsk basilika
2 dl crème fraiche, valfri fetthalt
1 dl finriven parmesan
salt, peppar

Koka upp pastavatten. Skär baconet i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs baconet tillsammans med löken i en stekpanna. När baconet fått önskad färg, tillsätts ärterna. Om de är djupfrysta, låt dem få tina i stekpannan innan crème fraichen tillsätts. Tillsätt sedan crème fraiche, basilika och parmesan. Rör om och låt osten smälta. Såsen får ej koka efter att osten har tillsatts. Smaka av med salt och peppar. Det behövs relativt lite salt med tanke på saltet från baconet och osten.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av pastavattnet och blanda ner såsen i pastan. Rör om och servera omgående.

söndag 4 augusti 2013

Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

Jag vet inte om ni likt jag, hamstrar bär i frysen för det "är ju så bra att ha". Och varje sommar hastkokar jag sylt på förra årets bär för att ha plats med årets skörd. I år har jag en liten annan syn på det hela. Jag plockar inte mer hemma hos svärföräldrarna än vad jag faktiskt gör av med. Hittills har det blivit några liter röda vinbär och knappt 2 liter hallon. Hallonen har ätits i frukostyoghurten och som sommardessert med mjölk och en näve hamnade i den här goda kakan tillsammans med en del av vinbären. Jag mutade snickarna med en varsin bit av den här kakan och de blev mer än nöjda. Pröva ni också, ni kommer inte att bli besvikna!






Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

1 kaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl röda vinbär
1 dl hallon
2 msk hackad vit choklad

smör, ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175°C. Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till. Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker med en sked. Smörj och bröa en bakform med avtagbara kanter. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med fuktade händer. Strö över vinbär och hallon och tryck till dem lätt. Strö över vit choklad och sätt in kakan i ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska ha fin färg men vara på gränsen till kladdig i mitten.

Dekorera med vinbärskvistar och pudra över florsocker. Servera som den är eller med lättvispad grädde.

fredag 2 augusti 2013

Österlen och en ljuvlig pannacotta

Årets semester har vi till stora delar tillbringat hemma. Vi har renoverat två sovrum och även haft hantverkare som hjälpt oss med ett utomhusprojekt. Det känns verkligen så kul att känna att vi får det fint runtom oss och även mer praktiskt än det har varit förut. Men för att få lite semesterkänsla, tog vi en tredagarstripp till Österlen. Med det fina vädret och det fantastiska skånska landskapet, kändes det som en utlandssemester. Jag kan verkligen rekommendera Österlen som utflyktsmål, även om vi så här i efterhand hade valt en mindre turistfylld säsong. Det var i ärlighetens namn lite för mycket folk överallt. Men vi hann med att se några av Österlens pärlor, äta på både dåliga och fantastiska restauranger, dricka must i mängder och besöka Stenshuvuds nationalpark.




En typisk mysig smågata i Åhus. Det finns gott om caféer och glasskioskar, men bered er på långa köer under högsäsong.




I Åhus ligger tillverkningen av en av våra stora exportvaror. Dessa snygga lastbilar sågs det gott om i den lilla staden. För den intresserade kan man boka in sig på guidade visningar i fabriken.




Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö utanför Åhus. Här bodde vi våra två nätter och njöt i fulla drag. Under sommarsäsongen arrangeras det grillaftnar på onsdagar och lördagar på den mysiga innergården. Det kostar 315 kr per person och vi hade bokat in oss för vår första kväll där. Närproducerade och ekologiska varor är nyckelorden i värdshusets matfilosofi och det tilltalar oss. På grillen låg det ryggbiff, tupplårfilé och styckdel från rapsgris vars namn jag inte uppfattade men det såg ut som benfri kotlettrad. Till detta nybakad surdegsbaguette, potatissallad, syrlig tomatsallad, rödbetor, grönsallad, kryddsmör och kalla såser. Efter maten serverades kaffe och brownies med hallon och jordgubbar. Otroligt gott! Köttet var helt klart det bästa grillade jag ätit i sommar och rapsgrisen var den stora stjärnan. Det var rent av så gott att vi bokade bord till nästa kväll också, då à la carte.

Wilhelm åt oxfilé med sommarsvamp, smörsvängd färskpotatis och portvinssås. Jag åt torskrygg med bakad lök, glaserade rödbetor, brynt smör och potatiskompott. Vi var båda mer än nöjda och gav huvudrätterna 9 av 10 möjliga kaksmulor vardera.
Vi kunde inte hålla oss från att beställa dessert. Wilhelm åt lakritscrème brûlée med hallonglass och mandelclafoutis. Fina smaker och perfekt konsistens på glassen men tyvärr något underbakad crème brûlée. Jag åt vanilj- och muscovadopannacotta med rabarber- och yoghurtglass. Gudomlig pannacotta som jag givetvis försökt efterapa hemma i köket. Syrlig och fin glass men avdrag för att de små marängerna som skulle fungera som konsistensbrytare, hade tappat all krispighet och var mjuka och sega. Betygen blir 4 av 5 möjliga kaksmulor för de båda desserterna.

För den som inte dricker alkohol, hade värdshuset många goda lokalproducerade muster med olika smak. Mycket uppskattat! Jag tipsar framför allt om Öspabs äppelmust med aronia som med sin fina fruktighet och strävhet, passar jättebra till kött.

Det totala intrycket av värdshuset var mycket gott och vi kommer definitivt att komma tillbaka!




Vi hann med ett besök på Kiviks musteri. Detta tillsammans med hundratals andra. Lite väl trångt och långa köer till kassan, varpå vi valde att köpa musten på vårt lokala systembolag istället. Prisskillnaden är en ynka krona. Men det var väldigt mysigt att vandra omkring i de äppelgårdar som var öppna för allmänheten och titta på alla sorter som odlas. Jag tror bestämt att must kommer bli en bra dryck i höst vid festliga tillfällen så ni kommer säkert att få ett gäng dryckestips vad det lider.




Vi tog också en tur i Stenshuvuds nationalpark som ligger bredvid Kiviks musteri. Här kan man vandra i en stor bokskog och klättra upp till de tre olika utkikspunkterna som ger fin utsikt över havet och det skånska landskapet. Jag kanske inte rekommenderar en gravid att ta sig till toppen, för det var i jobbigaste laget, men om man inte har en mage i vägen så är det ingen jobbig strapats.





Och så lite bilder bara för att jag gillar fotona. Böljande säd, en praktfull tupp, ja, min bild av Skåne på något sätt.

Och så kom jag hem och gjorde en egen variant av pannacottan. Jag lade upp ett liknande recept i december, men den här varianten blev ännu godare och det vore elakt att inte dela med mig.





Muscovadopannacotta

6 portioner

5 dl vispgrädde
3 gelatinblad 
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk mörkt muscovadosocker
1 vaniljstång

flagad choklad och färska bär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Häll grädden i en kastrull och tillsätt vaniljfrön och den skårade vaniljstången. Häll i sockret och ge det hela ett uppkok. Tag sedan kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt svalna något innan formarna sätts in i kylen för att stelna. Dekorera med flagad mörk choklad och färska bär precis före servering.

torsdag 1 augusti 2013

Ingefärsmojito

Mitt i högsommarvärmen kan det vara gott med en svalkande drink. Nu när jag inte får dricka alkohol, har jag fått experimentera med fruktjuicer av olika slag för att göra goda drinkar. Och även om jag fått fram ett och annat guldkorn, är det ändå denna som är den godaste drinken i sommar. En tvist på en klassisk mojito med en tydlig men inte för skarp ingefärssmak. Den är lätt att göra till en alkoholhaltig drink, men i ärlighetens namn är den nog faktiskt godare i alkoholfri variant. 






Ingefärsmojito

1 drink

2-3 tunna skivor färsk ingefära, skurna i tunna stavar
0,5 lime, skuren i kvartar
1 tsk råsocker
5 myntablad
ginger ale
is

(4 cl ljus rom)

Moddla ingefära, mynta, lime och socker i ett tjockbottnat glas eller i en shaker. Häll över i ett tumblerglas. Tillsätt rikligt med is, gärna krossad. Toppa med iskall ginger ale.
Om du vill ha rom i din drink, tillsätt den från början så att smakerna från de moddlade ingredienserna löser sig i spriten.

Toppa med en myntakvist och en limeskiva.

tisdag 30 juli 2013

Bönsallad med spenat och tomat

Vi tycker att det är väldigt gott att grilla spännande, kryddstarka korvar på sommaren, men jag ogillar egentligen att äta dem i bröd. Det blir för stabbigt, för mycket korv och för lite grönt. Så jag gör gärna en god bönsallad till min lammchorizo. Den här varianten med mycket bladspenat, blev en extra bra sallad.






Bönsallad med spenat och tomat

4 portioner

1 burk stora vita bönor
1 burk kikärter
1 ask färsk bladspenat
2 kvisttomater
10 cm gurka
4-5 rädisor
1 näve sockerärter
1 rödlök
0,5 paket fetaost

Dressing:

3-4 msk rapsolja
2-3 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
0,5 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

Skölj bönorna noga och lägg i en stor skål. Tärna gurkan och tomaterna. Skölj sockerärterna och lägg dem hela i salladen. Skär rädisorna i tunna skivor. Finhacka rödlöken och smula fetaosten. Blanda allt i den stora skålen. Tillsätt väl sköljd bladspenat sist.

Blanda ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Servera till grillad kryddstark korv eller till grillad kyckling eller fläskkött.

söndag 28 juli 2013

Krämig potatissallad till grillad eller rökt fisk

Ett väl rekommenderat tips är att koka mer potatis än man tänkt sig till middag. För det är alltid bra att ha färdigkokta potatisar i kylen. Skiva och lägg på knäckemackan med kaviar och gräslök och en bit sill. Grovhacka och stek till en god och snabb pytt. Blanda i köttbullssmeten för en glutenfri variant. Baka en Kronans kaka. Eller gör en riktigt god kall potatissallad att servera till sommarens grillade kött- och fiskrätter. Dagens recept är tänkt till just fisk, grillad eller rökt. Personligen gillar jag den bäst till varmrökt makrill eller lax och då blir det en väldigt snabb och lättlagad rätt som smakar mycket och som fungerar som en god bjudlunch eller en lat semestermiddag. 






Krämig potatissallad till grillad eller rökt fisk

4 portioner

8-10 skalade och kokta potatisar
1 näve sockerärter
1liten rödlök
1 knippe rädisor
2-3 msk majonnäs
1,5 dl gräddfil eller crème fraiche
2 msk röd stenbitsrom
3 msk finhackad gräslök
salt, grovmalen svartpeppar
ev 2 tsk finhackad dill och gräslök

Börja att blanda majonnäs, gräddfil och rom i en stor skål som ska kunna rymma hela salladen. Tillsätt gräslöken och smaka av med salt och peppar. Skär den kokta potatisen i mindre bitar och blanda ner i skålen. Strimla sockerärterna och skiva rädisorna tunt. Finhacka rödlöken. Blanda ner grönsakerna i salladen och rör om noggrant. Dekorera eventuellt med finhackad dill och gräslök.

Bloggpausen och bullen i ugnen

Nej, jag har inte gått och tagit livet av bloggen. Jag har bara tagit en lite längre paus, längre än jag kanske hade tänkt från början. Jag har egentligen alltid haft målsättningen att skriva så länge jag tycker att det är roligt och så länge jag har något bra att skriva om. Att bloggen inte ska vara förknippad med tvång och måsten utan bara vara en källa för positiv energi. Och så kom dagen då lusten inte fanns där. Vare sig för att skriva eller för att experimentera i köket. Matglädjen var utbytt mot ett molande illamående och ont i magen och det gick snabbt att konstatera att jag hade en bulle i ugnen. För så är fallet. Maken och jag väntar tillökning och om allt går enligt plan än bullen färdigbakad till i början av december.

När väl det initiala illamåendet hade gått över, följde en förlamande trötthet och när jag väl mådde bra igen, var jag bara sugen på rätter som jag hade ätit förut och givetvis även bloggat om förut. Så för att sammanfatta senaste månadernas kostintag kan vi säga att pad thai, spaghetti bolognese, kycklinggratäng med soltorkade tomater och lime och köttbullar har stått på menyn ett antal gånger. Och det finns en gräns för hur många gånger man kan återblogga ett recept, hur gott det än må vara.

Nu har dock viss experimentslusta kommit åter och mina smaklökar är inte längre vrålkänsliga. Så hoppet finns att jag nu åter börjar blogga igen. Allt efter hur mycket lust och energi som finns. Redan idag kommer det ett nytt, gott recept så var beredda!

fredag 3 maj 2013

Pastagratäng med broccoli, bacon och färskost

Låt oss kalla detta för en variant av mac n' cheese! En lite nyttigare variant med krispig broccoli i riklig mängd. En lättlagad pastarätt som inte tar särskilt lång tid att göra. Den är god i matlådan också. Servera den med en stor blandad sallad eller en god vitkålssallad.







Pastagratäng med broccoli, bacon och färskost

6-8 portioner

300-400 g pasta t ex penne, strozzapreti eller rigatoni
2 paket bacon
2 broccolistånd
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost t ex Philadelphia
1 dl grädde
3 dl mjölk
3 ägg
salt, svartpeppar

Börja med att koka pastan och sätta ugnen på 200°C.
Strimla baconet och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Skölj och ansa broccolin och skär den i små buketter. Koka broccolin tills den börjar mjukna något, låt den gärna ångkoka i pastavattnet i energisparande syfte.

Finhacka schalottenlöken och vitlöken och stek den på svag värme tills den börjar mjukna något. Vispa samman färskost och ägg och blanda med grädde och mjölk. Vänd ner den stekta löken i äggstanningen. Krydda med salt och svartpeppar.

När pastan är kokt, hälls den över i en ugnsfast form. Strö över broccoli och bacon och blanda om så att de blir jämnt fördelade. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen tills äggstanningen nätt och jämnt stelnat, detta tar 20-25 minuter.

Servera med en god sallad, gärna med en syrlig vinägrett.



onsdag 1 maj 2013

Hamburgare med mangosalsa, chimichurri och getost

Jag har under de senaste veckorna tagit en liten bloggpaus. Energin och lusten har inte riktigt räckt till allt och jag har fått prioritera vardagslivet. Det började med en sjukhusvistelse som resulterade i en operation och därefter har jag fokuserat på att återhämta mig. Och i ärlighetens namn har inte aptiten varit något vidare och det har inte varit lika roligt att laga mat. 
Under sjukhusvistelsen fick jag in huvudsak livnära mig på dropp och den första måltiden jag fick äta, ser ni på bilden nedan. 3 kasslerskivor, en gigantisk hög med mimosasallad och en hel tomat. Tomaten var inte mogen nog att äta, mimosasalladen smakade väldigt surt och kasslern var ärligt talat bara seg och fet. Jag var nära att be om en liter glukosdropp istället... Jag har ringa förståelse för hur sjukhusmaten kan hjälpa till att läka patienterna, då den faktiskt inte alls är god. Jag tycker nog inte att den är så näringsriktig heller. Eller så hade jag bara otur med de måltider jag fick prova på.






Saker som jag hellre äter än ett berg med mimosasallad, är en riktigt god burgare. Wilhelm hade läst om burgaren som serveras på restaurang Tranquilo i Göteborg och det här blev vår variant av den. Mangosalsa, chimichurri, getost och en het chiptoledressing fick sätta smak. Och den blev riktigt god! Värd att lägga på grillen i sommar!






Hamburgare med mangosalsa, chimichurri och getost

4 portioner

Hamburgarna:

600 g nötfärs, helst grovmalet högrev
salt, peppar

Mangosalsa:

1 mango
0,5 rödlök
0,5-1 röd chili
0,5 kruka koriander
saften från en halv apelsin
salt, peppar

Chimichurri:

0,5 röd chili
0,5 rödlök
0,5 vitlöksklyfta
0,25 grön paprika
3 msk blandade färska örter såsom basilika, koriander, persilja, oregano
3 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
salt, peppar

Chipotledressing:

1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1-2 msk chipotlepasta
0,5 vitlöksklyfta
salt, peppar

4 hamburgerbröd
4 skivor getost
4 rejäla salladsblad
4 rödlökskivor

Potatisklyftor eller pommes frites till servering.

Börja med dressingen. Blanda crème fraiche, majonnäs och chipotlepasta. Smaka av med finriven vitlök, salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering.

Gå vidare med mangosalsan. Skala och finhacka mangon. Blanda med finhackad rödlök, koriander, chili och apelsinsaft. 

Då var det dags för chimichurrin. Finhacka rödlök, vitlök, chili, paprika och örterna. Blanda allt med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Den ska vara rejält syrlig och ha en behaglig hetta.

Blanda till sist nötfärsen med salt och peppar. Forma 4 likstora hamburgare. Stek dem till önskad stekgrad. Lägg på getosten efter den sista vändningen, det blir extra gott om getosten får smälta lite.

Montera burgaren med dressing i botten, sedan sallad, lök, salsa, burgaren och ringla över chimichurrin över köttet innan hamburgerlocket läggs på. Servera ev övenbliven dressing som dipsås till potatisen. Njut!!