Jag har egentligen aldrig varit särskilt förtjust i tomatsoppor. Det tror jag beror på den tomatsoppa som ibland serverades i skolmatsalen och som mest smakade som utspädda krossade tomater. Det här är däremot en riktigt smakrik soppa med fyllig smak av både tomat och fänkål. Servera den med smulad fetaost, färsk basilika och ett gott bröd. En skiva salami på brödet är en riktig höjdare till.
Len tomatsoppa med fänkål
4 portioner
1 fänkålsstånd
6 stora, riktigt mogna kvisttomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 kvistar basilika
1 dl vitt vin (kan ersättas med vatten och lite vinäger)
vatten så att det täcker
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk paprikapulver
1 dl grädde av valfri fetthalt
1-2 tsk råsocker
salt, peppar
Finhacka löken och vitlöken och hacka fänkålen och tomaterna. Fräs löken, vitlöken och fänkålen i lite matfett i en stor gryta. De ska bli mjuka men ej få färg. Tillsätt sedan tomaterna och fräs hastigt. Häll vin och vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Tillsätt basilikan, buljongtärningar och de torkade kryddorna. Låt koka upp och sjud i 15-20 minuter. Häll av lite av vätskan och spara i en skål. Mixa sedan resten av soppan helt slät. Tillsätt grädden och späd sedan med det överblivna spadet till önskad konsistens. Smaka av med socker, salt och peppar. Servera med smulad fetaost och strimlad basilika.
I morgon får ni receptet på min krämiga Janssons frestelse, lagom till helgmyset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar