Vill du också ha mer grönsaksrätter på ditt julbord? Börja med rödkålen. Det är ett säkert kort. Och rödkålen är riktigt billig nu, man kan få ett helt huvud för mindre än 10 kr.
Rödkål
1 rödkålshuvud, ca 1 kg
1 gul lök
2 syrliga äpplen, gärna svenska
3 msk smör
5 hela kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
2-3 msk vinäger
2-3 tsk salt
2 msk sirap
lite vatten
Ansa kålen och skär av rotstocken. Strimla kålen riktigt tunt, gärna med mandolin eller osthyvel. Strimla även löken och äpplena fint. Fräs kålen och löken i en stor stekpanna eller gryta i omgångar. Använd 2 matskedar av smöret för stekningen. Tillsätt sedan äpplena, kryddorna, vinägern, sirapen, saltet och lite vatten (1-2 dl). Koka upp och låt sedan småkoka under lock. Utan vattnet försvinner vätskan ur grönsakerna väldigt snabbt och man riskerar att bränna. Låt puttra 35-45 min tills kålen mjuknat. Rör ner den sista matskeden med smör och smaka av mer salt och ev sirap om så behövs.
Ät varm med köttbullar eller revbensspjäll. Vid uppvärmning, är det gott att tillsätta en klick smör. Det gör kålen saftig på nytt och förbättrar bara smaken.
I morgon kommer mitt bästa recept på pepparkakor och tips på en trevlig och enkel utbakning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar