Texas no bean chili version 2
6 portioner
1 kg nötkött av typen högrev, nötbog eller nötytterlår
1 förp bacon
3 msk tomatpuré
4 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
3-4 färska chilis (jag använde en blandning av spansk peppar och habanero)
5 dl öl, gärna lager
3 dl rött vin
3 msk koncentrerad kalvfond
1 burk krossade tomater
2 tsk chipotlechilipulver eller chipotlepasta
1 msk paprikapulver
2 tsk smoked paprikapulver
1 krm anchochilipulver
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 kanelstång
2 lagerblad
3 tsk kakaopulver
1 dl grädde
1-2 tsk salt
2-3 tsk svartpeppar
Finhacka löken, vitlöken, chilin och baconet. Putsa köttet från fett och senor och skär i centimeterstora tärningar.
Bryn baconet i botten av en stor gryta. Tillsätt löken, vitlöken, chilin och tomatpuren och fräs dem mjuka. Tag upp och lägg i en bunke. Lägg ner köttet i grytan och skopa upp den vätska som tränger ut ur köttet. Släng inte vätskan. Bryn köttet runtom. Häll ner stekvätskan och lökblandningen. Tillsätt tomatkross, rödvin och öl. Rör om. Tillsätt samtliga torra kryddor samt fonden. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i 3-4 timmar tills köttet är så mört att det faller sönder. Kolla till grytan med jämna mellanrum så att den inte kokar torrt. Tillsätt i så fall lite vatten. Mot slutet av koktiden, tillsätts grädden. Fiska upp kanelstången och lagerbladen. Smaka av med salt och peppar. Om rätten upplevs bitter (den kan göra den av chipotlepulvret), tillsätt mer syra eller sälta t ex vin, citronsaft. Grytan ska ha ett rejält sting i eftersmaken.
När smakerna upplevs balanserade, tag en träslev och rör hårt i grytan. Tryck gärna köttet mot grytkanterna så att det trasas sönder. Låt den sedan stå och vila några minuter.
Varm cheddarsås
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
3-4 dl riven cheddar
3 stycken jalapenoringar (inlagda)
paprikapulver
Finhacka jalapenon tills den nästan är helt mosad. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt den sjuda. Tillsätt crème fraichen och ge såsen ett snabbt uppkok. Sänk värmen och rör ner cheddarosten. Tillsätt sedan jalapenon och stänk över lite paprikapulver. Smaka av med lite salt om så behövs.
Tomatsalsa med koriander
2 stora tomater
1 liten rödlök
0,5 vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad koriander
saften från 1 lime
salt, peppar
Finhacka tomater, lök och vitlök. Blanda med koriander och limesaft och smaka av med salt och peppar.
Servera chilin med tortillachips, cheddarsås, koriandersalsan och gräddfil. En klick guacamole till är också jättegott.
Och så lite reklam för nästa inlägg som handlar om havets Wallenbergare, en vardagslyxig fiskrätt. Vi ses på tisdag!
Texas Longhorn chili är ju underbar, men din verkar vara snäppet vassare! :)
SvaraRaderaTack Kim! I mina ögon finns ingen godare än Texas Longhorns, men det här är den godaste jag gjort själv. Prova, vet jag!
RaderaVärldsklass! Jag ser fram mot tisdag :) Havets Wallenbergare är en favorit.
SvaraRaderaTack Christer! Kul att du ser fram emot att komma tillbaka! =)
RaderaGjorde denna idag. Mycket god måste jag säga men jag fick dra ner KRAFTIGT på antal chilifrukter. Jag är inte alls känslig för stark mat, tvärtom. Jag gjorde dock dubbel sats och tolkar det då som att jag ska ha 6-8 chilis och du tipsar om Spansk peppar och Habanero. När jag hade hackat tre spansk peppar och 1,5 habanero (utan kärnorna) så kände jag att det började bli mycket så jag lugnade mig med devisen att det är "lättare att lägga i mer om det är för lite än att ta bort om det är för mycket"... Och det blev alldeles lagom för mig och sådär så man blir snuvig i näsan även om man tog lite avocadoröra och gräddfil på... annars måste jag säga att den var fantastisk...
SvaraRadera