Plankstek kan vara bland det godaste som tillagas i vårt mellanbruna IKEA-kök. Det är något väldigt festligt med plankstek, kanske för att jag alltid tar mig tiden att laga två såser, en rödvinssås och en bearnaisesås. Nja, det har väl hänt att det landat Lohmanders bearnaisesås på plankan någon gång, men det senaste året har det varit hemmaslagen smörsås som gällt. Oftast gör vi på ryggbiff, den här gången blev den oxfilé då vi hade en restbit i frysen. Man gör ett riktigt gott mos som spritsar vackert runt kanten på plankan. Man steker köttet så att det får en fin stekyta men klarar en stund i ugnen, ca 10 minuter rentav. Späda grönsaker hamnar också på plankan och tillagas krispiga i ugnen. Plankorna hittar du på Cervera, Åhlens och liknande. Jag köpte mina på Clas Ohlsons men det var för några år sedan så jag vet inte om de fortfarande ingår i deras sortiment.
Dagens inlägg blir mer en uppspaltad beskrivning av vad som behöver göras och vad som är gott när man lagar plankstek.
- Skala potatis, koka och gör ett riktigt gott mos.
- Koka en rödvinssås under tiden som potatisen kokar. Recept hittar du här.
- Ansa grönsaker (haricots verts, späda sparrisar och morötter). Morötter kan behöva förkokas några minuter.
- Ansa köttet och skär i portionsbitar. Bryn dem tills de fått fin stekyta men tolererar 10 min i ugnen.
- Spritsa moset runt plankan. Lägg på grönsaker och kött. Gratinera i ugn ca 10 min i 200°C.
- Under tiden som plankorna är i ugnen, slår man ihop en bearnaisesås. Recept finns här.
- Häll gärna upp såserna i små portionskannor och servera till varje planka.
- Njut med ett glas fylligt rödvin, gärna med fatkaraktär. Det matchar fatsmaken från plankan.
På tisdag är det dags för en otroligt god pastarätt med kryddig korv och brynt smör. En rätt man bara inte får missa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar