Om man tar en snabb titt i min kyl (eller mina kylar, jag har två...) så upptäcker man snabbt att det finns väldigt många små glasburkar och plastflaskor för smaksättning. Behöver jag alla dessa? Svar ja. Ska jag rabbla vad jag har? Till viss del. BBQ-såser, liquid smoke, ostronsås, fisksås, pad thai-sås, sweet chili, chilisås, fonder, currypastor, sardeller, sambal oelek, mango chutney, chipotlepasta, jordnötssmör, dijonsenap, soltorkade tomater. Jo, de används allihop för smaksättning. Och dagens recept innehåller chipotlepasta som funnits i svenska matbutiker i några år. Det är en pasta gjord på torkade, rökta chilifrukter och den smakar starkt och lite rökt. Prova en tesked i marinad till fläskkött eller kyckling, i hamburgersmeten, i kalla såser och såsom i dagens recept; i kryddsmöret. Man hittar burken vid tacohyllan, oftast bredvid tacosåserna. En burk kostar en dryg tjuga och den vara länge. Till skillnad från det här smöret, det går åt som just smör i i solsken.
Chipotlesmör
4 portioner
50 g rumsvarmt smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk chipotlepasta
salt, svartpeppar
Finhacka schalottenlöken och hetta upp den snabbt i en stekpanna. Den ska mjukna utan att ta för mycket färg. Låt svalna. Riv vitlöksklyftan fint och blanda ner i smöret tillsammans med den stekta löken och chipotlepastan. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut smöret på ett plastfolieark och rulla ihop till hård rulle. Lägg i kylen och låt stelna. Skär i runda bitar precis före servering.
Vi åt smöret till en bit grillad oxfilé, rostad potatis och en enkel sallad. Snabblagat, enkelt och tokigt gott!
På torsdag bjuder jag på en festlig soppa på mandelpotatis med västerbottenostkräm. Välkommen åter!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar