fredag 31 augusti 2012

Biff stroganoff

Det finns många recept på den här rätten och många som säger att just det här är originalreceptet. Jag hävdar inget sådant. Däremot hävdar jag att det är en otroligt god rätt och hemma hos oss väger det tyngre, än om det är rätten som greve Stroganoff en gång serverades. Gör man den på ryggbiff, är rätten klar på mindre än en 30 minuter. Receptet kommer från Vår kokbok, men tillägget av lite ketchup är min egen idé. Prova, redan ikväll!






Biff stroganoff

4 portioner

400-500 g ryggbiff, rostbiff eller fransyska
2 gula lökar
1 msk smör eller olja
2 msk tomatpuré
3 msk ketchup
1,5-2 dl vatten
1,5 dl crème fraiche
2-3 tsk pressad citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Skär köttet i centimetertjocka strimlor, ca 3 cm långa. Skala och hacka löken. Bryn köttet i lite smör, bryn det i omgångar och tag upp det ur stekpannan. Fräs löken i lite smör och lägg sedan tillbaka köttet.   Krydda med salt och peppar, tillsätt vattnet, ketchupen och tomatpurén och låt eftersteka under lock på svag värme. Med ryggbiff räcker 5 minuter, likaså för rostbiff. Fransyska kräver ca 30 minuter. Tillsätt crème fraichen mot slutet av stektiden. Smaka av med citronsaft och ev lite mer ketchup om det behövs sötma eller tomatsmak.

Servera med ris eller pressad potatis och en blandad sallad.

På söndag lagar vi klassisk söndagsmiddag i form av plankstek. Vi ses då!

onsdag 29 augusti 2012

Apelsinsockerkaka

Min man hävdar att han inte gillar mjuka kakor. Jag tycker att det är galenskap. Hur kan man inte gilla en klassisk sockerkaka? Så jag gjorde ett försök att omvända honom. Jag tänkte att en saftig sockerkaka med smak av apelsin borde övertyga vilken kakskeptiker som helst. Det hjälpte inte. Han tyckte den var god, åt två bitar, men är fortsatt skeptisk till mjuka kakor. Alltså får jag under hösten fortsätta mina försök. Kakan bakades också som fika till pianostämmaren som var här och renoverade vårt piano. Han tackade nej till fika, varpå jag en stund undrade om han var sjuk. Vem tackar nej till mitt finfika? Sen kom jag på att han jobbade på ackord (sitter och fnissar lite åt ordvitsen i det hela) så då fanns det ändå en rimlig förklaring. Hursomhelst tog kakan slut och så här gör man när man vill baka en ny:






Apelsinsockerkaka

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal från en halv ekologisk apelsin
0,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en sockerkaksform på ca 1,5 l.
Rör rumsvarmt smör och socker riktigt poröst. Använd gärna en assistent eller matberedare till detta. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner vaniljsocker och apelsinskal, sedan vattnet. Rör sist ned mjölet utblandat med bakpulver. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

Receptet kommer från Vår kokbok och är en riktig klassiker i min familj.

På fredag är det dags för nästa klassiker i familjen, biff stroganoff. Köp hem ryggbiff eller rostbiff, crème fraiche och tomatpuré, så är du redo inför fredagens matlagning.

måndag 27 augusti 2012

Club sandwich med waldorfsallad

Förra inlägget handlade om kakan på svärmors födelsedag. Idag handlar det om varmrätten. Jag har länge känt mig skeptisk till waldorfsallad, då jag inte riktigt gillat selleri. Det var förut det. Numera gillar jag knöliga roten och även stjälksellerin som fick bli stjärnan i dagens rätt. Jag höftade fram ett recept på salladen och det var ett synnerligen lyckat höftande. Salladen passar bra till kyckling, rostbiff och annat kallskuret. Och den passar absolut på club sandwich där den blev ett fräscht inslag utan att smaka för mycket majonnäs.






Club sandwich med waldorfsallad

4 portioner

6 skivor formbröd
2 kycklingfiléer, grillade eller ugnsbakade i god marinad såsom den här
4 baconskivor
1 rödlök
1 tomat
4 rejäla salladsblad

2 syrliga äpplen, gärna med rött skal
4 stjälkar selleri
2 nävar valnötter
1 äggula
1 dl neutral olja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl crème fraiche (lätt)
salt, peppar

Börja med salladen och då majonnäsen. Lägg äggulan i en bunke. Tillsätt senap och vinäger och vispa slätt. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. När majonnäsen slagits riktigt fast, tillsätter man crème fraichen. Skär äpplena i tärningar, gärna med skalet kvar. Skiva sellerin i 0,5 cm tjocka skivor. Grovhacka nötterna. Blanda ner äpplen, selleri och nötter i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Dela baconet i 8 bitar. Stek dem knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Skiva rödlöken tunt, likaså tomaten. Skölj och torka salladen. Dela 2 av bröden i 2 trianglar vardera. Stek bröden gyllene i stekpanna.
Lägg de hela brödskivorna på tallrikar. Lägg på sallad, sedan kyckling, tomat, sallad och bacon. Toppa med rödlöken och lägg de triangulära bröden lite på snedden. Servera genast innan bröden hinner bli blöta av toppingen. Servera gärna potatisklyftor eller liknande till.

Nästa inlägg kommer handla om bakverk, igen. En saftig apelsinsockerkaka väl värd sin minimala insats i köket.

lördag 25 augusti 2012

Mazarinkaka

Förra veckan firade vi svärmors födelsedag med ett litet kalas hemma hos oss. Varmrätten bjuder jag på en annan dag, för idag ska det handla om efterrätten. Jag hade ett minne av att svärmor gillar mazariner och då jag inte testat att baka liknande förut, tog jag chansen. Det blev en riktigt saftig mazarinkaka toppad med säsongens förmodligen sista jordgubbar. Jag tror att svärmor Ulla tyckte att den var god och det följde en rejäl bit med dem hem. För en sådan här kaka blir bara godare om den får några dagar på nacken. Då blir den saftigare och glasyren lite knäckigare. Den är god med bär, men i ärlighetens namn nästan godast precis som den är.






Mazarinkaka

12-15 bitar

175 g smör
75 g mandelmassa
6-8 bittermandlar
1 ägg
1,5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

3 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Vispa ägget med mjölken i en bunke. Riv mandelmassan och bittermandeln fint. Blanda den med äggblandningen tillsammans med socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör sedan ner mjölet. Rör sist ned det smälta smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad springform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. (Originalreceptet från Arla angav 30-40 minuter, men då var min kaka fortfarande mycket lös och blek.)
Låt kakan svalna något. Blanda ihop florsocker och vatten till glasyren och bred den ovanpå kakan. Ställ kallt i väntan på servering.





Födelsedagsbarnet skär upp kakan som är dekorerad med färska bär och inte ett endaste tårtljus!

På måndag lagar vi club sandwich med waldorfsallad, en rätt som passar både till vardags och och som bjudmat.

torsdag 23 augusti 2012

Mandelpotatissoppa med sparris och västerbottenostkräm

Jag vet inte hur vädret ser ut där ni bor, men hos oss börjar morgnarna att anta hösttemperatur och innerst inne tycker jag att det känns helt okej. Jag älskar hösten, den i september och oktober, då luften är alldeles klar och frisk och träden är färgsprakande.  Då kan man baka scones och äta mustiga grytor och goda soppor som värmer ända in i själen. För er som följt bloggen ett tag, så tror jag att ni upptäckt min förkärlek till släta soppor. Och vad finns det att inte älska hos en värmande, mättande soppa som är len som sammet? Om du känner minsta tvekan på denna fråga, laga denna soppa och bli överbevisad. Om du känner dig säker, misstänker jag att du redan står i köket redo att starta soppkoket. Klokt!






Mandelpotatissoppa med sparris och västerbottenostkräm

4 portioner

1 kg mandelpotatis
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 dl grädde av valfri fetthalt
(1 dl mjölk)
salt, svartpeppar
smör eller olja för stekning

2 dl crème fraiche
2 dl riven Västerbottenost
1 paket bacon
0,5 dl finhackad gräslök
svartpeppar

1 förp minisparris

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Ansa salladslöken och strimla den fint. Hacka vitlöksklyftan. Fräs löken, vitlöken och potatisen i lite smör eller olja i en gryta. Slå på buljong och vitt vin. Koka upp och låt koka tills potatisen är genomkokt. Detta tar ca 20-25 minuter. När det återstår 7 minuter av koktiden, lägg sparrisen i ett metalldurkslag eller ånginsats och ångkoka över soppgrytan.
Om mycket kokspad återstår i grytan, häll av lite och spara. Mixa med stavmixer tills soppan är helt slät. Tillsätt grädden och späd med kokspad till önskad konsistens. Om mycket spad kokat bort, kan man behöva späda med lite mjölk för en tunnare soppa. Denna soppa ska nämligen inte vara för tjock, då upplevs den nästan som obehagligt mättande. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden som soppan kokar, gör man krämen. Finhacka baconet och stek det knaprigt i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Vispa crème fraichen riktigt luftig. Blanda med riven ost, bacon och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt tills soppan är klar.

Lägg upp sparrisen i botten av en tallrik. Forma ett ägg av ostkrämen och lägg ovanpå sparrisen. Häll soppan runtom ostkrämen. Servera omgående.




På lördag bakar vi mazarintårta, lättbakad och fantastiskt god.

tisdag 21 augusti 2012

Grattis Matplatsen!




Grattis Victoria som med bloggen Matplatsen kammade hem kategorin Folkets val i Matbloggspriset 2012, för andra året i rad. Prisutdelning sker på Mitt Kök-mässan på Svenska Mässan i Göteborg den 6 september kl 11.15. Då presenteras också vinnarna i övriga kategorier. Missa inte detta!

Chipotlesmör

Om man tar en snabb titt i min kyl (eller mina kylar, jag har två...) så upptäcker man snabbt att det finns väldigt många små glasburkar och plastflaskor för smaksättning. Behöver jag alla dessa? Svar ja. Ska jag rabbla vad jag har? Till viss del. BBQ-såser, liquid smoke, ostronsås, fisksås, pad thai-sås, sweet chili, chilisås, fonder, currypastor, sardeller, sambal oelek, mango chutney, chipotlepasta, jordnötssmör, dijonsenap, soltorkade tomater. Jo, de används allihop för smaksättning. Och dagens recept innehåller chipotlepasta som funnits i svenska matbutiker i några år. Det är en pasta gjord på torkade, rökta chilifrukter och den smakar starkt och lite rökt. Prova en tesked i marinad till fläskkött eller kyckling, i hamburgersmeten, i kalla såser och såsom i dagens recept; i kryddsmöret. Man hittar burken vid tacohyllan, oftast bredvid tacosåserna. En burk kostar en dryg tjuga och den vara länge. Till skillnad från det här smöret, det går åt som just smör i i solsken.





Chipotlesmör

4 portioner

50 g rumsvarmt smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk chipotlepasta
salt, svartpeppar

Finhacka schalottenlöken och hetta upp den snabbt i en stekpanna. Den ska mjukna utan att ta för mycket färg. Låt svalna. Riv vitlöksklyftan fint och blanda ner i smöret tillsammans med den stekta löken och chipotlepastan. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut smöret på ett plastfolieark och rulla ihop till hård rulle. Lägg i kylen och låt stelna. Skär i runda bitar precis före servering.

Vi åt smöret till en bit grillad oxfilé, rostad potatis och en enkel sallad. Snabblagat, enkelt och tokigt gott!

På torsdag bjuder jag på en festlig soppa på mandelpotatis med västerbottenostkräm. Välkommen åter!

söndag 19 augusti 2012

Potatis- och palsternacksrösti med pepparrotskräm

Några helger varje år åker vi till svärföräldrarnas lantställe. Det ligger idylliskt beläget vid en liten insjö, högt uppe i en backe med en äng sluttande ner mot sjön. Det finns rikligt med svamp, lingon och blåbär i omgivningen och ofta är det synnerligen ostadigt väder. Man måste ladda med god mat, värmande dryck, sällskapsspel, en bra bok och ved till brasan. Och en sak som man faktiskt alltid kan göra om vädret är dåligt, det är att laga mat. Köket är litet som sig bör i en sommarstuga, utrustat med vedspis och enstaka kokplatta. Och här kan man laga riktigt god mat, för maten smakar alltid bättre där. Som den här rätten till exempel. Den är väldigt enkel men ändå fantastiskt god. Palsternackor, potatis, vitlök, schalottenlök och ägg. Crème fraiche och riven pepparrot. En lättlagad lunch på landet!






Potatis- och palsternacksrösti med pepparrotskräm

4 portioner

4 medelstora palsternackor
6 potatisar
1 stor bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

1,5 dl crème fraiche
riven pepparrot efter smak och tycke
salt, socker

Skala palsternackorna och potatisarna och riv sedan grovt. Krama ur vätskeöverflödet. Blanda med finhackad lök, vitlök och ägg i en bunke. Tillsätt salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör eller margarin. Lägg i lite av smeten och pressa ut till en tunn kaka, en dryg decimeter i diameter. Stek på medelhög värme tills den fått färg på undersidan. Vänd och stek på andra sidan tills den är gyllene och frasig. Upprepa tills smeten är slut.

Under tiden som du steker röstin, blandar du crème fraiche med riven pepparrot. Smaka av med salt och lite, lite socker.

Servera röstin varm med en klick pepparrotskräm och gärna en skiva gott bröd. 




På tisdag tipsar jag om ett gott kryddsmör till sommarens sista grillkvällar.

fredag 17 augusti 2012

Nektariner i karamell med myntagrädde

Vi har en myntaplanta i en blomlåda på altanen som växer så det knakar. Den har snart tagit över hela lådan och det är nästan så det buktar i plasten. Och i ärlighetens namn finns det faktiskt en övre gräns för hur många mojitos man kan dricka. Men då kan man hacka myntan i sallad och kalla såser och ännu hellre i grädden till en god dessert. Som till den här efterrätten. Den kräver en stekpanna och en bunke, lite socker, smör, grädde och en frukt som tål lite värme utan att bli till puré. Vi gjorde den på landet och den smakade bara underbart!





Nektariner i karamell med myntagrädde

4 portioner

6 nektariner
knappt 50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
2 myntakvistar
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker

Börja med att vispa grädden fluffigt. Blanda ner crème fraiche, socker och vaniljsocker och vänd sist ner finhackad mynta.

Skölj och kärna ur nektarinerna. Dela i 6 klyftor per frukt. Häll socker och smör i en stekpanna och värm stekpannan. Blanda runt under tiden som sockret och smöret smälter. Först kommer det se ut som om det blir en tjock massa och att den sedan skär sig, men håll ut. Ha medelhög- hög värme och fortsätt röra, så blir det snart en gyllene karamell. Rör då ner vaniljsockret och Vänd sedan ner nektarinerna och blanda om ordentligt. Låt steka några minuter i blandningen.
Servera frukten varm med en generös klick myntagrädde. Njut!




På söndag lagar vi mer mat passande för lata dagar på landet. Potatis- och palsternacksrösti närmare bestämt.

onsdag 15 augusti 2012

Ravioli fylld med färskost, valnötter och spenat

Receptet för en lyckad lördag kan låta så här; bjud in några goda vänner som gärna låter händerna bli lite kladdiga av matlagning. Häll upp lite gott vin, gör en pastadeg, damma av pastamaskinen och ta fram spelet Oogachakka. Laga ravioli samtidigt som ni högljutt sjunger schlagerdängor och gamla Shirley Basseylåtar. Skratta, hacka lite bacon, lök och svamp och inom en dryg timme har ni inte bara toktrevligt, ni har en fantastisk pastarätt att sätta på köksbordet och njuta av. Visst låter det värt att prova? Spelet Oogachakka kan bland annat köpas på Designtorget samt på flertalet onlinebutiker. Väldigt roligt om man vågar låta prestigen stå tillbaka och falsksången komma fram!







Ravioli med färskost, valnötter och spenat i krämig bacon- och svampsås

4 portioner (plus lite pastadeg som gärna används till pappardelle)

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
3-4 ägg (3 stora eller 4 små)
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:
100 g färskost
1 rejäl näve valnötter
100 g spenat
1 basilikakvist
salt, peppar

Bacon- och svampsås:

1 paket bacon
10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 bananschalottenlök
1 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk balsamvinäger
1 knivsudd paprikapulver
1 knivsudd curry
salt, peppar

Häll mjölet till pastadegen i en degblandare. Tillsätt saltet, olivoljan och vattnet och sedan lätt uppvispade ägg. Arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska inte fastna på fingrarna men ska gå att forma utan att den spricker. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en knapp timme.

Under tiden som degen vilar, blandas alla ingredienser till fyllningen. Smaka av så att den ej blir för salt.

Tag ut pastadegen ur kylen och dela i 4 bitar. Kör bitarna genom pastamaskinen upprepade gånger. Ju fler gånger, desto smidigare deg. Vi körde 8-10 gånger per degbit. Mjöla degen regelbundet, så den inte fastnar mellan valsarna. När degen känns riktigt smidig, kavla ut degen riktigt tunt mellan valsarna. Lägg pastaplattorna på ett mjölat bräde. Pensla hela plattorna med lite vatten och klicka ut lite fyllning på lagom avstånd från varandra på ena halvan av pastaplattorna. Vik över den andra halvan och tryck till runt fyllningen. Stansa ut runda eller fyrkantiga raviolis (eller skär med vass kniv). Upprepa proceduren med samtliga plattor tills all pastadeg är använd eller fyllningen är slut. Överbliven deg blir god pappardelle.















Koka upp pastavatten. Under tiden som du väntar på pastavattnet, görs baconsåsen. Hacka bacon och skiva svampen. Skiva vitlöken och hacka löken. Stek baconet i lite matfett.  Tillsätt löken och svampen och stek tills vätskan från svampen försvunnit. Tillsätt grädden, vinägern och kryddorna. Låt puttra några minuter och smaka av med mer salt och peppar om så behövs.

Koka pastan 2-4 minuter. Tag upp med hålslev och lägg i en pastaskål. Vänd runt baconsåsen i raviolin. Toppa med flagad parmesan och servera omgående. I glaset rekommenderas en chardonnay.

Välkommen åter på fredag. Då tipsar jag om en ljuvligt god dessert med nektariner och mynta.

måndag 13 augusti 2012

Fyllda veteflätor

En riktigt god vetefläta behöver ingen introduktion. Det räcker med en bild och ett löfte om rikligt med saftig fyllning och nystött kardemumma i degen. Så det så!






Fyllda veteflätor

4 rejäla flätor


50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
14-15 dl vetemjöl special 

Fyllning:
125 g smör
0, 75 dl strösocker
75 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
(1-2 tsk nystött kardemumma)

uppvispat ägg
pärlsocker

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av den varma mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, ägget, sockret, vaniljsockret och kardemumman. Börja arbeta in mjölet, börja med ca 10 dl. Låt degblandaren eller överarmarna jobba ordentligt, minst 5 minuter med degblandare och det dubbla om du gör det för hand. Klicka ner smöret som ska vara ordentligt mjukt. Tillsätt lite mer mjöl (2 dl) och saltet och arbeta degen ytterligare. Smöret ska arbetas in i degen. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter. Den ska vara lite klibbig utan att fastna på fingrarna.
Låt degen jäsa under handduk, ca en halvtimme.

Under tiden som degen jäser, förbereds fyllningen. Smöret ska vara riktigt mjukt. Blanda smöret med finriven mandelmassa, vaniljsocker, socker och ev kardemumma. 

När degen är jäst, tas den upp på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Knåda inte degen alltför mycket, bara så den är smidig att jobba med. Kavla ut varje degbit till en rektangel och fördela en fjärdedel av fyllningen i den mittersta tredjedelen i rektangelns längsriktning. Skär sneda remsor i de resterande två tredjedelarna av degen. Vik över de sneda remsorna så att ett flätmönster uppstår. Avsluta med att vika in ändbitarna under längden. Upprepa med de övriga tre degbitarna.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 200°C tills längderna fått fin färg, ca 15 minuter.

Njut med ett stort glas mjölk!

söndag 12 augusti 2012

Puta Madre

Så nu har även jag varit på den trendiga restaurangen Puta Madre. Den ligger på Magasinsgatan i Göteborg och är känd för sin häftiga inredning som är som tagen från en bordell i södra USA på 1920-taget. Det är mörkt och murrigt med mörka, gedigna trämöbler, tunga röda sammetsdraperier och medaljongtapeter. Det är riktigt läckert! Kanske därför har restaurangen utnämnts till Årets upplevelse i The White Guide. 
Och igår var jag där med ett stort trevligt, möhippesällskap. Vi möttes i dörren av en värdinna med en stor fjäder i håret och ett stort leende på läpparna. Vi fick ett chambre separée och det är högst ovanligt att man kan sitta 10 personer runt ett stort bord på en restaurang och ändå samtala med alla kring bordet. Trevligt!
Vi började med en liten drink, jag valde en Castro deluxe med Captain Morgan Spice, lime, honung, ingefära och ginger ale. Väldigt fräsch och god och priset i klass med andra uteställen, 118 kr för en drink.






Vi beställde sedan in skålar med tortillachips och guacamole och det var en riktig hit. Chipsen var riktigt goda, men det var guacamolen som höjde rätten rejält. Den var generöst kryddad med både chili, lime och färsk koriander och den var beroendeframkallande god. Jag måste prova att göra en liknande! Drygt 90 kr för detta tilltugg som räcker utan problem till 3 personer om man bara vill knapra på något gott före maten.
Som huvudrätt valde jag  Costillas en Salsa de Mole Negro, dvs kamben glaserade i en mexikansk salsa innheållande 23 ingredienser (bl a nötter, frön, chili och choklad). Den serverades med friterad mogen matbanan och priset landade på 226 kr. Kambenen var så möra att köttet nästan föll av benen av sig självt. Salsan var rejält kryddig med en viss beska och en hetta som kom först efter stund. En behaglig hetta för mig som gillar chilistarka rätter, men säkerligen för stark för vissa andra. Matbananen var god men inte så mycket mer och jag anser att rätten saknade både viss sälta och syra. Jag hade föredragit en syrlig sallad eller röra till, varför inte guacamole? En bit in i rätten blev jag nämligen lite trött på beskan och tyngden i rätten och önskade just lime eller liknande. 






Vinvalet föll på en Malbec som också passade bra till lammläggen, ryggbiffen och makrillen som serverades till andra i sällskapet. Knappt 400 kr för en flaska vilket var ungefär vad jag förväntat mig.
Och så var det dags för dessert. Puta Madre har endast tårta som dessert, men det finns många sorter att välja på, allt från syrlig Limoncellotårta till tyngre varianter såsom den choklad- och chilitårta som jag valde. Tårtan var god med en saftig botten och 3 lager chokladmousse med chili i. Den kändes ovanligt lätt för att vara en sådan tårta och den bjöd på ett rejält sting från chilin, vilket jag tyckte var riktigt gott. Tårtbitarna landar på ca 90 kr per bit och jag tror det går alldeles utmärkt att dela på en bit. Jag kunde inte ens med god vilja äta upp min bit.






Servicen var oklanderlig. Ett trevligt bemötande när vi kom, en mycket tålmodig servitör som fick vänta lääänge på att vi skulle bestämma oss för såväl drink som mat och tårta. Han var också duktig på att guida oss i djungeln av rätter och att passa vin till maten. Bra där!
Så till betyget då. 
Fördrink och tilltugg: 5 av 5 möjliga kaksmulor.
Varmrätt: 3 av 5 kaksmulor.
Dessert: 4 av 5 kaksmulor.
Service: 4 av 5 kaksmulor.
Totalt: 4 av 5 kaksmulor.
Gå hit om du vill ha en annorlunda restaurangupplevelse i en gemytlig och vänlig miljö. Man vinner några trendpoäng på köpet. 





lördag 11 augusti 2012

Äppeltarte med punschkräm

Jag var sexmästerist i Medicinska föreningen under studietiden. Det betyder att jag var festfixare och därmed deltagit i en diger summa sittningar som alla avslutats med punsch. Just därför gillar jag inte punsch särskilt mycket. Varm punsch till ärtsoppan går bra, men immande kall punsch ger mig rysningar kraftiga som feberfrossa. Men en liten gnutta punsch i bakverk och efterrätter, det kan vara himmelskt gott. Och just den här tarten blev lite godare med en sked punsch i fyllningen. Punsch hamnade också i den tillhörande råkrämen och det var inte heller dumt. Resterna av punschkrämen frös in till en underbart god punschparfait, en av mina paradefterrätter sedan gymnasietiden. 
Tarten är bakad i en avlång pajform med avtagbara kanter från Leilas general store, se denna länk. Receptet är alltså anpassat efter en något mindre pajform. För en fullstor pajform, kan man räkna med dubbla mängden.






Äppeltarte med punschkräm

6 portioner

Tarte:

2 rektangulära smördegsplattor
3 syrliga, fasta äpplen
50 g smör
50 g mandelmassa
0,75 dl socker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
2 tsk punsch

Punschkräm:

2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 tsk punsch

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut smördegsplattorna något på mjölat bakbord, de ska kavlas så att de precis täcker bakformen och dess kanter. Skär bort överflödig deg.

Skala och halvera äpplena och kärna sedan ur dem. Om äpplena har vackert rött skal, tycker jag att det blir vackrast att låta detta sitta kvar. Skär äppelhalvorna som en solfjäder, de ska precis hänga ihop.

Blanda rumsvarmt smör med socker. Riv mandelmassan fint och tillsätt tillsammans med äggulan. Tillsätt punsch och vaniljsocker och rör till en jämn kräm. Bred ut krämen i botten av formen, ovanpå smördegen. Lägg äpplena ovanpå och tryck ner dem lite i krämen. Grädda i mitten av ugnen tills degen fått gyllene färg och blivit frasig samt krämen fluffat upp sig.

Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt punsch och vaniljsocker. Vispa grädden riktigt pösigt och vänd ner den i äggblandningen.

Pudra florsocker över tarten och servera generösa bitar med en klick av den goda krämen. En kopp kaffe passar riktigt fint till.



 


Och så en bild av den lyxiga restdesserten, punschparfait!




Vi fortsätter bakandet om två dagar, då med en riktigt kardemummastinn fylld vetefläta.

fredag 10 augusti 2012

Baka pizza på grillen

Det är något alldeles speciellt med att baka pizza utomhus och grädda på grillen. Jag vet inte om det är den friska luften, känslan av frihet och sommar eller bara variationen från att laga mat i köket, som gör det till en fröjd.
För att kunna grädda pizza på grillen behövs en baksten eller pizzasten. Om du grillar på kolgrill, kan det vara bra att inte ha alltför mycket kol i centrum under stenen. Vi grillar på gasolgrill och körde i det närmaste fullt ös på brännarna. Det gav en grymt god pizza med krispig botten och en lätt smak av grillat, nästan som om den vore stenugnsbakad. Receptet på pizzadegen kommer från Leila Lindholms "One more slice" och är självklart gjord på surdeg. Jag tyckte att den här botten var snäppet godare än mina tidigare pizzor och den seglade upp som etta på pizzadegslistan. Så lova mig en sak, om ni har tillgång till en grill, testa att baka pizza innan sommaren är slut. Hur man gör en god tomatsås finns beskrivet här. Toppa med en god salami, getost och riven ost (gärna både mozzarella och t ex gouda). Servera med ruccolasallad.






Surdegspizza på grillen

5 portionsstora pizzor

1/4 paket jäst
3 dl kallt vatten
3 msk olivolja
0,5 dl vetesurdegsgrund
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Rör ned olivolja, surdeg, salt och socker. Tillsätt durumvetet och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare i ca 10 minuter tills degen är smidig men kladdar ej på fingrarna. Ev behövs lite mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, detta tar ca 2 timmar. 

Tänd grillen med bakstenen på. Stenen ska bli ordentligt varm. Dela degen i 5 delar, den ska ej knådas. Kavla ut till runda pizzor. Lägg på fyllningen (tomatsås, ost, salami, getost i den ordningen) precis innan pizzan ska hamna på stenen. Annars finns det risk att tomatsåsen fuktar igenom degen och pizzan går sönder. Grädda på bakstenen med grillocket stängt i 5-10 minuter (tiden varierar med hur varm stenen är). Lyft på pizzans kanter och se hur gräddad botten är. När den fått fin färg, är det dags att lyfta upp pizzan. Använd gärna en bakspade, om du inte har en sådan bör man ha 2 rejäla stekspadar. Lägg på en plåt och täck med folie. Denna kan man sedan lägga ovanpå grillocket när nästa pizza gräddas, så håller den sig varm.

Upprepa med återstående degbitar. Njut tillsammans med ett glas rödvin, t ex en Shiraz eller Sangiovese. 
På bilden nedan kan man ana hur trevligt det är att baka pizza ute, till och med för gästen Fredrik i bakgrunden.



Imorgon bakar vi en god äppeltarte med punschkräm som inspiration inför den stundande äppelsäsongen.

torsdag 9 augusti 2012

Lite mer om Cookie crumble

Jag börjar få ett gediget antal besökare varje dag på bloggen. Jag vet att många kollegor och vänner hänger på bloggen och lagar min mat, det får jag muntliga uppgifter om. Vilka ni andra är, vet jag inte men jag skulle gärna vilja veta mer om er. Vilka är ni? Hur hittade ni hit? Vad vill ni se mer av på bloggen? Jag vill så gärna att ni berättar, för jag vill av en bild av vilka som jag skriver för. En siffra i statistiken är ju visserligen positivt, men det är interaktionen med läsarna som är det riktigt roliga och det som peppar mig att fortsätta. Ni är min positiva energi!

Så jag tänkte börja med att berätta om mig själv, så ni får en liten bild av Sara, kvinnan bakom kaksmulorna.

Ursprung, familj och arbete: Jag kommer från Grums i Värmland. Jag bodde där de första 20 åren i mitt liv. Jag flyttade till Göteborg för att plugga medicin och fastnade sedan på Bästkusten. Nu är jag ägare av ett radhus i Askim och är legitimerad läkare sedan några år tillbaka. Jag jobbar på en röntgenklinik och har drygt halvvägs till specialist i radiologi. Jag är gift, har ännu inga barn och min syster och mina föräldrar bor kvar i Värmland. Däremot har jag familj i Göteborg i form av min mans föräldrar och hans ena bror med familj.

Fritidsintressen: mat? bakning? Precis som för alla andra är matlagningen en nödvändigt ont vissa dagar, men för det mesta tycker jag att det är jätteroligt, kreativt och avslappnande. Jag har en liten estetisk ådra (som nästan fick mig att välja konstskola framför naturvetenskapen) och idag använder jag matlagningen som ett sätt att leva ut det konstnärliga i mig.
Jag gillar att läsa (mattidningar, kokböcker och deckare), gå på Friskis och vara ute i skogen. Vi bor väldigt nära ett stort friluftsområde och där befinner jag mig många gånger per vecka, endera flåsandes i löpspåret eller på skön kvällspromenad efter maten. Att gå runt husknuten och titta på vilda djur, plocka svamp och bär eller gå en promenad runt sjön, det är riktigt avslappnande.

Hur går det till när jag bloggar? Nästan all mat jag lagar memoreras och fotograferas. Krångliga recept med många ingredienser klottras ner redan när jag står vid spisen. När jag sedan har tid och ork, läggs fotona in i datorn och bildbehandlas lätt. Ganska ofta beskär jag bilden för att bli av med något i bakgrunden, jag ändrar vinklar, förbättrar ljuset och mättar färgerna. Sen skriver jag inlägget och ofta schemalägger jag så att receptet publiceras en lämplig dag (soppa på torsdagar, vego på måndagar etc). Och jo, vi äter falukorv och makaroner, pannkakor och sylt, men jag bloggar inte om det. Många dagar äter vi rester, det bloggar jag inte heller om. Jag väljer att skriva om mat som jag tror kan inspirera, mat som blivit riktigt god och mat med en liten twist.
Vad jag lagar beror på många saker. Vad finns i kylen? Vad är billigt på affären? Vad är vi sugna på? Vad är det säsong för? Jag är en periodare och vurmar i perioder för husmanskost, asiatiskt och medelhavsmat men på det stora hela tror jag att vi äter relativt varierat.

Favoritmat? Och något som jag absolut inte äter? Jag älskar spaghetti och köttfärssås, allra helst min långkokta bolognese på högrev. Den är så god att jag skulle kunna äta den varje dag. Jag gillar också en bit gott kött med goda tillbehör t ex plankstek eller grillad ryggbiff. Goda grytor, fräscha sallader och gott bröd är andra saker som jag älskar.
Jag har däremot svårt för inälvsmat. Jag äter vissa rätter med lever och jag har inga problem med hjärtan. Men njurar, bräss, hjärna... huvaligen. Jag har försökt lära mig att äta bräss, men varje gång tänker jag att det smakar ok men det är ett lymforgan, ett lymforgan, ett lymforgan. Ungefär som att äta en halsmandel...
Jag har sagt det förut, men jag är inte heller ett fan av kantareller och tryffel. Däremot är jag en jäkel på att upptäcka svamp i skogen, så jag är ett bra sällskap i svampplockartider.

Och så det här med dryck. Wilhelm och jag är intresserade av vin. Vi har en vinprenumeration från Marks viner som hittills levererat jättegoda viner utan minsta besvikelse. Jag gillar svulstiga italienska viner, fylliga shirazviner och zinfandel. Sen är jag svag för riesling från Alsace och sauvignon blanc från Nya världen. Jag föredrar vin framför öl i nästan alla lägen, men en god IPA (india pale ale) är aldrig fel. Den dryck jag oftast dricker är vatten, den allra godaste drycken. Kaffe och te slinker också ner, framför allt kaffe. Jag har frångått min regel att avsluta alla kvällar med en kopp te, detta efter en längre tids sömnsvårigheter. Om jag suktar efter något varmt och gott, tar jag en koffeinfri espresso efter maten. Inte alls dumt!

Jag är väldigt mycket av en känslomänniska. Jag är också väldigt bra på att dölja vad jag känner, framför allt om jag är ledsen eller arg. Det är ingen positiv egenskap, tyvärr. För att samla allt inombords leder så småningom till ett utbrott och då vill man inte vara i närheten av mig. Om man inte vill höra värmländska förstås, för jag byter dialekt när jag är förbannad. Överlag är jag en väldigt glad person som månar om att människorna runt mig också är glada och mår bra. Jag har en fäbless för göteborgska ordvitsar som jag gärna sprider runt omkring mig som följs av gapskratt. Från mig själv. Så vad gör mig riktigt glad? Att vara med min familj och vänner (klyschigt men sant), att lyckas i köket, spela sällskapsspel, resa och lyssna på bra musik. Saker som gör mig riktigt arg är orättvisa, när barn och djur far illa och ohederligt folk.

Har du fått en liten bild av mig? Eller åtminstone börjat ana konturerna? Bra! Ställ gärna frågor och framför allt, lämna lite kommentarer så att jag får en bild av er! Tack på förhand från en ödmjuk matbloggare.

Pappardelle med zucchini och färskostsås

Första gången jag åt den här pastan var på en liten uteservering i den tyska staden Freiburg. Ett kärt minne då jag och maken som var på väg hem från Italien mötte upp våra vänner som var på väg ner till Kroatien. En lite surrealistisk känsla att möta de människor vi normalt sett träffar i Göteborg, ute i Europa, äta en god lunch och sen säga hej då igen. Det är kanske just därför jag minns den här rätten på ett så positivt sätt. Eller så är det för att det är en riktigt god pasta. Mild, krämig sås, krispig zucchini och för den som önskar, salt parmaskinka. Att den dessutom är ruggigt snabblagad, gör den till en läcker snabbmat. Prova nu när zucchinin är riktigt god och prisvärd.






Pappardelle med zucchini och färskostsås

4 portioner

4 portioner pappardelle (1 paket)
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
200 g färskost av typen philadelphia eller liknande, gärna light
1,5 dl grädde av valfri fetthalt
salt, svartpeppar
smör eller olja att steka i

parmesan och parmaskinka som tillbehör

Börja med att koka upp saltat pastavatten. Skölj zucchinin och hyvla den till långa, breda remsor, endera med mandolin eller med osthyvel. Strö lite salt över den. Skiva vitlöksklyftorna tunt.
När pappardellen lagts i vattnet, hettar man upp en stekpanna med lite matfett i. Stek zucchiniremsorna lätt gyllene på båda sidor, detta går rätt så fort. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Lägg i lite mer matfett. Stek vitlöksskivorna så att de börjar mjukna men ej får för mycket färg. Sänk värmen och tillsätt färskost och grädde. Smält färskosten och vispa ordentligt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Häll av pastan och vänd sedan ner zucchinin och såsen. Blanda runt ordentligt men utan att zucchinin går sönder. Servera omgående med flagad parmesan och ev en skiva parmaskinka.

I morgon bakar vi ljuvlig pizza på grillen. Snacka om fredagsmys!

onsdag 8 augusti 2012

Lite nytt utseende på bloggen

För att ge bloggen ett renare utseende, har jag rensat lite i högerkolumnen och infogat flikar i överkanten istället. Jag hoppas därmed att bloggen blir mer lättnavigerad  och mindre rörig att läsa. Under eftermiddagen fortsätter arbetet med att återställa gamla bilder som försvann i samband med tidigare flytt av bloggen. Totalt sett hoppas jag på en bättre blogg, helt enkelt. Jag hoppas att ni håller med mig!

tisdag 7 augusti 2012

Dags att nominera

Då har det blivit dags att nominera till årets matbloggspris. Det finns många riktigt bra bloggar där ute så konkurrensen är hård och juryn har ett jättejobb framför sig. Nominera din favoritmatblogg senast den 13 augusti. Klicka på länken här för att komma direkt till Matbloggsprisets hemsida.


Fläskcurry vindaloo

Första gången man ska laga indiskt, behöver man utöka kryddförrådet lite. Det kan verka avskräckande men när man väl köpt dessa kryddburkar har man många goda indiska middagar framför sig. Som regel behöver man spiskummin, torkad koriander, gurkmeja och garam masala. I tillägg till detta används en del muskotnöt, kardemumma och bockhornsklöver. Och så färsk ingefära, vitlök och chili. Det kan ta några gånger innan man får till en rätt som smakar som på den indiska restaurangen, men om du följer mina recept kommer du väldigt nära. Vindaloo är en rätt smaksatt med vinäger, chili och vitlök. Jag använde ett recept ur kokboken "Indien" av Mridula Baljekar, men jag har ändrat lite saker och receptet nedan är alltså min version. Njut!






Fläskcurry vindaloo

4 portioner

700 g benfritt fläskkött skuret i små tärningar med sidan ca 1 cm (benfri kotlettrad, filé, skinkstek)
2 stora gula lökar
2 + 2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
5 kryddnejlikor
1 bit kanelstång ca 2, 5 cm
4 kardemummakapslar
0,5 tsk svartpepparkorn
1 tsk chilipulver, gärna starkt
0,5 krm riven muskot
1 tsk spiskummin, gärna frön
1,5 tsk torkad koriander
0,5 tsk bockhornsklöver
3 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 msk tamarindjuice eller saften från en halv lime
4 msk + 2 tsk rapsolja
1 msk soja
3 dl vatten
1-2 tsk salt
1 msk farinsocker
1 dl grädde
2 msk mango chutney
8-10 torkade curryblad

Börja med att putsa fläskköttet och skär i små tärningar.
Riv ingefäran och 2 stora vitlöksklyftor riktigt fint. Finhacka den gula löken och chilin. Tag kryddnejlikor, kanel, kardemumma, svartpeppar, chilipulver, muskot, spiskummin, koriander och bockhornsklöver och lägg i en kaffekvarn eller en mortel. Mal eller stöt kryddorna riktigt fint. Blanda med vinägern och tamarind/limejuice samt tillsätt ingefäran, chilin och vitlöken. Tag hälften av pastan och blanda med fläskköttet. Låt marinera i kylen i ca 30 minuter.

Häll 4 msk olivolja i en botten av en gryta. Fräs löken på medelhög värme tills löken är mjuk och börjar få färg. Tillsätt då resten av kryddpastan och låt fräsa ytterligare några minuter, dock utan att det bränns. Tillsätt fläskköttet och bryn detta i lökblandningen. När fläskköttet börjar få färg, tillsätts vattnet, sojan, saltet och sockret. Låt puttra i 45-60 minuter tills köttet är mört. Tillsätt grädden och mango chutney och smaka av med ev mer salt.

Skiva de sista två vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp lite olja i botten av kastrull. Woka vitlöken hastigt. Tillsätt currybladen och fortsätt woka hastigt i någon minut. Häll sedan över blandningen till vindaloon. Servera med kokt ris, naanbröd och en svalkande raita. Detta är en rätt med rejäl hetta, så något svalkande behövs till. I glaset rekommenderar jag en mango lassi eller välkyld gewürztraminer.

Nästa inlägg handlar om en god, krämig och lättlagad sommarpasta. Välkommen åter på torsdag!

söndag 5 augusti 2012

Marinerad kycklingklubba med majsplätt och grönsakspaket

Dags för ännu en enkel sommarrätt som till stor del kan tillagas på grillen, om man så önskar. Något som alltid blir ett gott och fräscht tillbehör, är att stoppa blandade grönsaker i ett foliepaket med en bit fetaost, lite olja och oregano och sedan baka allt i ugnen. Här fick kycklingen också sällskap av en liten majsplätt som gör rätten fräschare än med t ex potatisklyftor eller liknande.






Marinerad kycklingklubba med majsplättar och grönsakspaket


2 portioner

2 kycklingklubbor
2 msk olja
1 msk soja
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 krm curry

Majsplättar:

1 dl vetemjöl
1 dl polenta
1 burk majskorn
2 dl mjölk
3 msk turkisk yoghurt
1,5 tsk bakpulver
1 ägg
0,5 tsk salt

Grönsakspaket:

paprikabitar i blandade färger i mängden motsvarande 1 paprika
1 rödlök
6 körsbärstomater
0,5 paket fetaost
2 tsk olivolja
1 liten nypa torkad oregano

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingen.

Dela paprika och rödlök i mindre bitar till grönsakspaketen. Lägg dem på ett folieark, strö över tomathalvor. Lägg en fetaoststav mitt på. Ringla över lite olja och strö över lite oregano. Vik ihop paketen.

Stek den marinerade kycklingen i stekpanna. Ge den fin färg runtom och lägg den sedan i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen tillsammans med foliepaketen. Baka i 15-20 minuter tills saften som kommer ut ur kycklingklubban är klar, ej rosa.

Blanda de torra ingredienserna till majsplättarna. Vispa ner mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan ner ägget och sist majskornen. Stek runda plättar med diametern  ca 12 cm. Lägg på tallrik och täck med folie för varmhållning. Detta görs under tiden som kycklingen är i ugnen. När kycklingen är klar, är det dags för uppläggning på tallrik. Majsplätt i botten av tallriken, kycklingen vid sidan av och grönsakerna från paketet ovanpå plätten. Ringla ev lite balsamvinäger över eller servera en citronklyfta vid sidan av, för lite syra i rätten.

fredag 3 augusti 2012

Kantarelltoast

Om ni har turen att få tag på kantareller, finns det ju mängder av godsaker att laga av dem. Jag rekommenderar min kantarellkräm med Västerbottenost som du hittar här. Men min man önskar sig allra helst kantarelltoast. Smörstekta kantareller på en krispig bit bröd. Så hur gör man? Man tar rensade kantareller och delar i likstora bitar. Hetta upp lite riktigt smör (varför inte det hemkärnade från förra inlägget?) i en stekpanna eller sauteuse. Låt smöret anta en ljusbrun färg, lägg sedan ner kantarellerna. Stek tills vattnet trängt ut. Krydda med salt och lite nymalen svartpeppar. Slå sedan på en liten skvätt grädde för att binda ihop stuvningen och göra den extra krämig. Lägg på en bit rostat bröd och servera omgående. Gott att dricka till? En riktigt kall, ljus lager!




På söndag marinerar vi kycklingklubbor och lagar majsplättar. Välkommen åter!

onsdag 1 augusti 2012

Kärna eget smör

Jag har nu testat att göra eget smör. Och det var alldeles förfärligt enkelt. Man vispar grädde tills det skär sig, vispar lite till och sen tvättar man smöret. Och jag har nog inte ätit så gott smör förut. Jag tillsatte 1 msk turkisk yoghurt till varje dl grädde jag vispade och det gav en riktigt fin syra på smöret. Kärnmjölken som blev över vid tvättningen, blev till degspad till ett väldans gott brytbröd. Jag kastar med receptet på brödet som en liten bonus. För ett gott smör kräver ett gott bröd.






Hemkärnat smör

ca 100 g smör

3 dl vispgrädde
3 msk turkisk yoghurt
2 tsk flingsalt

Vispa grädden och yoghurten med elvisp. Vispa tills den börjar skära sig, detta tar några minuter. Tillsätt hälften av saltet och fortsätt vispa. Nu ser ni hur det börjar formas små smörklumpar och kärnmjölken tränger ut ur smöret. Försök sila kärnmjölken och vispa gärna lite till för att separerar smöret ytterligare. Forma sedan en liten klump av smöret. Använd en slickepott för att "tvätta" smöret. Det bildas små hålor i smöret där kärnmjölk finns kvar. Alltså måste man trycka ut denna ur smöret med spateln. När du fått en smidig smörklump och ingen mjölk finns kvar, är det bara den slutgiltiga saltningen kvar. Smaka på saltet och tillsätt mer salt efter tycke. Forma till en lämplig form och rista gärna dina initialer i smöret.


Brytbröd på kärnmjölk

ca 30 stycken små styckbröd

50 g jäst
50 g smör
5 dl kärnmjölk och vanlig mjölk där ovanstående smörsats ger dryg 2 dl kärnmjölk
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingertemperatur. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt och honung. Tillsätt durumvetemjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta med degblandare eller för hand till en smidig deg som  släpper från kanterna och inte klibbar på fingrarna.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i 30 små delar. Forma till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. För brytbröd ska bullarna läggas bara en knapp cm från varandra för att jäsa in i varandra. Låt jäsa ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 215°C utan varmluft, gör detta i god tid. Sätt in en liten skål med vatten på plåten och grädda i ca 8-10 minuter. Brödet ska vara vackert gyllene på ytan och låta ihåliga om man knackar på dem.

Tag en bit bröd medan det fortfarande är varmt. Bred på en liten klick hemkärnat smör och njut av brödet med smöret rinnande mellan fingrarna.

Spara en liten klick smör till fredagens recept, smörstekt kantarelltoast!