Jag följer upp förra inlägget om pesto med en god pastarätt smaksatt med just pesto. Om man har en liten burk med pesto i kylen, är detta en mycket snabblagad och god vardagsrätt med det italienska kökets signum. Enkla, rena smaker och med en känsla av sommar. Jag serverar rätten i min stora pastaskål och toppar med parmaskinka. Himmelskt!
Pasta med pesto och ugnsbakade tomater
4 portioner
1 paket rigatoni eller strozzapreti
1 förpackning små mozzarellabollar
1 sats pesto (se föregående inlägg)
2 rejäla kvistar med körsbärstomater
8 skivor parmaskinka
salt, peppar, råsocker, olivolja
Lägg tomatkvistarna i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja och strö över en liten gnutta salt och råsocker. Baka i ugn på 200°C i 15-20 minuter tills tomaterna är mjuka och börjar spricka sönder.
Koka pastan al dente under tiden som tomaterna bakas. Häll av pastan men låt en mindre mängd av kokvattnet vara kvar (0,5 dl). Detta hjälper till att binda pastan med peston. Tillsätt peston och blanda runt ordentligt. Häll upp på ett stort serveringsfat. Strö över mozzarellabollar, lägg tomaterna på pastan och placera ut skinkskivorna som små rosor. Servera omgående.
I nästa inlägg bakar vi tarteletter. Missa inte det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar