torsdag 7 juni 2012

Ost- och broccolisoppa

Torsdag igen och äntligen dags för soppa! Dagens soppa blev ett hopkok av vad jag hade hemma och den blev klart över förväntan. Rent av en av mina godaste soppor, i alla fall om jag får ha en åsikt. Maken gav den något lägre betyg, jag kan inte förstå varför... Nåväl, det är en krämig soppa där krämigheten kommer från mascarponeost som jag tillsatte istället för crème fraiche eller grädde. Vad gäller den övriga osten, använde jag Svecia, men jag skulle tro att Cheddar och Västerbotten fungerar lika bra. Det viktiga är att den smälter fint utan att bli för trådig. Gouda till exempel, kan nog göra soppan lite seg.





Ost- och broccolisoppa


4 portioner

2 färska broccolistånd
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
7 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 msk mascarponeost
200 g riven, smakrik ost t ex Svecia eller Cheddar
2 msk finhackad persilja
2 persiljestjälkar
salt, peppar

Skölj broccolin och skär i mindre buketter. Finhacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i lite stekfett och tillsätt broccolin. Häll på buljong och vitt vin och lägg ner persiljestjälkarna. Låt koka tills broccolin är mjuk. Häll av det mesta av spadet, men spara det. Tillsätt den hackade persiljan. Mixa med mixerstav tills soppan är helt slät. Rör ner mascarponeosten. Späd med buljongen till önskad konsistens. Tillsätt sedan den rivna osten och låt den smälta. Ha kastrullen på låg värme, soppan får inte koka efter att osten har tillsatts. Smaka av med salt och peppar.

Imorgon blir det en sommarfräsch sallad med kyckling, jordgubbar och fetaost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar