Denna gången bakade jag till min mans spelkväll med några vänner. Jag gjorde både chokladgömmor och nougatgifflar av samma deg. Bara fyllningen och utbakningen skilde sig sig åt. Kanske något som passar att baka till helgfikat?
Nougatgifflar och chokladgömmor
15 gifflar och 20 gömmor
50 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl special
150 g smör, riktigt mjukt
Fyllning:
175 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad till gömmorna
50 g finriven mandelmassa
15 kuber nougat med sida på knappt 1 cm
Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker
florsocker
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt socker,vaniljsocker, ägg och ca 1 liter av mjölet. Blanda samman. Tillsätt sedan saltet, ca 2 dl mjöl till och klicka i smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk minst en timme, gärna två.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Lägg hälften av fyllningen i en annan skål och rör ner den finrivna mandelmassan. Dela chokladen i 20 delar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas. Dela degen i 2 delar.
För utbakning av gifflar, så delas degen i ytterligare 3 delar. Kavla ut en del till en rund, tunn platta. Skär 5 trianglar. Lägg en klick mandelmassefyllning och 1 nougatbit vid basen av varje triangel. Rulla ihop triangeln genom att börja vid basen, vik en degbit över fyllningen och rulla till en giffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med de övriga 2 degbitarna. Låt jäsa ca 30 min.
För utbakning av chokladgömmor kavlas degen ut till en stor rektangel. Skär 20 likstora rutor. Lägg en klick av den mandelfria fyllningen samt en chokladbit mitt i rutan. Vik hörnen mot varandra och knip ihop degen. Forma till en rund bulle. Lägg bullen med den ihopnypta skarven nedåt i en bullform. Upprepa med övriga 19 rutor. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 225°C värme.
Pensla chokladgömmorna med ägg och grädda även dessa ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Pudra chokladgömmorna med lite florsocker vid servering.
I morgon tipsar jag om in godaste glass hittills, stracciatellaglass. Missa inte det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar