Den här desserten gjorde jag för några veckor sedan till en liten middagsbjudning i solen en fredagskväll. Och det blev så gott att jag nästan applåderade mig själv. Den är relativt lättlagad, oerhört smakrik och alldeles, alldeles fantastisk! Tack "Mat och vänner" för receptet, tack så hemskt mycket!
Givetvis har jag ändrat lite i receptet, lite mindre socker och lite mer rabarber.
Hallonbakad rabarber med pistagekräm
6 portioner
6-8 rabarberstänger
1 förp frysta hallon, 200 g
2 dl socker
5 dl vatten
150 g vit choklad
4 dl vispgrädde
2 nävar oskalade pistagemandlar
Skala pistagemandlarna och mixa dem i matberedare till ett fint mjöl.
Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden in chokladen och blanda väl. Vänd sedan ner chokladgrädden i den resterande grädden. Vänd runt så att det blandar sig men fortfarande är luftigt. Vänd sedan ner pistagemjölet i krämen. Ställ kallt i väntan på servering.
Lägg de frysta hallonen i en kastrull. Slå på socker och vatten och låt sjuda tills hallonen kokat sönder. Sila av hallonresterna. Skala rabarbern och skär i decimeterlånga, likstora stänger. Lägg i en ugnsfast form. Häll på hallonsåsen. Baka i ugn på 150°C i ca 30 minuter tills rabarbern mjuknat. Låt den svalna några minuter innan servering. Lägg rabarbern i en djup tallrik. Slå på lite av den goda hallonsåsen. Spritsa ut pistagekräm och dekorera med färska hallon.
I nästa inlägg fortsätter kavalkaden med frukt i maten, då i form av köttfärsgratäng med banan och jordnötter.
Vilken härlig och vacker dessert! Att den är lättlagad gör inte saken sämre...
SvaraRaderahttp://bakasockerfritt.blogg.se/
Tack Marja! Den har blivit lite av en favorit här hemma och det hoppas jag att den blir hos fler!
SvaraRaderaO ja, det här bokmärks omedelbart!
SvaraRaderaHelt rätt, Tina! Vansinnigt gott. Ev rester av rabarber eller hallonsås är dessutom ljuvligt i frukostfilen.
Radera