fredag 25 maj 2012

Lakritspannacotta med hallon

Okej, om sanningen ska fram så är jag inget lakritsfan. Jag gillar riktigt salt lakrits såsom Malacos salta sillar och salta balkar men sötlakrits går helt bort. Nu har företaget som gör nötcrème, ni vet de små portionspåsarna med Nutellaliknande godis, gjort en salmiakkräm. Jag köpte ett 6-pack med tanken att göra halloncupcakes med lakritsfrosting. Nu blev det lakritspannacotta istället. Gott, men inte fantastiskt vilket är ett utlåtande jag grundar på min skepsis mot lakritsen som sådan. Om man gillar lakrits, så är detta en festlig dessert. Färska hallon är ett måste som tillbehör!






Lakritspannacotta med hallon

4 portioner

3 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
1 portionspåse salmaikkräm

1 liten ask färska hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg stången och fröna i en kastrull. Slå på socker och grädde och koka upp. Låt gräddblandningen sjuda medan salmiakkrämen vispas ner i densamma. Tag upp vaniljstången och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i serveringsformar och låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in pannacottan i kylen och låt stå ca 4 timmar. 

Strax innan servering toppas pannacottan med rikligt med färska hallon.

I nästa inlägg bjuder jag på en kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar