lördag 26 maj 2012

Kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott

Det är ett välkänt faktum att kombinationen rabarber och kardemumma fungerar riktigt bra, liksom kombinationen rabarber och jordgubbar. Här har jag förenat de båda kombinationerna i en kaka med kryddig smak. Dock tycker jag att med så kraftiga smaker, behöver man något som lenar. En god glass, en len vaniljsås eller som här, en mascarponekräm.
Kakan har jag bakat i en låg, vid form som ger vallartade kanter. Det gör att man kan göra en god fyllning och sedan toppa med kompott, färsk frukt eller mängder av bär. 






Kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott


1 kaka, ca 10 portioner

Botten:

2 ägg
2½ dl socker
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen kanel


Fyllning:


1 dl vispgrädde
100 g mascarponeost
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk ljust muscovadosocker


Kompott:


4 stora rabarberstjälkar
12-15 jordgubbar eller motsvarande mängd frysta bär
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk råsocker


Börja med botten.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk. Rör ner mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Häll ut i smord och bröad vid form, gärna en sådan som ger en liten vall på kakan. Annars går en vid pajform bra, men kakan får då serveras ur formen.


Grädda kakan i 175ºC i 15-20 minuter tills den fått fin färg och är torr vid test med provsticka. Stjälp upp kakan efter några minuter och låt svalna.


Skala rabarber och dela i mindre bitar. Lägg tillsammans med delade jordgubbar i en kastrull. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt småsjuda tills bären och rabarbern smält. Smaka av med ev mer socker.


Vispa grädden riktigt fluffigt. Vänd ner mascarponeosten. Rör ner socker och vaniljsocker.
Bred krämen på den avsvalnade botten. Ringla kompotten över krämen. Servera  med en kopp starkt kaffe.


Missa inte morgondagens morsdagsmiddag; fylld kotlettrad med fikon och getost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar