måndag 7 maj 2012

Gästbloggning: Lyxig lasagne med det lilla extra


I min omgivning finns det många hemmakockar och matintresserade personer som gärna pratar mat med mig. Jag har bestämt mig för att låta några av dem få dela med sig av sina fantastiska rätter. Först ut är kollegan Dejan, en fantastiskt driftig och glad människa som verkligen förgyller arbetsdagen. Han pratar gärna om den mat han lagar och om jag får gissa, så är dagens recept en rätt som är rätt typisk för Dejans matlagning. Comfort food som får ta tid att laga. Så varsågoda; bloggens första gästblogginlägg och en riktigt lockande lasagne!





Lyxig lasagne med det lilla extra
Lite fakta om det hela: 
Namnet på den italienska maträtten ”Lasagna” kommer från den panna som användes för att tillaga rätten i. Ordet kommer ursprungligen från det grekiska ”lasanon” och blev latinets ”lasanum”. (fakta från Wikipedia). 

Receptet som kommer att presenteras hittade jag första gången i en amerikansk tidning ”Ultimate Italian” och har därefter provat olika variationer, vilka jag funnit via nätet. Receptet innehåller en massa läckra ingredienser och kan vara dyrt i slutändan, dock är slutresultatet gudomligt. Denna lasagne är något som man tillagar till riktigt nära och kära. Man kan säga ”Garfield approved lasagna”. 

Enligt receptet från ”Ultimate Italian” så behöver man 75 min för förberedelse, 50 min för tillagning och 20 min för att rätten ska vila innan förtäring.  Sammanlagt nästan 2,5 h arbete, men är man en matälskare och vill prova en fantastisk lasagne, så finns det inga hinder för att prova detta recept.

Sammanfattning av alla råvaror som behövs: 
För köttsåsen:                                 
250g färsk italiensk korv                  
250g nötfärs                                     
100g pancetta                                   
1 finhackad gul lök                          
2 medelstora morötter eller en stor morot finhackad.                
2 finhackade selleristjälkar              
1 grön paprika finhackad                
4 finhackade vitlöksklyftor               
8 dl krossade tomater                      
2 dl tomatpuré                                  
2 msk färsk, finhackad oregano              
4 msk färsk, finhackad basilika
1,2 dl mjölk
Salt och peppar efter smak och tycke

För Karl-Johan/Parmesan såsen:
28g torkad Karl-Johan svamp (eller ännu hellre färsk, då i större mängd)
3 msk smör
3 msk vetemjöl (eller motsvarande glutenfritt alternativ)
4 finhackade vitlöksklyftor
3,5 dl mjölk
1,2 dl torrt, vitt vin
4,5 dl ricottaost
90 g riven parmesanost
4 msk färsk, finhackad persilja
4 msk färsk, finhackad basilika

Salt efter smak och tycke
1,2 dl torrt rött vin      
             
Övriga ingredienser:
15-20 st färska lasagneplattor (beroende på lasagnepannans storlek)
90 mg riven Parmesan ost
olivolja

Nu över till ”kockens arbete”: 

Börja med att blötlägga svampen i kokande vatten, så att svampen täcks. 

Nu går vi över till tillagningen av köttsåsen.  
1. Sätt spisplattan på mellanstark värme. I en större gryta (minst 3,5 liter) eller en djupare traktörpanna tillsätts en skvätt olivolja och när denna är varm steks löken i 2-3 minuter. Tillsätt därefter vitlök, morötter och selleristjälkar. Stek i 5 minuter. Tillsätt därefter italiensk korv, köttfärs och pancetta. Det är viktigt att bryta ner köttfärsen under tillagningen. Stekningen pågår tills köttet är brynt och löken känns mjuk. 

2. Öka värmen på spisplattan. Blanda i de krossade tomaterna, tomatpurén, rött vin, salt och peppar efter smak och tycke. När blandningen börjar att koka, sänks värmen under medelvarmt, sätt på lock och låt det hela småkoka under 30 minuters tid. Blanda av och till. 

3. Blanda i mjölken, basilikan och oregano. Ta bort kokkärlet från värmen och låt stå. Stäng av spisplattan. 

Nu går vi över till tillagning av Karl-Johan/parmesan såsen. Sätt ugnen på 175°C. 
4. Sila svampen från det varma vattnet. Skölj med kallt vatten. Hacka svamparna och sätt åt sidan. 

5. Sätt spisplattan på medelvärme. I en större kastrull tillsätts smör och när kastrullen är varm steks vitlöken hastigt (cirka 30 sekunder). Blanda i vetemjölet under ständig omrörning. Blanda sakta i mjölken och därefter det vita vinet. Rör om hela tiden och låt blandningen sjuda tills den tjocknat och känns bubblig.  Ta bort kastrullen från spisplattan. 

6. Tillsätt svampen, ricottaosten, parmesanosten, persilja, basilika och  salt (efter smak och tycke) i kastrullen och blanda väl. 

7. Välj en adekvat lasagnepanna/ugnsfast form eller två mindre ifall man inte har en stor. Jag valde Nature gratängform (33x19 cm) och alla ingredienser passade perfekt in. 
Ta en ”cup” (240 ml) köttsås och stryk ut densamma på botten av formen. 

8. Täck med 3-4 lasagneplattor (jag använde 4st, med långsidan parvis). Tillsätt 2 ”cups” (480ml) köttsås

9. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt hälften av Karl-Johan/Parmesan såsen

10. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt 2 ”cups” (480ml) köttsås.

11. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt resterande dela av Karl-Johan/Parmesan såsen.

12. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt resterande del av köttsåsen

13. Täck lasagnepannan med aluminium-folie och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. 

14. Efter 30 minuter ta ut lasagnepannan ur ugnen. Tillsätt Parmesan osten och grädda mitt i ugnen utan folie i 20-30 minuter. 

15. Ta ut lasagnepannan och stäng av ugnen. Låt maträtten stå i rumstemperatur i 20 minuter innan den serveras. 

Smaklig måltid!
Kockens anteckning:
Man kan (vet inte varför) använda en god buljong istället för vinerna. 
Såserna är mycket smakrika och varför inte prova endast en av såserna med pasta i form av fettuccine framöver. Minst sagt lyckad måltid.

Och imorgon är Sara tillbaka och bjuder på en riktigt syrlig och krämig hallonpannacotta.

2 kommentarer:

  1. Oj! Min Herre!.. Det var länge sedan jag läste ett sådant recept! Helt fantastiskt!!
    Önskar också gratulera till en underbar matblogg! Känner mig lycklig som kan läsa detta på svenska och kommer definitivt att följa bloggen framöver, samt rekommendera den.
    Tusen tack för Dina ambitioner att dela med Dig! =)
    Vänliga hälsningar,
    "Miss IQ"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla, Miss IQ för dina underbara ord! Jag ska framföra ditt beröm för lasagnen till kollegan Dejan som varit så vänlig att gästblogga.

      Det är just såna här kommentarer som får mig att vilja fortsätta och sträva mot en ännu bättre blogg.

      Välkommen åter och trevlig helg!

      Hälsar

      Sara

      Radera