torsdag 31 maj 2012

Bloglovin

Vill du ha lättare att följa kaksmulespåret i cyberrymden? Klicka på länken nedan!

Följ min blogg med Bloglovin



onsdag 30 maj 2012

Capellini med bacon och svamp

Ok, jag får erkänna. Fotot på dagens rätt är verkligen inte mitt bästa. Inte så skarpt, inte så färgglatt och det gör verkligen inte rätten rättvisa. För detta är en riktigt god pasta som inte tar så lång tid att laga. Det handlar om att steka lite champinjoner, sen lite bacon, sen lite lök, blanda ihop det och binda ihop till en sås med hjälp av smetana. Och så kokt capellini till, änglahårspasta som är en riktigt tunn pasta och som tar blott 3 minuter på sig att koka klart. Så låt inte bilden lura er, låt detta bli en ny vardagsfavorit!






Capellini med bacon och svamp

6 portioner

6 portioner capellini, hos oss räckte 1 förp från Barilla

2 paket bacon
10 stora champinjoner
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 burk smetana eller crème fraiche (2dl)
1 skvätt marsalavin, kan uteslutas
2 msk finhackad persilja
0,5 krm curry
0,5 krm paprikapulver
salt, peppar
smör

parmesan eller pecorino

Koka upp pastavatten, rikligt saltat.

Hacka bacon och skiva svampen. Finhacka löken och purjolöken, skiva vitlöken riktigt tunt.
Stek svampen i lite smör. Stek i omgångar så att svampen bryns, inte kokas i den vätska som den släpper ifrån sig. Låt persiljan steka med någon minut. Lägg upp svampen på ett fat.

Bryn baconet. När baconet börjar få lite färg, tillsätt lök och vitlök. Fräs detta ordentligt i några minuter, men akta så att inte löken bränns. Slå på en skvätt marsalavin. Lägg tillbaka svampen och klicka sedan i smetana eller crème fraiche. Tillsätt paprikapulver och curry, dessa två kryddor fungerar som smakförstärkare. Såsen kommer inte att smaka curry eller gulasch. Smaka av med salt och peppar. Sänk värmen och låt puttra under tiden som pastan kokas. 

Häll av pastan och spara några matskedar av kokvattnet som du tillsätter till pastasåsen. Detta tillför lite stärkelse till såsen och gör att såsen lättare blandas i pastan. Vänd ner pastan i stekpannan och blanda om ordentligt. Lägg upp i pastatallrikar och toppa med drivor av parmesan eller pecorinoost.


Lagom till fredagsmyset, tipsar Cookie crumble om cake pops. Ett bakverk som är roligt att göra och älskat av alla åldrar.

måndag 28 maj 2012

Paneer matar masala- indisk gryta med färskost och ärter

Dags för en köttfri måndag igen. Jag vet att det är många bloggare som kör på meatfree monday och jag tycker att det är en riktigt bra idé. Jag försöker att ha ett tydligt upplägg på matsedeln hemma varje vecka med vegetariskt på måndagar, fisk på tisdagar och soppa på torsdagar. Givetvis klarar jag inte att följa detta till punkt och pricka, men tanken är god.

Just indisk mat är bland det vanligaste vegetariska inslaget i vårt kök. Jag brukar också välja något av de vegetariska alternativen då vi äter indiskt ute. Aloo gobi och paneer är stora favoriter. Tidigare har det gått att köpa färdig paneer hos Bangatans livs, ett stenkast från Stigbergstorget, men när jag var där senast, var lokalen helt tom... Jag har gjort flera försök att göra egen paneer som visserligen blir god, men jag får inte till en större bit som håller ihop när jag steker. Det ser snarare ut som en kesoliknande blandning. Jag får helt enkelt göra nya försök att bemästra färskosttillverkning. Tills dess håller jag mig halloumi som ger en liknande smak om än en något segare konsistens. Det går också utmärkt att använda tofu.





Paneer matar masala- indisk gryta med färskost och ärter

4 portioner

1 förp paneer, tofu eller halloumi (200 g)
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 färsk röd cili
1 gul lök
2 tomater
1 näve cashewnötter (ger krämighet och reder såsen)
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk spiskummin
0,5 tsk gult chilipulver (kan ersättas med vanligt chilipulver och kan även uteslutas helt)
0,5 tsk torkade curryblad (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
0,5 tsk torkad koriander
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
2 msk mango chutney
2/3 kruka färsk koriander
0,5 gul paprika
2-3 dl gröna ärter
salt
ev 1 tsk soja för färgen

Börja med att finhacka chilin. Riv ingefäran och vitlöken fint. Mixa cashewnötterna till ett fint pulver, detta blir redningen i grytan. Mixa sedan tomaterna och den gula löken till puré.
Hetta upp lite smör eller olja i botten av en stor gryta. Tillsätt vitlök, ingefära, chili, lök och tomater och låt fräsa under omrörning. Tillsätt de torkade kryddorna och tomatpurén och fortsätt fräsa under omrörning. Lägg ner paneeren skuren i mindre tärningar. Tillsätt sedan yoghurt, chutney, ärter, mixade nötter och ev lite vatten om det ser lite torrt ut. Strö även över finhackad färsk koriander. Låt sjuda några minuter. För en brunare färg, kan man tillsätta lite soja. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sist ner paprikabitarna. De ska bara bli varma och behålla sin krispighet.

Servera grytan med basmatiris, en klick god raita och gärna extra färsk koriander.

Missa inte nästa inlägg då ni får receptet på en snabb och läcker pasta med bacon och champinjoner. Köp hem bacon, capellini, champinjoner och en burk smetana, så är ni förberedda.

söndag 27 maj 2012

Fikon- och getostfylld kotlettrad med morotspuré

Det här var ett av sådana recept som bara kommer till mig, nästan som en dagdröm. Och förutsättningarna för en riktigt god söndagsmiddag får anses finnas där, även om jag klantade mig 2 gånger under tillagningen. Mitt första misstag var när jag skar upp den benfria kotlettraden för att få en stor fläskplatta. Plattan blev väldigt avlång, vilket ju givetvis hängde ihop med att jag skar upp den åt "fel håll". Nåväl, den gick ändå att fylla, rulla ihop och sedan binda ihop med steksnöre till rulle som höll formen. Nästa misstag var när jag jag brynt rullen och sedan stoppade in den i ugnen för att eftersteka. Mitt minne nuförtiden är klart försämrat, varpå jag ALLTID använder timern på ugnen för att inte glömma bort vad jag håller på med. Den här gången glömde jag att sätta timern! Rullen fick stå några minuter för länge vilket resulterade i 80ºC innertemperatur, vilket var klart mer än mina önskade 70... Kotlettraden blev således aningen torr. Om den inte hade glömts bort, hade detta blivit en fullträff... Så jag tycker ändå att ni ska prova, tänka en gång extra på hur ni skär upp plattan och sedan använder timer eller köttermometer. Då blir detta en ljuvlig bjudrätt! Som idag, på mors dag!







Fikon- och getostfylld kotlettrad med rostad potatis och morotspuré

4 portioner

1 bit benfri fläskkotlettrad eller fläskytterfilé (samma sak) på knappt 1 kg
2 färska fikon eller för mer smak, 3-4 torkade fikon
1 liten ask bredbar getfärskost, ca 150 g
1 näve valnötter
1 näve finhackad persilja och basilika
salt, peppar
smör

8 potatisar av fast sort
2 msk neutral olja
salt

4 morötter
2 msk smör
salt

Börja med att sätt ugnen på 200ºC. Skär potatisen i centimetertjocka skivor med skalet kvar på. Lägg ner skivorna i en plastpåse, häll på oljan och en nypa salt. Skaka påsen så att oljan blandas runt bland potatisen. Häll ut potatisen på en bakpappersklädd plåt och sätt in i ugnen. Låt baka tills potatisen fått fin färg och är mjuk. Detta tar upp till 30 minuter. 

Skala morötterna och dela i små bitar. Koka i lättsaltat vatten.

Putsa bort det värsta fettet från kotlettraden. Filéa fläsket så att du får en större rektangulär platta. 




Blanda finhackade fikon, getost, örter och grovhackade nötter. Bred denna fyllning på fläskplattan. Rulla ihop som en rulltårta. Fäst med tandpetare eller ännu hellre steksnöre.




Salta och peppra och bryn fläskrullen i stekpanna så att den får fin färg runtom. Den kan vara lite svår att vända på i stekpannan så en stekpincett och en stekspade kan vara på sin plats. Lägg sedan rullen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Låt eftersteka tills innertemperaturen är ca 70ºC. Låt sedan rullen vila inslagen i folie i rumstemperatur.

Häll av vattnet från morötterna. Mixa med stavmixer och tillsätt smör och salt. Purén ska vara riktigt len och sammetsliknande. 

Skär upp fläskrullen och servera med morotspuré, rostad potatis och en god blandad sallad med en vinägrett på. Till denna rätt kan du gärna servera en fyllig Shiraz eller varför inte ett Bordeauxvin?






Imorgon kommer det en ny indisk rätt, en vegetarisk gryta med färskost och gröna ärter.

lördag 26 maj 2012

Kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott

Det är ett välkänt faktum att kombinationen rabarber och kardemumma fungerar riktigt bra, liksom kombinationen rabarber och jordgubbar. Här har jag förenat de båda kombinationerna i en kaka med kryddig smak. Dock tycker jag att med så kraftiga smaker, behöver man något som lenar. En god glass, en len vaniljsås eller som här, en mascarponekräm.
Kakan har jag bakat i en låg, vid form som ger vallartade kanter. Det gör att man kan göra en god fyllning och sedan toppa med kompott, färsk frukt eller mängder av bär. 






Kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott


1 kaka, ca 10 portioner

Botten:

2 ägg
2½ dl socker
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen kanel


Fyllning:


1 dl vispgrädde
100 g mascarponeost
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk ljust muscovadosocker


Kompott:


4 stora rabarberstjälkar
12-15 jordgubbar eller motsvarande mängd frysta bär
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk råsocker


Börja med botten.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk. Rör ner mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Häll ut i smord och bröad vid form, gärna en sådan som ger en liten vall på kakan. Annars går en vid pajform bra, men kakan får då serveras ur formen.


Grädda kakan i 175ºC i 15-20 minuter tills den fått fin färg och är torr vid test med provsticka. Stjälp upp kakan efter några minuter och låt svalna.


Skala rabarber och dela i mindre bitar. Lägg tillsammans med delade jordgubbar i en kastrull. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt småsjuda tills bären och rabarbern smält. Smaka av med ev mer socker.


Vispa grädden riktigt fluffigt. Vänd ner mascarponeosten. Rör ner socker och vaniljsocker.
Bred krämen på den avsvalnade botten. Ringla kompotten över krämen. Servera  med en kopp starkt kaffe.


Missa inte morgondagens morsdagsmiddag; fylld kotlettrad med fikon och getost.

fredag 25 maj 2012

Lakritspannacotta med hallon

Okej, om sanningen ska fram så är jag inget lakritsfan. Jag gillar riktigt salt lakrits såsom Malacos salta sillar och salta balkar men sötlakrits går helt bort. Nu har företaget som gör nötcrème, ni vet de små portionspåsarna med Nutellaliknande godis, gjort en salmiakkräm. Jag köpte ett 6-pack med tanken att göra halloncupcakes med lakritsfrosting. Nu blev det lakritspannacotta istället. Gott, men inte fantastiskt vilket är ett utlåtande jag grundar på min skepsis mot lakritsen som sådan. Om man gillar lakrits, så är detta en festlig dessert. Färska hallon är ett måste som tillbehör!






Lakritspannacotta med hallon

4 portioner

3 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
1 portionspåse salmaikkräm

1 liten ask färska hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg stången och fröna i en kastrull. Slå på socker och grädde och koka upp. Låt gräddblandningen sjuda medan salmiakkrämen vispas ner i densamma. Tag upp vaniljstången och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i serveringsformar och låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in pannacottan i kylen och låt stå ca 4 timmar. 

Strax innan servering toppas pannacottan med rikligt med färska hallon.

I nästa inlägg bjuder jag på en kardemummakaka med rabarber- och jordgubbskompott!

onsdag 23 maj 2012

Krämig potatissallad med grillspett

Tro det eller ej, men dagens mat är restmat. Vi hade en liten kantbit av en oxfilé, en chorizo och några ynkliga amandinepotatisar och detta blev resultatet. Godare än en pytt och riktigt festligt. Det går givetvis att göra spetten på annat kött än oxfilé. Entrecôte, ryggbiff, fläskfilé, fläskytterfilé och kycklingfilé går lika bra. Det är dock viktigt att köttet inte behöver grillas längre än chorizon, välj då hellre att göra två olika sorters spett.






Krämig potatissallad med grillspett


2 portioner

Potatissallad:

8-10 amandinepotatisar eller motsvarande mängd delikatesspotatis
1 näve sockerärter
5 cm gurka
5 cm purjolök
15 cocktailkapris
1 dl gräddfil eller crème fraiche
2 msk majonnäs
1 rågad tesked dijonsenap
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
salt, svartpeppar


Grillspett:

200 g mört nötkött
1 chorizo
2 msk neutral olja
1 msk soja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk rökig barbequesås
svartpeppar


Börja med marinaden. Blanda olja, soja, vitlök, barbequesås och lite peppar och rör ihop. Skär nötköttet i så bitar och lägg ner i marinaden. Låt stå 30-45 minuter.

Koka potatisen med skalen kvar på. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, dill och gräslök i botten av en serveringsskål. Salta och peppra och smaka på röran. Strimla sockerärterna och hacka purjolöken. Blanda ner i dressingen. Låt den kokta svalna något och vänd sedan ner den i dressingen. Toppa med lite nymalen peppar och kapris.

Trä upp köttet på spett (träspett bör blötläggas minst 30 min). Varva varannan kött, varannan korvbit. Grilla tills kött och korv fått fin färg. Servera med potatissalladen.






Nästa inlägg kommer att handla om en dessert, nämligen lakritspannacotta med hallon. Återkom i övermorgon så får ni se!

måndag 21 maj 2012

Pannbiff med stekt lök och brynt lingonsmör

Pannbiff med lök äter vi inte ofta. Och inte begriper jag varför, för det är ju otroligt gott. Vi gör ofta färsbiff med andra smaker, men inte den klassiska husmanskosten. Pannbiffen serveras hos oss med ett gott mos, lök som fått brässera i buljong och den här gången även med brynt lingonsmör. Det var ett festligt tillbehör som klickades på pannbiffen så det fick smälta och rinna ner över biff och lök. Jag har inget mer att säga än att ni måste prova detta.






Pannbiff med stekt lök och brynt lingonsmör


4 portioner för den hungrige

Pannbiff:

500 g blandfärs
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 finhackad gul lök
1 rågad tesked dijonsenap
1 msk kalvfond
0,5-1 tsk salt
1 tsk finmalen svartpeppar
smör eller olja för stekning

Stekt lök:

2 gula lökar
3 rödlökar
1,5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 msk råsocker
salt, svartpeppar
smör eller olja för stekning

Lingonsmör:

50 g smör
0,5 dl lingonsylt

Börja med pannbiffarna. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla. Stek den finhackade löken i lite smör. Blanda ner ägg och lök i ströbrödsblandningen och blanda noga. Tillsätt senap, kalvfond, salt och peppar. Blanda om. Vänd sedan ner färsen och arbeta smeten så att den nätt och jämnt blir blandad. Tag en liten klick av smeten och stek i stekpanna. Detta är provbiten för avsmakning (jag ogillar rå färs, så jag smakar på detta sätt). Smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Forma smeten till 8 pannbiffar, använd fuktade händer.
Stek pannbiffarna på hög värme med en klick smör i pannan. Ge dem en fin stekyta och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på  200ºC i ca 10-15 minuter.

Skiva lökarna i halvcentimetertjocka skivor. Bryn löken i lite smör i stekpannan som du stekt pannbiffarna i. Sänk värmen, slå på vatten, fond och soja och krydda med lite salt och peppar och råsocker. Låt brässera på låg värme tills löken mjuknat och vätskan kokat in.

Smält smöret till lingonsmöret i en kastrull. Låt det få en fin brun färg. Tag kastrullen från värmen när det börjar lukta kola. Tillsätt lingonsylten och rör om. Låt stå i väntan på servering. Smöret kommer att stelna och se lite ojämnt ut i färgen. Vill man undvika detta, kan man när smöret har stelnat, vispa det med elvisp.

Servera pannbiffarna under en generös driva lök med en klick lingonsmör på, ett gott potatismos och en sallad.


Nästa inlägg som kommer i övermorgon bjuder jag på en riktigt krämig potatissallad. Köp hem potatis, gräddfil, sockerärter, gräslök, dill, kapris och dijonsenap så ni är redo.

söndag 20 maj 2012

Vad jag alltid har hemma

Det finns mycket tyckande om vad man måste ha hemma och vad som borde utgöra ens basskafferi. I åtminstone 10-talet av mina knappt 100 kokböcker, finns det en hälsning från författaren som profeterar kring måsten i köket. Jag tycker inte att alla kök måste ha alla dessa saker hemma. Det måste givetvis individualiseras efter hur man lagar mat och så klart, vad man tycker om. Vad jag har i min kyl skiljer sig markant från vad min mamma har i sin kyl, men det handlar om att vi lagar väldigt olika typer av mat. Nu brukar vi tipsa varandra en del och innehållet i kylarna börjar så sakteliga likna varandra, men jag hävdar inte att någon av oss har rätt eller fel. Hur jag gör mina köttbullar är inte mer rätt än hur någon annan gör. Jag ogillar verkligen när jag blir tillsagd att gör jag fel, när jag bara gör på ett annat sätt.
Däremot kan det finnas knep som man bör ta till för att enklare lyckas med saker. Som att alla ingredienser ska ha samma temperatur när man gör en majonnäs. Eller att en klick senap fungerar som emulgeringsmedel i vinägretter. Att steka när smöret tystnat. Att vända, inte vispa, ner mjölet i en sockerkakssmet.

Det jag vill skriva om i dagens inlägg är vad JAG alltid vill ha hemma och vilka maskiner jag har svårt att klara mig utan. Kanske kan det ge er tips, men det ska inte ses som ett pekfinger.

I kylen;
mjölk, ägg, smör, grädde eller crème fraiche eller yoghurt, en burk soltorkade tomater, en burk kapris, parmesan, dijonsenap, kalvfond, kycklingfond, mango chutney, sambal oelek, soja, persilja, gul lök, schalottenlök

I skafferiet;
rapsolja eller annan neutral olja, en god olivolja, balsamvinäger, vitvin- eller rödvinsvinäger, mjöl, socker, honung, Muttis krossade tomater, kaffe, te, salt, svartpeppar, konserverade bönor (stora vita, kidney eller kikärter), ströbröd, pasta (linguini och rigatoni), ris (långkornigt och basmati)

I frysen;
kyckling, vitfiskfiléer, gröna ärter, broccoli, bröd, bär, köttfärs

Framme på köksbänken;
vitlök, citron eller lime, tomater, basilika i kruka

Bland redskapen;
kaffemaskinen, degblandaren (Kitchen aid), en bra stavmixer, en bra kniv, stekpanna, 5 l-gryta, en kastrull, en ballongvisp och en stekpincett

Vad har du alltid hemma? Och vad har du svårt att klara dig utan? Lämna gärna en kommentar för att tipsa mig om fler saker som kan vara mig till nytta!



lördag 19 maj 2012

Calzone på surdeg

Pizzabageriet i Askim har varit i farten igen. Vi var himla sugna på att testa att baka inbakad pizza och sagt och gjort. Calzone med ananas blev det och jag måste säga att rent smakmässigt finns det ingen anledning till att köpa pizza framöver. Däremot kan väl själva tidsaspekten göra det värt att någon gång få unna sig en köpt pizza, för en god hemgjord pizza kräver lite planering och tar lite tid. I gengäld får man en pizza med en betydligt godare botten än hos den lokala pizzerian och dessutom blir den magrare, vilket kan vara skönt för samvetet. Jag gräddar min pizza på baksten och då får jag dessutom använda min brödspade. Det känns som pizzabakning på hög nivå.








Calzone på surdeg


4 stora pizzor

Pizzadeg:


10 g jäst
50 g vetesurdegsgrund
50 g rågsurdegsgrund
5 dl vatten
3 tsk salt
700 g vetemjöl special

Fyllning:

100 g kokt skinka
1 mozzarellaboll
200 g riven ost
1 liten burk ananas
1 sats tomatsås (det blir lite över)
neutral olja

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk råsocker
1 tsk nymalen svartpeppar
0,5 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk torkad oregano
några stänk balsamvinäger

Blanda alla ingredienser till degen utom salt i en bunke och arbeta med degblandare i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Degen får alltså kalljäsa i många timmar, ca 18-20 timmar.

Värm ugnen till 250°C (225°C varmluft) och ställ in en plåt mitt i ugnen. Om du har baksten, sätts den in i ugnen först, därefter värms ugnen till 250ºC varmluft.

Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en bunke. Då tomatsåsen blir uppvärmd i ugnen, lät jag såsen blandas kall.

Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem på bakplåtspapper på en separat plåt. Om du har baksten kavlas degen ut på mjölat bakbord och överförs till stenen med en bakspade.
Pensla med lite olja på pizzabotten. Fördela tomatsås, riven ost, strimlad mozzarella, strimlad skinka och ananasbitar på degbotten. Låt de yttersta delarna av degen vara utan fyllning, så att degen går att nypa ihop. Vik över halva botten över den andra. Nyp ihop kanterna ordentligt, så att fyllningen inte åker ut. För över bakplåtspappret på den heta plåten i ugnen eller för över med bakspade till bakstenen. Grädda 2 pizzor åt gången i ca 10-12 minuter tills pizzorna jäst upp och fått fin, färg. 


Servera med en vitkålssallad eller en god blandad sallad med en vinägrett. Ett rödvin av typen pinot noir eller en lättare cabernet sauvignon passar fint till. 









På måndag kommer bloggen att handla om god, svensk husmanskost. Det blir mina pannbiffar med brässerad lök och brynt lingonsmör. Någon som blir sugen?

fredag 18 maj 2012

Rabarberpaj med vaniljsås

Det är få primörer som är så goda som rabarber. Och vi har turen att ha två plantor som ger rätt så riklig skörd. Oftast hamnar rabarbern i en syrlig paj och då gärna i sällskap med jordgubbar. Jag gillar också kompott som tillbehör till en crème brûlée eller en god vaniljglass. Så här på Kristi himmelfärdsdagen, blir det en hederlig paj med en krämig, hemgjord vaniljsås. Just hemgjord vaniljsås är såpass enkelt att göra, att jag med stor sannolikhet aldrig kommer att servera vaniljvisp eller liknande igen.







Rabarberpaj med sjuden vaniljsås


1 stor pajform

Paj:

8 rabarberstjälkar
2 msk råsocker
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100-150 g smör

Vaniljsås:

4 äggulor
3 dl gräddmjölk
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång

Börja med vaniljsåsen så att den hinner svalna innan servering. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp gräddmjölken tillsammans med vaniljstången och vaniljfröna. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa äggulor och strösocker riktigt pösigt. Häll gräddmjölken över äggtoddyn och vispa noggrant. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och låt sedan blandningen sjuda på spisen. Såsen ska ej koka! Låt sjuda tills såsen börjar bli simmig i konsistensen. Ställ kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. När den svalnar tjocknar den ytterligare. Förvara sedan såsen i kylen i väntan på servering. För extra lyxig sås, kan man vända ner vispad grädde före servering.

Och så dags för pajen. Sätt ugnen på 200ºC. Skala rabarbern och dela i små bitar. Lägg bitarna i botten av en smord pajform. Blanda råsockret med rabarbern.
Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Strö blandningen över rabarbern. Hyvla sedan kylskåpskallt smör över hela pajen. Smöret ska täcka ordentligt. Ställ in pajen i ugnen. Efter ca 5 minuter bör man titta till pajen och ev hyvla mer smör över de partier där smöret kan ha smält undan. Grädda sedan pajen i 15-20 minuter tills pajen fått en fin, gyllene färg. Låt den sedan svalna något så att den hinner bilda en lätt knaprig yta. Detta är en paj med en riktigt fin knäckig smak som bäst framhävs om pajen serveras lätt ljummen.

Missa inte morgondagens inlägg om lördagslyx; calzone på surdegsbotten. Gott som tusan!

torsdag 17 maj 2012

Gästbloggning: laxtartar med mangoguacamole

Förra veckan var det premiär för gästbloggning på Cookie crumble. Idag är det dags för nästa gästbloggare att äntra scenen. Min fina svägerska Siri Heggelund, bosatt i Norge och med en mycket god smak för mat och porslin, delar med sig av en given succé. Jag har nog inte varit så tydlig med det, men hon är en av mina stora inspirationskällor vad gäller mat och dukning. Så när hon började prata om sin nya laxtartar, kastade jag snabbt ur mig frågan om hon ville gästblogga. Några dagar senare landar receptet och ett finfint foto i inboxen. Tack Siri!

Jag har valt att publicera inlägget på originalspråket, då norska är ett av de vackraste språken i mitt tycke och då jag tycker att just det här receptet inte innehåller konstiga ord som guleböj och tallefjant och andra norska ord som kan vara kluriga. Och så är det ju faktiskt Norges nationaldag idag, så då ska norskan inte översättas.
Förkortningen ss (spiseskje) betyder matsked. Om någon vill ha svensk översättning, maila mig eller skriv i kommentarsfältet, så ordnar jag det kvickt.

Så mina vänner, njut av en innovativ och fräsch laxtartar med topping på avocado och mango. Och kära grannar; gratulerer med dagen!






Laksetartar och guacamole med mango

4 portioner

Laksetartar;

250g laksefilet (sashimi-grade) - i Norge; Salma eller Sea Fraiche for eksempel 
1 sjalottløk 
3 ss gressløk 
1-2 ss god olivenolje 
evt pittelitt salt 

Skjær laksefilet i små kuber, finhakk sjalottløken og gressløken og bland alt sammen med olivenoljen - sett i kjøleskapet til opplegg. 

Guacamole med mango;

2 modne avokadoer 
1 sitron 
1 ss creme fraiche 
1 moden mango 
1 håndfull frisk koriander 
evt 1/2 - 1 rød chilli 
salt og pepper 

Kjør avokado, saften av 1/2 sitron og creme fraiche med stavmikser eller i foodprosessor. Finhakk koriander og evt chilli og bland dette i. Smak til med salt, pepper og sitron. 
Skjær mangoen i små terninger (4x4mm) og bland i - sett kjølig til bruk. Husk at den skal brukes med laksetartaren, både så den ikke tar over all smak, men også så den gir nok smak og syre til fisken. 

Så er det bare å legge opp - det finnes mange fine metallformer som kan kjøpes for formålet - jeg brukte en rund med dia på rundt 5 cm. Evt kan man lage sine egne med overheadpapir og tape, men da får man jo ikke en god grunn til å gå i kjøkkenbutikken en tråkig dag ;o) 


Imorgon bjuds ni på ett recept på min allra bästa rabarberpaj toppad med hemgjord, sjuden vaniljsås.

onsdag 16 maj 2012

Ravioli med tre sorters ost och örter

För matåret 2012 hade jag tre stycken mål. Baka franska macaroner, behärska bearnaisesåsen och göra egen pasta. Check, check och check. Min underbare make gav mig pastatillsatsen till min Kitchen aid och vilken pasta det blev! Detta blev en fullpoängare då både pastan fick fin smak och konsistens och då fyllningen blev riktigt smakrik. Jag kan inte annat än rekommendera er att göra den, framför allt om ni har någon typ av pastamaskin.










Ravioli med tre sorters ost och örter


4 portioner

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
3-4 ägg (3 stora eller 4 små)
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:

2 dl riven smakrik ost, här gruyère och västerbotten
200 g naturell färskost
1 liten finriven vitlöksklyfta
1 dl blandade, finhackade örter t ex basilika, persilja och gräslök
salt, peppar

Sallad:

1 rödlök
1 stor kvisttomat
1 näve körsbärstomater
0,5 fänkål
1 mozzarellaboll
1 näve blandade finhackade örter t ex basilika, persilja och gräslök
olivolja
vit balsamvinäger
salt, nymalen svartpeppar

Häll mjölet till pastadegen i en degblandare. Tillsätt saltet, olivoljan och vattnet och sedan lätt uppvispade ägg. Arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska inte fastna på fingrarna men ska gå att forma utan att den spricker. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en knapp timme.

Under tiden som degen vilar, blandas alla ingredienser till fyllningen. Smaka av så att den ej blir för salt.

Skiva kvisttomaten, fänkålen och rödlöken riktigt tunt. Dela körsbärstomaterna i kvartar och dela mozzarellan med fingrarna i mindre bitar. Lägg i en serveringsskål, ringla över lite god olja och vinäger. Strö över örterna och lite salt och peppar.

Tag ut pastadegen ur kylen och dela i 4 bitar. Kör bitarna genom pastamaskinen upprepade gånger. Ju fler gånger, desto smidigare deg. Vi körde 8-10 gånger per degbit. Mjöla degen regelbundet, så den inte fastnar mellan valsarna. När degen känns riktigt smidig, kavla ut degen riktigt tunt mellan valsarna. Lägg pastaplattorna på ett mjölat bräde. Pensla hela plattorna med lite vatten och klicka ut lite fyllning på lagom avstånd från varandra på ena halvan av pastaplattorna. Vik över den andra halvan och tryck till runt fyllningen. Stansa ut runda eller fyrkantiga raviolis (eller skär med vass kniv). Upprepa proceduren med samtliga plattor tills all pastadeg är använd.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Koka 2-4 minuter. Plocka upp med hålslev och lägg i serveringsskålen. Blanda om med salladen och servera. Servera med ett italienskt rödvin som t ex en Chianti, Sangiovese eller Montepulciano d'Abruzzo. Njut av vegetarisk mat när den är som allra, allra bäst!


Imorgon kommer ett gästblogginlägg från min norska svägerska Siri. Hon bjuder på laxtartar med mangoguacamole. Så på återseende imorgon då vi firar 17 maj!

måndag 14 maj 2012

Kolja med chorizoströssel och paprikasås

Måndag igen och inte alls en köttfri sådan på bloggen. Snarare både fisk och kött. Det här är en fiskrätt med mycket smakrika tillbehör, men samtidigt så otroligt lättlagad. Och man kan göra den när man har en kryddstark korv över från helgens grillkalas eller små paprikabitar av blandade färger där paprikan börjar bli lite för tråkig för att ha salladen. Och så här gör man:






Kolja med chorizoströssel och paprikasås

4 portioner

4 koljafiléer
salt, vitpeppar

2 chorizokorvar (eller annan kryddig korv)

1 gul paprika
0,5 orange paprika
1 schalottenlök
2 dl matlagningsgrädde
salt, cayennepeppar

Sätt ugnen på 200ºC. Salta och peppra fiskfiléerna och lägg i en ugnsfast form. Sätt formen i ugnen och baka av fisken i ca 12 minuter.

Dra skinnet från chorizon och hacka korven till små, oliktora bitar. 
Finhacka löken och strimla paprikan. Lägg löken och paprikan i en kastrull och slå på grädden. Ge såsen ett uppkok och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.

Stek chorizonbitarna i lite smör eller olja tills de blivit knapriga och fått riktigt fin färg.

Mixa paprikasåsen med en stavmixer. Såsen måste inte bli helt slät, men det ska inte vara några stora bitar kvar. Smaka av med salt och en liten gnutta cayennepeppar.

Servera koljan med ett gott potatismos, strössla chorizon över och ringla lite av den goda såsen över fisken. Avsluta med lite hackad gräslök.


Missa inte nästa inlägg om den hemmagjorda pastan, en god ost- och örtfylld ravioli.

lördag 12 maj 2012

Bearnaisesås

Jag har tidigare berättat att det här med smöremulsioner inte är min starka sida. Och jag har varit lite avundsjuk på de som kan slå ihop en bearnaisesås och praktiskt taget blunda samtidigt. Men nu har jag också lärt mig, även om det kräver min fulla koncentration och ett ivrigt vispande. Dagens recept är alltså denna fantastiska sås som smakar så ljuvligt till nötköttet och fläskköttet och som får sin karaktäristiska smak från dragon. På bilden ses den solgula emulsionen serverad till en bit mediumstekt oxfilé toppad med mitt nya favorittillbehör, syrad rödlök. Och så några klyftpotatisar och en blandad sallad. Så här gör jag för att lyckas:






Bearnaisesås


4 portioner

1 stor bananschalottenlök
6 vitpepparkorn
4 msk vatten
1 dl rödvinsvinäger
4 persiljestjälkar
3 äggulor
200 g smör
1 tsk torkad dragon
1 msk finhackad persilja
salt

Smält smöret och tag det sedan från värmen.
Finhacka löken och krossa pepparkornen med knivens bredsida. Hacka persiljestjälkarna grovt. Lägg löken, pepparn och persiljestjälkarna i en kastrull. Häll på vatten och vinäger och koka upp. Låt småkoka tills vätskan reducerats till knappt hälften. Sila blandningen ner i en bunke och ställ bunken över ett sjudande vattenbad. Tillsätt äggulorna en efter en och vispa ordentligt. Låt stå över vattenbadet tills blandningen börjat tjockna. Tag bunken från vattenbadet och tillsätt smöret droppvis under flitig vispning. När såsen börjar tjockna, kan man tillsätta smöret i en jämn stråle. Fortsätt vispa tills allt smör har hamnat i såsen. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten. Vispa ner persilja och dragon och smaka av med salt. Servera omgående.

Nästa inlägg kommer att handla om en lättlagad vardagsfisk med få ingredienser och riktigt mycket smak. Återkom alltså i övermorgon för en kolja med chorizoströssel och paprikasås.

torsdag 10 maj 2012

Aloo gobi- indisk blomkål- och potatisgryta

Äntligen har jag börjat träffa rätt i smakerna vad gäller indisk matlagning. Åtminstone om man bortser från det här med styrkan på rätterna. Den här gången använde jag mig av en färsk röd chili som kändes rätt mild samt en nypa gult chilipulver som svärmor haft med sig från Indien. Låt oss säga att den sistnämnda nypan var i största laget och den här grytan som jag vill ha rätt så mild, fick en hetta motsvarande 3 av 4 pluppar. Ändå blev det fantastiskt gott. Potatisen gör grytan matig och ger en trevlig konsistens medan smaken kommer från blomkålen och de fantastiska kryddorna. Jag höftade rejält med kryddorna, så nedanstående angivelser är ungefärliga. Smaka av ofta och var försiktig med hettan. Ät grytan med ett varmt naanbröd och gärna en klick raita.






Aloo gobi


4 rejäla portioner

400 g blomkål
6 stora potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 tsk gult chilipulver (kan bytas mot en färsk grön chili)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk gurkmeja
1 liten nypa curryblad, söndersmulade
6 gröna kardemummakapslar
1 dl grädde eller matlagningsyoghurt
0,5 dl finhackad färsk koriander
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning
vatten

Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skala potatisen och dela i mindre bitar.
Hacka löken relativt fint. Finhacka den färska chilin och riv vitlöken och ingefäran fint. Mät upp kryddorna i förväg, detta är ett tillfälle då mise en place är extra viktigt.

Hetta upp smör eller olja i en stor gryta. Fräs vitlök, chili, ingefära och lök. Låt det mjukna men ej brännas. Strö över de torra kryddorna och låt dem fräsa en stund. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa en kort stund. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Ge grytan ettuppkok och sänk sedan värmen så att den småkokar. Tillsätt grädden eller yoghurten och den färska koriandern och låt sedan småkoka tills potatisen och blomkålen är genomkokt. Smaka av med salt och svartpeppar. Om grytan är för stark, tillsätt mer grädde eller yoghurt. Om grytan är för lös, låt den reducera utan lock några minuter.

Strö över ytterligare lite färsk koriander vid servering. Servera med naanbröd och eventuellt med ris för den hungrige. Raita bör serveras till, både för att det är gott och då det svalkar ev hetta rejält.

På lördag kommer mitt recept på bearnaisesås och tips om hur man gör för att den inte ska skära sig.

tisdag 8 maj 2012

Hallonpannacotta

Denna hallonpannacotta lagade jag för 2 månader sedan och har därefter helt förträngt det, vilket är konstigt med tanke på dess fantastiska smak. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, pannacotta är en fantastisk dessert. Enkel att göra, vacker att se på, underbar att äta och går att förbereda i god tid. Den blir faktiskt bäst om man gör den en dag innan man tänkt servera den.
Detta recept kommer från Allt om mat och som vanligt har jag gjort smärre justeringar med tillägg av vaniljstång i pannacottan. Här toppas pannacottan med en skogsbärskaramell. Lent, sött, syrligt och syndigt gott! 






Hallonpannacotta med skogsbärskaramell

10 portioner

Pannacotta:

4 gelatinblad
10 dl vispgrädde
1 dl socker
125 g hallon
0,5 vaniljstång (kan uteslutas)

Karamell:

4 msk strösocker
1,5 dl vatten
125 g hallon
125 g björnbär
0,5 st vaniljstång

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg hälften tillsammans med halva stången i en kastrull. Slå på grädde, socker och hallon och koka upp. Sila av stång och hallonkärnor genom en finmaskig sil. Krama ur gelatinbladen och vispa ned dem i den varma gräddblandningen. Häll upp i vackra serveringsglas, låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt i kylskåp.

Häll bären till karamellen i en kastrull. Slå på vatten, socker, resten av vaniljfröna och den överblivna vaniljstångshalvan. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 5 min. Plocka upp vaniljstången och låt sedan karamellen svalna. Förvara i kylskåp i väntan på servering.

Strax före servering fördelas karamellen ovanpå pannacottan. Njut!

Missa inte nästa inlägg som handlar om en kryddig vegetarisk rätt, den indiska aloo gobin!

måndag 7 maj 2012

Gästbloggning: Lyxig lasagne med det lilla extra


I min omgivning finns det många hemmakockar och matintresserade personer som gärna pratar mat med mig. Jag har bestämt mig för att låta några av dem få dela med sig av sina fantastiska rätter. Först ut är kollegan Dejan, en fantastiskt driftig och glad människa som verkligen förgyller arbetsdagen. Han pratar gärna om den mat han lagar och om jag får gissa, så är dagens recept en rätt som är rätt typisk för Dejans matlagning. Comfort food som får ta tid att laga. Så varsågoda; bloggens första gästblogginlägg och en riktigt lockande lasagne!





Lyxig lasagne med det lilla extra
Lite fakta om det hela: 
Namnet på den italienska maträtten ”Lasagna” kommer från den panna som användes för att tillaga rätten i. Ordet kommer ursprungligen från det grekiska ”lasanon” och blev latinets ”lasanum”. (fakta från Wikipedia). 

Receptet som kommer att presenteras hittade jag första gången i en amerikansk tidning ”Ultimate Italian” och har därefter provat olika variationer, vilka jag funnit via nätet. Receptet innehåller en massa läckra ingredienser och kan vara dyrt i slutändan, dock är slutresultatet gudomligt. Denna lasagne är något som man tillagar till riktigt nära och kära. Man kan säga ”Garfield approved lasagna”. 

Enligt receptet från ”Ultimate Italian” så behöver man 75 min för förberedelse, 50 min för tillagning och 20 min för att rätten ska vila innan förtäring.  Sammanlagt nästan 2,5 h arbete, men är man en matälskare och vill prova en fantastisk lasagne, så finns det inga hinder för att prova detta recept.

Sammanfattning av alla råvaror som behövs: 
För köttsåsen:                                 
250g färsk italiensk korv                  
250g nötfärs                                     
100g pancetta                                   
1 finhackad gul lök                          
2 medelstora morötter eller en stor morot finhackad.                
2 finhackade selleristjälkar              
1 grön paprika finhackad                
4 finhackade vitlöksklyftor               
8 dl krossade tomater                      
2 dl tomatpuré                                  
2 msk färsk, finhackad oregano              
4 msk färsk, finhackad basilika
1,2 dl mjölk
Salt och peppar efter smak och tycke

För Karl-Johan/Parmesan såsen:
28g torkad Karl-Johan svamp (eller ännu hellre färsk, då i större mängd)
3 msk smör
3 msk vetemjöl (eller motsvarande glutenfritt alternativ)
4 finhackade vitlöksklyftor
3,5 dl mjölk
1,2 dl torrt, vitt vin
4,5 dl ricottaost
90 g riven parmesanost
4 msk färsk, finhackad persilja
4 msk färsk, finhackad basilika

Salt efter smak och tycke
1,2 dl torrt rött vin      
             
Övriga ingredienser:
15-20 st färska lasagneplattor (beroende på lasagnepannans storlek)
90 mg riven Parmesan ost
olivolja

Nu över till ”kockens arbete”: 

Börja med att blötlägga svampen i kokande vatten, så att svampen täcks. 

Nu går vi över till tillagningen av köttsåsen.  
1. Sätt spisplattan på mellanstark värme. I en större gryta (minst 3,5 liter) eller en djupare traktörpanna tillsätts en skvätt olivolja och när denna är varm steks löken i 2-3 minuter. Tillsätt därefter vitlök, morötter och selleristjälkar. Stek i 5 minuter. Tillsätt därefter italiensk korv, köttfärs och pancetta. Det är viktigt att bryta ner köttfärsen under tillagningen. Stekningen pågår tills köttet är brynt och löken känns mjuk. 

2. Öka värmen på spisplattan. Blanda i de krossade tomaterna, tomatpurén, rött vin, salt och peppar efter smak och tycke. När blandningen börjar att koka, sänks värmen under medelvarmt, sätt på lock och låt det hela småkoka under 30 minuters tid. Blanda av och till. 

3. Blanda i mjölken, basilikan och oregano. Ta bort kokkärlet från värmen och låt stå. Stäng av spisplattan. 

Nu går vi över till tillagning av Karl-Johan/parmesan såsen. Sätt ugnen på 175°C. 
4. Sila svampen från det varma vattnet. Skölj med kallt vatten. Hacka svamparna och sätt åt sidan. 

5. Sätt spisplattan på medelvärme. I en större kastrull tillsätts smör och när kastrullen är varm steks vitlöken hastigt (cirka 30 sekunder). Blanda i vetemjölet under ständig omrörning. Blanda sakta i mjölken och därefter det vita vinet. Rör om hela tiden och låt blandningen sjuda tills den tjocknat och känns bubblig.  Ta bort kastrullen från spisplattan. 

6. Tillsätt svampen, ricottaosten, parmesanosten, persilja, basilika och  salt (efter smak och tycke) i kastrullen och blanda väl. 

7. Välj en adekvat lasagnepanna/ugnsfast form eller två mindre ifall man inte har en stor. Jag valde Nature gratängform (33x19 cm) och alla ingredienser passade perfekt in. 
Ta en ”cup” (240 ml) köttsås och stryk ut densamma på botten av formen. 

8. Täck med 3-4 lasagneplattor (jag använde 4st, med långsidan parvis). Tillsätt 2 ”cups” (480ml) köttsås

9. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt hälften av Karl-Johan/Parmesan såsen

10. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt 2 ”cups” (480ml) köttsås.

11. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt resterande dela av Karl-Johan/Parmesan såsen.

12. Täck med 3-4 lasagneplattor och tillsätt resterande del av köttsåsen

13. Täck lasagnepannan med aluminium-folie och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. 

14. Efter 30 minuter ta ut lasagnepannan ur ugnen. Tillsätt Parmesan osten och grädda mitt i ugnen utan folie i 20-30 minuter. 

15. Ta ut lasagnepannan och stäng av ugnen. Låt maträtten stå i rumstemperatur i 20 minuter innan den serveras. 

Smaklig måltid!
Kockens anteckning:
Man kan (vet inte varför) använda en god buljong istället för vinerna. 
Såserna är mycket smakrika och varför inte prova endast en av såserna med pasta i form av fettuccine framöver. Minst sagt lyckad måltid.

Och imorgon är Sara tillbaka och bjuder på en riktigt syrlig och krämig hallonpannacotta.

söndag 6 maj 2012

Franska macaroner

Det finns många saker som är svårt med macaroner. Som hur man ska stava och uttala namnet till exempel. Makroner? Macaroner? Franska macaroner? Och sen till bakningen. Jag använder äggvita som separerats från gulan minst ett dygn tidigare, sedan får vitan stå framme i rumstemperatur någon timme innan bakning för att inte vara kall. Mandelmjölet har jag köpt på Lidl och det är alldeles perfekt. Jag använder mig av en silikonmatta från Lékué och hemligheten är att inte spritsa ut för mycket smet, då rinner den över den lilla silikonkanten. Innan jag hade macaronmattan, ritade jag rundlar på bakplåtspapper och spritsade i mitten av dessa, rakt uppifrån och med ett försök till ett jämnt tryck på spritspåsen. Låt de utspritsade kakorna stå i rumstemperatur minst 45 minuter innan gräddning. Det minskar risken för att kakorna spricker och dessutom får man den karakteristiska lilla foten på kakan efter gräddning. När kakorna har gräddats, får de svalna helt på plåten och lossas därefter försiktigt med en liten spatel. Det är mina knep och det ger rätt fina kakor, om jag får säga det själv.






Franska macaroner

24 dubbla

Macaroner:

100 g mandelmjöl (skållad, mald och siktad mandel)
180 g florsocker
80 g äggvita
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
karamellfärg

Fyllning:

70 g smör
1 äggula
50 g mörk choklad 
1-1,5 dl florsocker
1-2 tsk päronkonjak eller mörk rom

Vispa äggvitan till en styv maräng tillsammans med strösockret.  Blanda mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner marängen i mandelblandningen och vänd runt så att äggvitan blandar sig ordentligt med mandeln och sockret. Detta ger en halvseg smet som ändå är lösare än vad man tror med tanke den styva äggvitan.
Dela upp smeten i små bunkar, antalet bunkar avgörs av hur många färger man önskar. Droppa i karamellfärg och rör om ordentligt. Häll upp i spritspåsar och spritsa på bakplåtspappersklädda plåtar (gör gärna knappt enkronestora rundlar med några centimeters avstånd på pappret) eller på macaronmatta. 

Låt kakorna vila ogräddade minst 45 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i 175ºC värme (ej varmluft) i 11 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Under tiden som kakorna svalnar, förbereds ganachen som blir till fyllning. Rör rumsvarmt smör med 1 dl florsocker. Rör sedan ner äggulan. Smält chokladen i microvågsugn eller i vattenbad. Rör ner chokladen i smörkrämen. Tillsätt päronkonjak eller rom. Tillsätt ev mer florsocker om konsistensen är för lös. Krämen ska var just krämig men samtidigt fast nog att kunna spritsas och hålla ihop kakorna.

När kakorna svalnat, lossas de från underlaget. Spritsa en klick ganache på hälften av kakorna och lägg resten av kakorna ovanpå. Förvara i burk i kylen.






Missa inte morgondagens inlägg då min kollega Dejan gästbloggar om en riktigt lyxig lasagne!

lördag 5 maj 2012

Potatissallad extra allt

Dagens recept är ett passande sådant i grilltider. Det finns få saker som jag tycker är så gott till grillat som en fransk potatissallad och den här har verkligen allt och lite till. Den är matig och med en lagom touch av syra och sälta och passar till såväl grillat nötkött som fläskkött, korv, kyckling och lax. Och då den är just så matig, så tycker jag att den är himla god som en vegetarisk ensamrätt. Så håll till godo med en potatissallad extra allt.






Fransk potatissallad med extra allt

4-6 portioner

1 påse delikatesspotatis
1 rödlök
1/3 gul paprika
1/3 orange paprika
1/3 röd paprika
1/3 paket fetaost
1 näve sockerärter
1 näve ruccola
1 näve kruksallad delad i mindre bitar
2 rågade msk kapris
4 msk olivolja
4 msk balsamvinäger
1 rågad tsk dijonsenap
0,5 dl finhackad persilja och gräslök
salt, svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten med skalet på. Häll av potatisen och låt svalna något. Strimla sockerärterna och paprikan och skär rödlöken i små båtar. 
Häll olja, balsamvinäger och dijonsenap i botten av en stor serveringsskål. Blanda runt oc smaka av dressingen med lite salt och svartpeppar. Tillsätt sedan kaprisen, de hackade grönsakerna och smulad fetaost. Vänd runt tillsammans med potatisen och vänd sist ner ruccolan och kruksalladen i den ljumma potatissalladen. Strö över örterna och smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Servera till något gott grillat kött eller i större portion som ensamrätt.

fredag 4 maj 2012

Kokospannkakor

Detta är en enkel efterrätt efter en kryddstark soppa eller bara en rolig variant av en klassisk svensk rätt. Servera pannkakan med färska bär eller lätt stekt ananas och gärna en klick vispad grädde eller vaniljglass.






Kokospannkakor

6-8 pannkakor

2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
2 dl kokosmjölk
4 dl mjölk
3 ägg
3 msk kokosflingor
smör till stekning

Blanda mjöl med socker och salt. Tillsätt hälften av vätskan och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan resten av vätskan och fortsätt vispa. Vispa sedan ner äggen.

Grädda pannkakorna i en stekpanna med låga kanter, gärna av gjutjärn. Strö över lite kokosflingor när smeten precis hällts i pannan. När smeten stelnat, vänds pannkakan och ges en kort stekning på andra sidan. Om du använder gjutjärnspanna, snåla inte på matfettet. Då blir det bara fastbrända pannkaksslamsor...