Vitvinsbrässerad fänkål med parmesan
2 rejäla portioner
2 st fänkål
1 bananschalottenlök
2 dl torrt vitt vin
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk koncentrerad kycklingfond (eller grönsaksfond för vegetarisk rätt)
salt, peppar
1 msk smör
0,5 dl hackad bladpersilja
parmesanflagor
Börja med att skära av de runda utskotten på fänkålen. Spara dessa till fond- eller såskok. Dela varje fänkål i 6 klyftor. Ansa bort så mycket av roten som möjligt, dock utan att fänkålen faller isär.
Skiva schalottenlöken tunt.
Smält smöret och låt det tystna. Tillsätt fänkålen och löken och bryn fänkålen lätt. Den ska bara få lite färg, men akta så att inte löken bränns. Salta och peppra med nymalen svartpeppar. Sänk värmen till låg värme. Slå på vinet, grädden och kycklingfonden. Rör om och låt fänkålen sjuda i vätskan. Fänkålen ska ha mjuknat men ha spänsten kvar, när den är klar. Detta tar 10-15 minuter. Smaka av såsen. Om den har kraftig syra, tillsätt en gnutta socker. Strö över persilja och flagad parmesan. Servera omgående.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar