fredag 30 mars 2012

Fransk chokladtårta

När maken och jag hade influensan för några veckor sedan, hade jag febriga drömmar om fransk chokladtårta. Vilket öde att drömma om något så gott, men inte ha kraften att baka den. Det första jag gjorde när kraften återkom, var att baka en chokladstinn tårta som hette duga. Den serverades med en ljummen hallonsås och grädde från gräddsifonen (en julklapp som jag börjat experimentera lite med). Dekorera kakan med några choklad- eller marsipanägg och du har den ultimata påsktårtan!






Fransk chokladtårta


12 bitar

175 g mörk choklad, undvik blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
1, 75 dl vetemjöl
2 msk espresso eller riktigt starkt bryggkaffe

Glasyr:
150 g mörk choklad
1 dl grädde
25 g smör

Sätt ugnen på 200ºC.
Smält smöret i en kastrull och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt finhackad mörk choklad och rör tills chokladen smält. Häll över i en större bunke. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggulorna och sockret till chokladblandningen och rör om ordentligt. Tillsätt kaffet och sikta ner mjölet. Rör om noga. Vispa äggvitorna riktigt fluffigt. Vänd ner äggvitorna försiktigt i chokladsmeten.

Häll smeten i en smörad och bröad bakform med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kakan ska vara nätt och jämnt klar i mitten, på gränsen till kladdig när den är klar. Tag ut den och låt den svalna.

Koka upp grädden och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt finhackad choklad och rör om tills den smält. Smält ner smöret. Häll upp glasyren på den avsvalnade kakan. Ställ kallt i väntan på servering.

torsdag 29 mars 2012

Lycka...

...är att bryta vaxet på en 2,7 kg stor extralagrad cheddar och inse att den smakar ljuvligt!

onsdag 28 mars 2012

Spaghetti bolognese

Det är dags för en återbloggning av ett av mina äldsta recept. Bolognese! En av mina absoluta favoriträtter och den rätt som jag alltid lagar första dagen hemma efter en resa. Det är en av de få rätter som jag verkligen kan längta mig tokig efter. Det här är fredagsmys och söndagsmiddag och bjudmat i ett. Den blir godast om den får puttra en stund. Jag serverar den med bavette, en bredare spaghetti, toppar med parmesan och gärna en balsamicoslungad ruccolasallad. 






Spaghetti bolognese


6 portioner

6 portioner spaghetti eller linguini

400 g blandfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tomater
2 soltorkade tomater
1 liten klyfta rotselleri
1-2 morötter
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater från Mutti
3 msk ketchup
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rödvin
1 tsk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver
1 krm italiensk salladskrydda
1 tsk torkad oregano
en knivsudd curry
salt, nymalen svartpeppar, ev lite råsocker
smör eller rapsolja

Finhacka löken, vitlöken, tomaterna, soltorkade tomater och rotselleri. Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna och tillsätt lite matfett. Stek grönsakerna tillsammans med tomatpurén, grönsakerna ska mjukna men ej ta färg. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn denna i grönsaksblandningen. Slå på krossade tomater, ketchup, vin, kalvfond, vinäger och kryddor. Låt puttra på svag värme.
Sätt på pastavattnet, glöm ej att salta detta rejält!
När pastan är nästan klar, tillsätts finrivna morötter till såsen. Smaka av med mer salt och peppar och ev lite socker för att balansera syran i såsen.
Häll av pastavattnet. Slunga pastan i lite olja eller smör och tillsätt svartpeppar. Lägg upp pasta och bolognese i en djup pastatallrik. Undvik vita kläder för nu börjar slurpandet!

måndag 26 mars 2012

Rotmos och fläsklägg

Då var våffeldagen överstökad. Vi började dagen med fönsterputsning och åt sedan våfflor med blåbärssylt smaksatt med punsch och vispad grädde. Riktigt gott och nostalgiskt! Och då kom jag att tänka på att jag för några veckor sedan lagade en annan svensk klassiker som jag inte bloggat om ännu. Rotmos och fläsklägg. En rätt som man endera älskar eller hatar. Jag tillhör den första skaran. Så här gör jag:







Rotmos och fläsklägg


4 portioner

1 rimmad fläsklägg, ca 1,3 kg
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
2 persiljekvistar
salt
vatten

6 potatisar
1 kålrot, ca 600 g
3 morötter
25 g smör
salt, vitpeppar

Klyfta löken och dela moroten i mindre bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med lagerblad, pepparkorn och persilja. Skölj av fläskläggen och lägg den i grytan. Täck med vatten och tillsätt en nypa salt. Koka upp och skumma av det skum som bildas. Låt koka tills läggen känns mör och är mjuk när man provar med provsticka. 1 timmes koktid per kg är en vettig tidsuppskattning.

När läggen har en dryg halvtimme kvar att koka, påbörjas kokningen av rotfrukterna. Salta kokvattnet. Pressa sedan de kokta rotfrukterna genom en potatispress. Rör ner smöret. Om du önskar ett lösare mos, späd med lite av fläskspadet. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rensa fläskläggen från svål och fett samt skär loss benet från köttet. Detta kan ta några minuter så varmhåll moset och lägg det rensade fläsket på en uppvärmd tallrik eller på locket som du vänt upp och ner över grytan med det varma spadet kvar i.

Servera rotmoset och fläskläggen med en stor klick senap.

fredag 23 mars 2012

Pimpa potatismoset

Egentligen gillar jag inte ordet pimpa, men jag har inget annat ord på lut som passar för dagens tips. Mos eller puré på potatis är otroligt gott men ibland vill man göra något extra med det. Amerikanerna är förtjusta i att tillsätta mosad, rostad vitlök och det är ju otroligt gott till kött och kyckling. Men min favorit och det jag vill att ni ska prova, är finhackad, smörstekt schalottenlök och finriven parmesan. Just den kombinationen är otroligt god i potatispurén. Har man dessutom lite jordärtskocka och en generös smörklick, så är man väldigt nära mathimlen. Servera till nötköttsgrytor, kyckling, biff och till vitfisken. Det kallar jag gôtt mos!

torsdag 22 mars 2012

Pulled pork

Jag är långt från ensam om att blogga om den här rätten. Med all rätt. Den är lättlagad, sköter sig nästan helt själv i ugnen och smakar alldeles fantastiskt. Dessutom är det en billig rätt. Jag köpte en skinkstek för knappt 40 kr och det blev 2 middagar och en matlåda av den.
Jag har ätit rätten flera gånger i USA. Där blandas köttet med smått obscena mängder av barbequesås vilket gör rätten lite för söt. Jag använde den goda saft som samlats i botten av grytan och vände runt köttet i den. Då blev det saftigt och lagom starkt. Köttet serverades sedan på en skiva levainbröd med sallad och gurka samt en hemgjord cole slaw med turkisk yoghurt i. Comfort food på riktigt!







Pulled pork

6 portioner

1 kg skinkstek, benfri karré eller benfri kotlettrad
0,75 dl rapsolja
0,5 dl ketchup
1 msk vitvin- eller rödvinsvinäger
1 msk barbequesås
1 msk sambal oelek
1 nypa socker, gärna råsocker
2 tsk chipotlepasta
4 vitlöksklyftor, finrivna
1 tumstor bit färsk ingefära, finriven
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt

Sätt ugnen på 125ºC.
Om fläsket är väldigt fett, kan man putsa bort lite av det. Putsa dock inte bort att fett. Det kommer att smälta under tillagningen och ge god smak till rätten.
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i en ugnfast form eller gryta med lock. Lägg fläskköttet i marinaden och gnugga in marinaden i köttet. Se till att det kommer in marinad i de små fickor som kan finnas i köttet.
Sätt in formen eller grytan med lock i ugnen och låt tillagningen börja. Tillagningen tar mellan 5 och 7 timmar, för mig ganska exakt 6 timmar. Köttet är klart när det enkelt faller i trådar när drar i det med en gaffel. Under tillagningen bör köttet ösas åtminstone 3-4 gånger och halvvägs valde jag även att vända på köttet. Om det ser torrt ut i grytan, tillsätt lite vatten.
När köttet är klart, lyfts det ur grytan och får vila 5 minuter. Därefter drar man det i trådar, jag använde två gafflar till hjälp men man kan även dra det med fingrarna. Lägg i en skål och häll sedan stekskyn/marinaden över köttet och blanda om. Servera med bröd, tortillas eller pitabröd, sallad och en het dressing, gärna av southwest-typ med rökig chilismak.

Tack till Kryddburken för inspiration till receptet. Jag har gjort om det lite, men grunden tillhör Linda.




måndag 19 mars 2012

Barrique

Det har varit några dagars bloggvila. Detta på grund av att vi firat min mans 30-årsdag i flera dagar och mellan dessa firande har jag varit i det närmaste soffliggande. Jag är inte riktigt kry, tyvärr, men hoppas på bättring. Nu måste man ju äta även om man är sjuk och mat har det lagats. Det ska dock inte dagens inlägg handla om. I fredags var vi på restaurang Barrique på Lorensbergsgatan i Göteborg, detta besök var en del av min present till min man. Vi har varit där förut och var då mycket nöjda. Den inställningen har inte ändrats. Snarare är jag än mer förtjust i detta ställe och snart förstår ni varför.

Jag hade i förväg bokat in gourmetmenyn bestående av 3 små förrätter, 2 varmrätter, ost och dessert, samtliga med tillhörande vin varav tre olika viner till osten. Priset är 1190 för hela paketet inkl dryck. Som aptitretare fick vi en liten klick mousse på rökt ål serverad med tomat och krutongsmulor. Liten men naggande god. Mild och fin smak från ålen och en god krispighet av brödet. Detta fick fart på smaklökarna.
Förrätterna serverades alla 3 på samma tallrik. En hummersoppa med skaldjursknyte, fantastiskt krämig och nästan som att dricka sammet. Enda negativa var att själva knytet var svårt att dela i koppen, men soppan var inget annat än en fullträff. En liten pilgrimsmussla försiktigt halstrad, serverad på en len blomkålspuré och med en kalvfondsvierge och mandelspån. Genialiskt att kombinera en salt kalvfond med en söt mussla. Och så ankleverterrinen med sultanrussin och hasselnötter. Jag har tidigare ansett att lever inte är något för mig och jag var skeptisk innan jag fått smaka. Det borde jag inte ha varit, för det kan ha varit det godaste jag ätit i mitt liv! Vinvalet till terrinen, en blandning av de fyra grand cru-druvorna från Alsace (Gewurztraminer, Muscat, Riesling och Pinot gris) var kanske lite för försiktigt för min smak. Jag hade föredragit ett vin med ännu mer sötma. Men oj så gott ändå. Förrätten får 5 av 5 möjliga kaksmulor.

Den första varmrätten var en lättpocherad bleka serverad med savoykål, potatispuré med västerbottenost och en ljuvlig vitvinssås. Milda fina smaker där fisken verkligen kom till sin rätt. Och den var perfekt pocherad och skivade sig enkelt vid ett lätt tryck. Lite laxrom på toppen gav en fin sälta och savoykålen var precis lagom krispig för att ge lite tuggmotstånd mot i övrigt lena konsistenser.

Den andra varmrätten, ett confiterat anklår med potatis- och lökpuré, puylinser och en vierge med sidfläsk, var snudd på magiskt. Anklåret var mört så det smälte i munnen, likaså purén. Och så viergen med sidfläsk. Som en smakexplosion i munnen. Himmel så gott! Varmrätterna får även dessa 5 av 5 möjliga kaksmulor.

En osttallrik som mellanrätt, franska ostar vars namn jag i skrivande stund ej längre minns, tunna skivor av lättrostad frukt- och nötbröd, äppel- och tomatmarmelad. Gott, smakrikt, men inte kvällens höjdpunkt. Jag anser sällan att osttallriken är en middags höjdpunkt, men ändå vill jag gärna ha den för göra en middag fulländad. Och det var precis så även denna kväll.

Desserten bestod av en mörk chokladmousse serverad med apelsinglass, apelsinfiléer och nötter. Otroligt god och fina kontraster mellan den mörka, nästan intensiva moussen och den lena glassen.
Jo, det blev 5 av 5 kaksmulor även här.

Servicen är oklanderlig. Maten är förstklassig och mäter sig väl med stjärnkrogarnas. Stämningen är lite mer gemytlig och avslappnad, vilket tilltalar mig. Här kan man slinka in, sätta sig i baren och beställa en rätt och ett glas utan att vare sig vara alltför uppklädd eller rustad med stora plånboken.

Så, Barrique, vi kommer att komma tillbaka snart, för detta var ett underbart besök!

onsdag 14 mars 2012

Kyckling i grön curry

Då var det dags för veckans andra kycklingrätt. Detta är en relativt stark rätt med både grön chili och grön currypasta. För en mindre stark rätt, se till att ta bort kärnor från chilin och minska på currypastan. Mitt tips är, oavsett vad man lagar, att smaka av ofta. Då slipper man obehagliga överraskningar vid servering.







Kyckling i grön curry


4 portioner

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 rödlök
1 broccolistånd
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 tumstor bit färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
1 grön chili
1 bananschalottenlök
1-2 msk grön currypasta
1 tsk soja
2 msk mango chutney
några kvistar hackad thaibasilika
salt, peppar
olja eller smör

Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka bitar.

Dela paprikan i mindre bitar. Skär rödlöken i mindre båtar. Dela broccolin i små buketter.
Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka schalottenlöken. Riv ingefäran och vitlöken riktigt fint. Dela citrongräset i 3 bitar.

Bryn kycklingfiléerna i lite olja eller smör, krydda med salt och peppar. Hetta upp en kastrull och ha i lite matfett. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili. Det ska bli mjukt men ej ta färg. Tillsätt den mindre mängden currypasta och fräs detta hastigt. Häll i kokosmjölk och sänk värmen. Tillsätt soja, mango chutney och citrongräs. Låt sjuda några minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt mer currypasta om du önskar mer hetta.

Tillsätt broccoli, lök och paprika till kycklingen. Låt fräsa några minuter. Plocka ur citrongräset ur kastrullen och häll såsen på kycklingen. Låt sedan sjuda tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Tillsätt den hackade thaibasilikan. Servera med ris och limeklyftor.

måndag 12 mars 2012

Limekyckling med päronsallad

Citron och lime är vanligt förekommande ingredienser i mina recept och dagens recept är inget undantag. Detta är en mycket snabblagad kycklingrätt med en syrlig och fin smak. En perfekt vardagsrätt. Med en festlig sallad på bladspenat, lättstekt päron och manchegoost, blir det rentav festligt. 







Limekyckling med päronsallad


4 portioner

4 kycklingfiléer
1 lime
2 dl grädde av valfri fetthalt (jag använde matlagninsgrädde)
1 dl kycklingbuljong
2 tsk soja
1 msk honung
salt, peppar, chiliflakes
hackad persilja
smör eller rapsolja

2 stora päron
1 förp färsk bladspenat
manchegoost i valfri mängd

Puts kycklingfiléerna och dela i mindre bitar, 3-4 bitar per filé. Hetta upp lite matfett i en stekpanna. Bryn kycklingen, krydda med salt, svartpeppar och lite chiliflakes. När kycklingen fått fin färg, tillsättes grädde, buljong, honung och soja. Låt sjuda i ca 10 minuter eller tills kycklingen ej längre är rosa i mitten. Finstrimla skalet från limefrukten, var noggrann med att inte få med något att det vita i skalet. Tillsätt saften och skalet från limen samt persiljan. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.

Skala och kärna ur päronen och skär dem i större klyftor. Hetta upp en stekpanna och bryn päronen så att de nätt och jämnt får lite färg. Blanda med sköljd spenat och ost i tärningar.

Servera kycklingen med ris och päronsalladen.

lördag 10 mars 2012

Kantarellpasta med oxfilé

Det finns en mysig fransk butik belägen på Södra Larmgatan i Göteborg. Den heter La Maison Francaise och där finner man bland annat goda oljor, vinägrar, dijonsenap, marmelader, ostar, macaroner och smaksatt pasta. Man kan köpa fina presentkorgar som garanterat gör mottagaren lycklig. Vi har testat olika produkter från dem, bland annat blåbärspasta och kantarellpasta. Dagens inlägg handlar om kantarellpastan som har en tydlig och fin smak av just kantareller. Blandad med en sås med oxfilé, rostad paprika, grädde och portvin, blev detta en riktigt festlig och lättlagad måltid.







Kantarellpasta med oxfilé


4 portioner

1 förp kantarellpasta (kan ersättas med vanlig pasta och kantareller i valfri mängd)
300-400 g oxfilé
2 vitlöksklyftor
3 bananschalottenlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 dl crème fraiche
1-1,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 msk fransk senap
1 tsk soja
2 tsk balsamvinäger
en skvätt portvin (några cl)
0,5 dl hackad persilja och timjan
0,5 tsk finstött grönpeppar
smör
salt, peppar, paprikapulver, curry

Börja med att dela paprikorna i bitar, ansa från kärnhus och rosta i ugnen på hög värme tills paprikorna blivit sotade i skinnet. Koka upp pastavattnet.
Putsa oxfilén och skär den i strimlor. Finhacka vitlöken och schalottenlöken och hacka örterna.
Smält lite smör i en kastrull och stek löken och vitlöken tills den börjat mjukna men ej fått färg. Klicka i crème fraiche, häll på grädde, soja, vinäger, portvin och klicka i senapen. Dofta över lite paprikapulver och curry (fungerar endast som smakförstärkare, det ska ej ge en currysmak i sig). Tillsätt färskmalen svartpeppar, grönpeppar och salt samt örterna. Smaka av med mer kryddor om så behövs. För mer syra, tillsätt mer vinäger.

Dra skinnet från de rostade paprikorna och strimla dem sedan.

När pastan börjar närma sig al dente, är det dags att hastigt steka oxfilén. Krydda den med salt och peppar och ge den en lätt stekyta. Den ska fortfarande vara rosa inuti, så det ska gå snabbt.
Vänd ner oxfilén och paprikorna i såsen och blanda sedan allt med pastan. Servera med finriven parmesanost eller pecorino.

fredag 9 mars 2012

Kvibille prästost, ännu en ny favoritost

Vi brukar köpa samma typ av ostar mest hela tiden. Kvibille Cheddar, Falbygdens prästost, Västgöta Kloster (den svarta) och Västerbotten. Men den senaste tiden har vi provat för oss nya ostar och förra veckan tipsade jag om Vesterhavsosten. Nu har turen kommit till Kvibille prästost. Vällagrad, smakrik, grynpipig, ljuvlig. Jag kommer på mig själv att stå vid köksbänken med osthyveln i handen och tänka "bara en skiva till".
Köp hem en bit till lördagsfrukosten, lägg generösa skivor på brödet och skär små bitar att njuta av som småplock före middagen. Nyttigt? Inte det minsta! Men fantastiskt gott!

torsdag 8 mars 2012

Vitvinsbrässerad fänkål med parmesan

Den här rätten kom till mig i en dröm. Låter som en klyscha men när jag vaknade efter en liten tupplur på soffan, fanns den här rätten i mitt huvud. Genialisk dröm om jag får säga det själv. Det här var sagolikt gott! Och så otroligt enkelt att göra. Vi åt detta till kycklingfilé som jag stekt med smålökar och körsbärstomater, men jag tror att detta är ännu godare till fisk, framför allt lax eller röding.






Vitvinsbrässerad fänkål med parmesan

2 rejäla portioner

2 st fänkål
1 bananschalottenlök
2 dl torrt vitt vin
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk koncentrerad kycklingfond (eller grönsaksfond för vegetarisk rätt)
salt, peppar
1 msk smör
0,5 dl hackad bladpersilja
parmesanflagor

Börja med att skära av de runda utskotten på fänkålen. Spara dessa till fond- eller såskok. Dela varje fänkål i 6 klyftor. Ansa bort så mycket av roten som möjligt, dock utan att fänkålen faller isär.
Skiva schalottenlöken tunt.

Smält smöret och låt det tystna. Tillsätt fänkålen och löken och bryn fänkålen lätt. Den ska bara få lite färg, men akta så att inte löken bränns. Salta och peppra med nymalen svartpeppar. Sänk värmen till låg värme. Slå på vinet, grädden och kycklingfonden. Rör om och låt fänkålen sjuda i vätskan. Fänkålen ska  ha mjuknat men ha spänsten kvar, när den är klar. Detta tar 10-15 minuter. Smaka av såsen. Om den har kraftig syra, tillsätt en gnutta socker. Strö över persilja och flagad parmesan. Servera omgående.






tisdag 6 mars 2012

Citron- och passionsfruktstiramisu

Vårsolen skiner, det börjar anas knoppar på körsbärsträdet vid vår entré och snödropparna har kommit upp ur rabatten. Det ingjuter helt klart hopp hos mig! Och en önskan att fylla huset med tulpaner, plantera påskliljor i krukor på trappan och laga färgglada rätter med syrlig smak. Så i lördags slängde jag ihop en snabb citron- och passionsfruktstiramisu till efterrätt. Den blir helt klart godast om den får stå några timmar innan servering, så den får kladda till sig ordentligt. Syrligt och fräscht och som en liten sol i dessertskålen. Prova!






Citron- och passionsfruktstiramisu


2 portioner

0,5 - 0,75 dl vispgrädde
1/3 förpackning mascarponeost
2-3 msk lemon curd
4 savoiardikex
några cl av Limoncello (citronlikör) eller Passoa (passionsfruktslikör)
1 passionsfrukt

Vispa grädden lätt. Blanda med färskosten. Tillsätt lemon curd, börja med den mindre mängden och smaka av först, tillsätt mer om du önskar tydligare syra.
Häll upp några cl likör i botten av djup tallrik. Bryt kexen till en storlek som passar den portionsform du ska servera ur.
Lägg en klick av ostblandningen i botten av formen. Doppa kexen hastigt i likören och varva sedan kex och ostblandning, avsluta med ostblandning. Täck med plastfolie och ställ kallt i några timmar innan servering. Vid servering, dela passionsfrukten och skrapa ur innehållet. Fördela frukten över tiramisun.


söndag 4 mars 2012

Majsfrallor


Vissa dagar brinner jag av experimentslusta. Det är då jag kokar på soppa på en spik, blandar hejdlöst ingredienser till grytor och såser och bakar bröd på mjölrester. Det blir oftast ätligt, men inte alltid fantastiskt. Vissa av mina idéer hade varit bäst att lämna därhän, som till exempel kycklinggrytan med en obscen mängd sweet chili-marinerade vitlöksklyftor. Eller min gelatinstinna vaniljpannacotta. Men det här receptet var ett lyckat experiment. Solgula frallor med mild majssmak och små bitar av majskorn och med lite pumpafrön som tuggmotstånd. Jättegoda som frukostbröd och väldigt passande till en kycklingssoppa. Majsmjölet bör man inte hoppa över, men övriga mjölsorter kan man byta mot till exempel vanligt mjöl, dinkel eller rågsikt. 





Majsfrallor


12 stora eller 20 små

50 g jäst
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
2 dl vatten
majspuré på en burk majs
1 msk sirap
2 tsk salt
2,5 dl majsmjöl
5 dl vetemjöl special med fullkorn
3-5 dl vetemjöl special
1 dl pumpafrön

Börja med att mixa majsen till halvslät puré. Det är gott om det är lite majsbitar kvar.

Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten och låt bli fingervarmt. Smula jästen och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, majspurén, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta i degblandare i ca 5 minuter. Tillsätt salt och pumpafrön och arbeta ytterligare 2 minuter. Degen ska kännas smidig utan att vara kladdig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 12 eller 20 bitar och forma bitarna till runda bullar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter till.

Sätt ugnen på 225ºC i god tid. Grädda frallorna i ca 12 minuter. Njut dem ljumma med smör och en skiva god ost.

lördag 3 mars 2012

Crozes-Hermitage Les Launes



Bilden ovan föreställer ett franskt Côte du Rhônes-vin av typen Crozes-Hermitage och bilden är lånad från Systembolagets hemsida. Detta vin avnjöt vi till en god gryta på högrev med konjak och grönpeppar och till en sådan gryta, passade detta vin utmärkt. Det är ett fylligt, kryddigt vin med en tydlig strävhet och smaker av plommon och viol. Jag är inte överdrivet förtjust i franska röda viner och även denna gång konstaterade jag att det var gott, men inte fantastiskt. För 136 kr, som detta vin kostade, kan man få en italiensk ripasso eller kalifornisk zinfandel och det är mer vin i min smak. 

Druvan står ej namngiven på flaskan eller i systemets beskrivning, men Crozes-Hermitage brukar ju oftast vara gjord på Syrah, så det blir min gissning i detta fall. 
Vinet serveras med fördel till mustiga grytor, vilt och nötkött. Artikelnumret på Systembolaget är 2800 och vinet finns även på halvflaska. 
Mitt utlåtande blir gott, men ej nödvändigtvis ett fynd.

torsdag 1 mars 2012

Rödvinsbrässerat högrev med jordärtskockspuré

När vi var i Washington i höstas, åt jag en makalöst god rätt i form av rödvinsbrässerade short ribs med spenat och potatismos. Givetvis ville jag prova att laga något liknande hemma, men short ribs är inte lätt att få tag i. Killen i köttdisken i saluhallen hade aldrig hört talats om styckdelen, tills en mer erfaren kollega kom fram och sa att de hade det bara undantagsvis. Och så klart inte när jag ville få tag på det. Så det blev högrev istället. För att få en mustigare smak på såsen, fick jag tag på några kalvben som fick puttra med i grytan. Detta i brist på de tänkta revbenen. Köttet fick bräsera långsamt på låg värme i ugnen, sen silades skyn av och reducerades till en sås. Jordärtskockor kokades med lika stor mängd potatis och vispades till ett fluffigt mos, sedan smaksattes det med smörstekt schalottenlök och parmesanost. Lätt sauterad spenat och ugnsbakade körsbärstomater på kvist fick bli det gröna på tallriken. Blev det gott då? Ja! Väl värt varenda liten minut av soffsittande medan rätten skötte sig själv i ugnen.







Rödvinsbrässerat högrev


4 portioner

1 kg högrev
2 gula lökar
2 king solo vitlökar
2 morötter
1 rejäl klyfta rotselleri
3 persiljekvistar
(2-3 kalvben)
2 lagerblad
en nypa salt
6-8 hela vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 flaska rödvin, 75 cl
vatten

smör och mjöl till redning, ev lite kalvfond

Börja med att putsa högreven från senor och det värsta fettet. Dela i mindre bitar, stora som en handflata. Skala löken och dela i kvartar. Skala vitlöken och halvera den. Skär morötterna i mindre bitar, liksom även rotsellerin.

Fräs grönsakerna i lite matfett i botten av en ugnssäker gryta. De ska mjukna men ej ta färg. Bryn högrevet i en stekpanna och lägg den brynta bitarna ovanpå grönsakerna. Lägg kalvbenen ovanpå, dessa kan uteslutas men ger en lite mustigare smak till fonden. Om dessa utesluts, tillsätt lite kalvfond till skyn när köttet brässerat klart.
Häll på rödvinet och sedan vatten så att det nätt och jämnt täcker köttet. Lägg i lagerblad och vitpeppar, strö över lite salt och klicka i tomatpurén. Lägg på locket och sätt in hela grytan i ugnen på 125-150ºC. Här ska grytan stå i 3,5- 4 timmar. Ös köttet en gång i timmen. När köttet är så mört att det faller isär när du petar på det, är det klart. Tag ut grytan ur ugnen och sila skyn genom en finmaskig sil. Köttet kan du gärna varmhålla under folie. Om det tar tid att reducera såsen, kan du låta köttet stå i eftervärmen i ugnen. Låt vätskan reducera ner tills ca 1/3 kvarstår. Om du önskar en tjockare konsistens på såsen, reder du den lämpligast med en beurre manié. Denna gör du genom att blanda lika delar smör och mjöl till en pasta. Klicka i små bitar av pastan i såsen och vispa noggrant. Såsen ska sjuda när du gör detta. Smaka av såsen med mer salt, kanske lite socker och gärna en klick smör.

Servera köttet med en generös mängd av såsen, jordärtskockspuré, spenat och ugnsbakade tomater. Till denna rätt bör du ha ett rött vin med en tydlig fatkaraktär och fyllighet.