Nötköttsgryta med rotfrukter och rödvin
6 portioner
1 kg nötkött t ex fransyska, nötbog eller högrev
5 lökar, 2 finhackade och 3 grovhackade
5 vitlöksklyftor, tunt skivade
5 morötter, skalade och skurna i tjocka skivor
3 palsternackor, skalade och skurna i tjocka skivor
1 rejäl klyfta rotselleri, skuren i tärningar på med sidan ca 1,5 cm
2 selleristjälkar, tunt skurna
1 röd paprika, fint tärnad
1 paket bacon, finstrimlat
2 färska tomater
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
3 msk tomatpuré
1 burk stora vita bönor
3 dl rödvin
5-8 dl vatten
2-3 msk oxfond med rödvinsmak (den mindre mängden om mindre mängd vatten)
3 lagerblad
1,5 msk paprikapulver
1 krm chiliflakes
0,5 tsk torkad oregano
2 persiljekvistar, bladen hackade och stjälkarna hela
salt, rikligt med grovmalen svartpeppar
smör eller olja för stekning
Putsa köttet från senor och fett och skär i små tärningar med sidan drygt 1 cm. Förbered grönsakerna enligt ovanstående beskrivning.
Fräs finhackad lök, vitlök, tomater, bacon och stjälkselleri i lite smör i en stor gryta. När grönsakerna börjat mjukna, tillsätts köttet som ska brynas med grönsakerna. Krydda köttet med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan övriga grönsaker, häll på vin, krossade tomater, persiljestjälkar, lagerblad och de torkade kryddorna. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker innehållet i grytan. Tillsätt tomatpuré och oxfond. Ge ett uppkok och sänk sedan värmen så att det sjuder. Låt sjuda under lock i ca 2 timmar. Titta till med jämna mellanrum så att det inte kokar torrt. Tillsätt i så fall mer vatten. Efter 2 timmar provsmakas köttet. Det ska vara riktigt mört! Om inte, låt det sjuda längre. Om klart, tillsätt de vita bönorna och smaka av med salt och peppar. Grytan ska ha en mustig smak och en underton av hetta.
Om du vill ha den grovskurna löken lite krispig, tillsätter du denna när det kvarstår 10-15 minuter av koktiden.
Servera med ris, potatis eller bulgur, sallad eller kokt broccoli och ett riktigt fylligt rödvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar