måndag 13 februari 2012

Morotsbullar

Hur gott surdegsbröd än må vara, så får man ibland variera sig lite. Min variation blir då enstaka jästbröd och denna gång morotsbullar. Små bullar med en vacker färg från morötterna och en fin rågsmak. En del morötter kan vara lite beska i smaken, så smaka därför på morötterna innan du blandar dem i degen.






Morotsbullar


24 små eller 12 större

2 stora morötter
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
6 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön

Skala och finriv morötterna.

Smält matfettet i en kastrull. Häll ner mjölken och värm till fingertemperatur. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, sirap, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Låt degen arbetas ca 5 minuter i degblandare eller med elvispens degkrokar. Tillsätt sedan salt och solrosfrön och arbeta ytterligare 2 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 12 eller 24 bitar och forma till bullar eller avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC i god tid.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar