Jordgubbsglass
6 portioner
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång
300 g frysta jordgubbar
1 msk glykossirap
1 gelatinblad
Tina jordgubbarna och mixa dem till en puré. Passera purén genom en finmaskig sil ner i kastrull. Häll i grädde, mjölk, glykossirap, vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Ge ett snabbt uppkok och ställ sedan kastrullen åt sidan.
Vispa äggulor och råsocker riktigt pösigt.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Plocka ur vaniljstångshalvan ur gräddsmeten och rör ner smeten i äggsmeten. Häll sedan smeten tillbaka i kastrullen och låt sjuda försiktigt tills smeten börjat tjockna något. Smeten får absolut inte koka!
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma smeten under noggrann omrörning.
Ställ smeten i kallt vattenbad. När smeten kallnat, ska den köras i glassmaskin i 30-40 minuter. Förvara den i frysen i väntan på servering. Toppa med en färsk jordgubbe, en jordgubbssås eller vit chokladsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar