Jag skrev för några veckor sedan om hur jag gick in på Hemköp och fick en matuppenbarelse. Ett recept började rulla framför mina ögon och hem kom jag med ingredienser till asiatiska fläskfärsbiffar, en rätt jag aldrig ätit eller läst om förut. Maken tyckte att det var en riktig höjdare och hade det inte varit för att jag hade en otroligt stark färsk chili i den lilla dipsåsen, så hade den varit en närapå perfekt asiatisk rätt. Med tårar i ögonen pga brännande sveda i mun och på händerna, silade jag av chilin från såsen och hackade i salladslök istället. Så dagens inlägg blir både ett recept och ett tips om att ALLTID provsmaka chilin innan ni har den i maten.
Asiatisk fläskfärsbiff med wokad pak choi
4 portioner
450 g fläskfärs
0, 5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 vitlöksklyfta
0, 5 röd chili
1 cm-stor bit färsk ingefära
2 salladslökar
1 msk fisksås
salt, peppar
Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Blanda ner ägg, riven vitlök och ingefära, finhackad chili, fisksås, hackad salladslök, salt och peppar. Vänd sedan ner fläskfärsen och blanda om väl. Stek en liten provköttbulle och se om du behöver krydda med mer fisksås, salt eller peppar. Forma till pannbiffar. Stek dem i en het stekpanna, gärna i jordnötsolja. Låt dem sedan eftersteka på låg värme medan du förbereder tillbehören.
Skölj 2 pak choi och dela dem på mitten. Woka dem hastigt i lite jordnötsolja, salta försiktigt. Kålen ska vara rejält krispig, så den ska inte wokas särskilt länge.
2 msk jordnötsolja
2 msk kinesisk soja
1 tsk risvinäger
1 tsk fisksås
0,5 finhackad chili
0,5 finhackad vitlöksklyfta
2 hackade salladslökar
Blanda ingredienserna till såsen.
Servera biffarna tillsammans med pak choi, ris och ringla såsen över biffarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar