Färsk persilja fick sätta smak på den fiskrätt som jag bjuder på idag. Det är persilja i riset och i den kalla såsen. Receptet på sås och fisk kommer från webtidningen Le Parfait och det är maken som lagat rätten. Han vill dock inte gästblogga, men han ska ha mycket beröm för den här trevliga vardagsrätten.
Saltbakad lax med yoghurtsås och grönsaksris
4 portioner
4 portioner skinnfri laxfilé
grovt salt
1 citron i tunna skivor
4 portioner kokt ris, gärna basmati
1 röd chilifrukt
1 gul lök
2 kvistar persilja
0,5 dl kokosmjölk
gurkmeja
salt, peppar
2 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl hackad persilja
2 msk kapris
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°C. Strö ut grovt salt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen på. Peppra laxen, täck den med citronskivor och sätt in i ugnen. Laxen är klar efter ca 20 minuter (testa om den faller lätt isär i, då är den klar).
Blanda yoghurt med riven vitlök, hackad persilja, saft och skal från citron samt grovhackad kapris. Smaka av med salt och peppar.
Hacka den gula löken och chilifrukten. Fräs löken och chilin i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt riset och vänd om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk och persilja, rör ner gurkmeja till lagom färg. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå och toppa med en generös klick yoghurtsås. Njut!
Det lät som en jättegod och lättlagad rätt.
SvaraRaderaTack för inspirationen!
Varsågod! :)
SvaraRaderaVälkommen åter, Fröken Dill.
Hälsningar
Sara