torsdag 12 januari 2012

Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

Så var det torsdag igen. Soppdags. En vegetarisk sådan och absolut ingen efterrätt efteråt. Det passar ju inte ihop med det sunda livet som man alltid lever i januari och februari. Den här soppan fanns med i det senaste numret av Allt om mat. Jag har i vanlig ordning ändrat i receptet för att passa vår smak och tycke och framför allt innehållet i kylen. Min man som inte gillar linser, tyckte ändå om den här soppan som har tydliga thaismaker och rejäl hetta. Total tillagningstid ca 25 minuter och billiga ingredienser. Jodå, den här kommer vi äta igen.




Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

4 portioner

2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 tumstor bit ingefära
1 stjälk citrongräs
1 tsk torkad koriander
1 rågad tesked sambal oelek
1 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd grönsaksfond
1 msk fisksås
0,5 dl hackad färsk koriander
saften från en halv citron eller lime
salt
rapsolja

Skala morötterna och riv dem grovt. Skiva vitlöken tunt. Skiva rödlök och salladslök och riv ingefäran tunt. Grovkrossa citrongräset.
Fräs grönsakerna tillsammans med sambal oelek i rapsolja ca 2-3 minuter. Slå på kokosmjölk och vatten. Tillsätt buljongtärningar, torkad koriander och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter tills linserna är kokta. Tillsätt fisksås och pressad citrus samt hackad färsk koriander. Smaka av med salt.
Servera med en bit gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar