Till de här indiska köttbullarna serverades syrad blomkål, en indisk morotssallad, gurkstavar, bananskivor och yoghurt blandad med mango chutney.
Indiska köttbullar i het sås
4 generösa portioner
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
450 g köttfärs
1 finriven gul lök
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
1 rågad tsk röd currypasta
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 kryddmått torkad koriander
1 msk kalvfond
salt, peppar
Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Tillsätt ägget och den rivna löken, ingefäran, vitlöken och chilin. Blanda ner de torra kryddorna, currypastan och kalvfonden. Tillsätt en liten nypa salt och generöst med svartpeppar. Blanda ner köttfärsen. Forma en liten provköttbulle och stek den. Smaka på den och tillsätt ev mer salt och peppar till färsen. Forma färsen till stora köttbullar och stek på hög värme till fin stekyta, sänk sedan värmen och låt dem eftersteka. Under tiden som du steker köttbullarna, gör du såsen enligt nedan.
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 liten gul lök, riven
1 rågad tsk röd currypasta
2 tsk tomatpuré
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 krm torkad koriander
1 krm gurkmeja
2 dl turkisk yoghurt
ev hackad färsk koriander
salt, peppar, råsocker
olja
Häll lite olja i botten av en sauteuse eller kastrull. Låt oljan bli varm. Fräs sedan vitlök, ingefära, chili och lök hastigt, det ska ej ta färg. Tillsätt tomatpuré och currypasta och rör runt. Låt värmen vara medelhög och bränn ej röran. Tillsätt de torkade kryddorna och låt fräsa en kort stund. Klicka i yoghurten och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, socker och peppar och färsk koriander om du så önskar. När såsen blivit bra balanserad, häller du såsen över köttbullarna och låter dem sjuda klart i såsen.
Naanbröd
8 bröd
25 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
2,5 dl turkisk yoghurt eller filmjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Blanda jästen i mjölken och yoghurten. Tillsätt bakpulver, salt och mjöl och kör i degblandaren eller med elvispens degkrokar ca 8 minuter. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme.
Sätt ugnen i god tid på maxvärme och med grillelementen påslagna. Låt en plåt stå med inne i ugnen från början.
Dela degen i 8 bitar och drag ut varje bit till en droppformad kaka. Man kan kavla, men jag tycker att det är enklare och ger bättre kanter om man bara drar i degen. Lägg bröden på bakplåtspapper, 2 stycken på varje papper. Skicka in bröden i ugnen. Grädda ca 3 minuter på ena sida, vänd dem och grädda ytterligare någon minut på andra sidan. Passa noga, det är lätt att de bränns!
Upprepa proceduren tills alla bröd är gräddade. Pensla dem ev med smaksatt olja (vitlök eller chili). jag tycker att de är godast helt naturella.
Indisk mat är verkligen helt underbart. Jag brukar gå förbi ett indiskt snabbmatsställe i Liljeholmens centrum och därifrån doftar det så galet gott. Måste alltid stanna och sniffa en stund.
SvaraRaderaRecept på Naan-bröd mottages tacksamt!
Jag tycker framför allt att de indiska färkosträtterna är gudomliga, men mina egna försök har blivit en kesoliknande gröt... Så i väntan på nytt mod, håller jag mig till naan och köttbullar. :)
SvaraRadera