måndag 30 januari 2012

Fransk fläskfilégryta

Här kommer ännu en snabblagad gryta eller panna, denna gång med fläskfilé. Lagom mustig med en fin skärpa från dijonsenapen men ändå krämig. God till stekt eller rostad potatis och en sallad med vinägrett. Det fina med att använda fläskfilé är att den är mör redan från början och den tar därmed inte lång tid att laga, jag tror det tog ca 30 minuter från början till slut. Du kan givetvis använda andra styckdelar såsom fläskytterfilé eller skinkschnitzel, men då får du räkna in längre tid för brässering av köttet.








Fransk fläskfilégryta

4 portioner

600 g fläskfilé
1 purjolök, skuren i sneda cm-tjocka skivor
10-15 champinjoner, skivade
1 vitlökslyfta, finhackad
0,5 dl hackad slätbladig persilja
1 dl crème fraiche
2 dl grädde av valfri fetthalt
2-3 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
2 tsk soja
salt, peppar
matfett

Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor. Bryn dem i en stekpanna. Tillsätt svampen, vitlöken och purjolöken. under tiden som detta bryns, medelhög värme, gör du såsen. Smält crème fraichen i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt grädden, senapen, fonden och sojan. Låt sjuda några minuter. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar och ev lite socker. När såsen är välbalanserad, häller du såsen över köttet och grönsakerna. Låt puttra ytterligare några minuter. Servera med potatis, gärna rostad, och en god sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar