Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon
8 stycken
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
1 äggula
1 tsk vatten
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor
2 msk mörk rom
hallon
Blanda mjöl, smör, socker, kakao och salt i en matberedare eller assistent. Tillsätt äggulan och vattnet och låt maskinen arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i tarteletteformar och ställ formarna kallt ca 30 min för att vila.
Sätt ugnen på 200°C. Nagga bottnarna och täck in kanterna med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden fluffig. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt äggulorna och rör om väl. Blanda ner i den vispade grädden och blanda väl. Smaksätt med den mörka romen. Fördela blandningen i formarna och ställ kallt, minst 4 timmar och gärna längre.
Dekorera med färska hallon vid servering. Ett glas Moscatel de Setubal passar fint till, liksom en vanlig hederlig kopp kaffe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar