söndag 29 januari 2012

Äppeltarte

På begäran från mina underbara arbetskamrater, kommer här receptet på den äppeltarte som jag bjöd på i fredags. Den har förekommit tidigare på bloggen, då under namnet Ullas kaka och innehållande blandade röda bär istället för äpplen. Kakan är nämligen god med både bär, äpplen, persikor och andra stenfrukter. Denna kaka innehåller rätt få ingredienser och är snabbakad vilket gör att man enkelt kan slänga ihop den om man får oväntat besök. Servera kakan med lättvispad grädde eller kallrörd vaniljvisp.




Äppeltarte


100 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
1 äpple


Sätt ugnen på 175ºC.


Vispa rumsvarmt smör, socker och ägg pösigt med elvisp. Blanda i de torra ingredienserna. Det blir nu en ganska kladdig och seg smet. Smöra och bröa en springform. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med lätt fuktade fingrar. Skala äpplet och skär i tunna båtar. Ett rött äpple med bibehållet skal ger dock en väldigt vacker kaka. Tryck ner äppelbitarna i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska nätt och jämnt bli torr i mitten, hellre att den lite för fuktig än för torr. Sätt den i så fall i kyen några timmar så sätter den sig ordentligt.


Njut!


Och till alla mina trevliga arbetskamrater riktar jag ett stort tack för trevliga år. Jag kommer hem snart igen! =) 

2 kommentarer:

  1. Hej underbara Sara!! Nu ska vi göra massa äppeltarte! Kramar från Kerstin o Heléne A

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag att ni ska göra! Saknar er redan i massor, men vi ses snart igen.

    Kram/Sara

    SvaraRadera