Surdegspizza
4 mindre pizzor
5 g jäst
25 g vetesurdegsgrund
25 g vetesurdegsgrund
25 g rågsurdegsgrund
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
350 g vetemjöl special
Tomatsås
Salami, tunt skivad
Chèvre
Mozzarella
Riven hårdost
ruccola
Kall pizzasås:
0,5 dl turkisk yoghurt
1 msk grädde
1 msk hallonvinäger
salt
Blanda alla ingredienser utom salt i en bunke och arbeta med degblandare i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Degen får alltså kalljäsa i många timmar, ca 18-20 timmar.
Värm ugnen till 250°C (225°C varmluft) och ställ in en plåt mitt i ugnen. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem på bakplåtspapper på en separat plåt. Pensla med lite olja på pizzabotten. Fördela tomatsås (jag gjorde min på krossade tomater, vitlökspulver, oregano, salt och peppar), valfri fyllning (hos oss salami och getost på 2 pizzor, bara getost på den andra) och riven hårdost. För över bakplåtspappret på den heta plåten i ugnen. Grädda i 6 minuter. Ta då ut pizzorna och strö över lite mozzarella. Grädda ytterligare 3-4 minuter.
Strö över ruccola och ringla över kall sås. Njut!
Du har tre reaktionsknappar.. men den tredje måste vara bra onödig :) Jag tänker istället onödigt gott! För jösses vad med smaskigheter jag har dregglat över här nu!! Fantastisk goda recept du bjuder på! Heja heja! Kram!!
SvaraRaderaTack snälla Angelica för dina peppande och värmande ord! Sånt uppmuntrar till fortsatta inlägg!
SvaraRaderaJag ska göra mitt bästa att fortsätta i samma stil (eller helst bättre).
/Sara
Den pizzan lät otroligt god! Vad spännande med pizzadeg på surdeg, det har jag aldrig provat!
SvaraRaderaTack, Jenny! Efter att jag provat Smaskens recept på surdegspizza, finns det ingen återvändo. Med den här fyllningen är det en riktig fullträff. Om du testar, så missa inte den kalla såsen. Den lyfter verkligen rätten.
Radera