Snabba limpan
2 stycken
5 dl fingervarmt vatten eller mjölk
50 g jäst
0,5 dl sirap
1 tsk salt
1-3 tsk brödkryddor
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av det varma degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, sirapen, saltet, brödkryddorna och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. om du använder dig av degblandare, ska degen ej arbetas mer än 3 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till limpor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in plåten i ugnen och sätt ugnen på 225°C. Limporna ska alltså inte jäsa för gräddningen och plåten ska sättas in i en kall ugn. Grädda limporna i ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Jättegod och snabb och lätt att göra. Dock hade jag tid och jäste limporna 30 minuter inom dem hamnade i ugnen. Perfekt!
SvaraRadera