Pepparrotskött
4 stora portioner
750-1000 g högrev
3 morötter
3 palsternackor
1 stor klyfta rotselleri
2 stora gula lökar
2 lagerblad
6 hela kryddpepparkorn
4 hela vitpepparkorn
5-6 persiljestjälkar
salt
vatten
färsk pepparrot
Putsa högreven från de värsta senorna och fettet. Dela i 4 mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Ge ett uppkok och skumma av det skum som bildas under uppkoket. Låt koka 5-10 minuter. Om vattnet är mycket grumligt, byt ut vattnet. Tillsätt sedan rotfrukterna som skalats och delats i stora bitar. Lägg även i löken skuren i klyftor, lagerbladen, persiljan och pepparkornen. Salta, ca 1 tesked är lagom.
Låt koka upp på nytt och låt sedan sjuda under lock i 2-2,5 timme tills köttet är ordentligt mört. Tag upp köttet och skär i skivor. Putsa det om så behövs. Tag upp rotfrukterna och lägg på ett serveringsfat. Lägg köttet ovanpå och strö över finriven pepparrot. Servera med kokt potatis och bechamelsås smaksatt med pepparrot.
Bechamelsås med pepparrot
4 portioner
50 g smör
3-4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt, vitpeppar
riven pepparrot
Smält smöret i en kastrull och vispa ned mjölet till en tjock blandning. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa noggrant för att undvika mjölklimpar i såsen. När mjölken har vispats i, ger man såsen ett uppkok under ständig omrörning. Var försiktig så att såsen inte bränns, använd medelhög temperatur. Låt såsen sjuda tills såsen tjocknat till önskad konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och pepparrot efter smak.
Den känns aptidlig och rätt i tiden!
SvaraRadera/Henrik Randerius
Tack så mycket, Henrik! Jag kan inte annat än hålla med... =) Billig mat som värmer både kropp och själ och som smakar riktigt, riktigt gott.
SvaraRaderaHälsningar
Sara