Laxgryta med saffran och räkor
6 portioner
Fond:
Skalen från 0,5 kg räkor
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
0,5 fänkål
1 tomat
1 msk tomatpuré
0,25 g saffran (halv paket)
1 dl vitt vin
2 dl vatten
några dillfrön
5 hela vitpepparkorn
persiljestjälkar
Fräs räkskal, hackad lök, fänkål, tomat, krossad vitlök och skivad morot i lite mattfett. Häll på vin, vatten, saffran, vitpepparkorn och dillfrön. Reducera under lock i ca 30 minuter. Sila av till en klar fond.
Grytan:
4 portionsbitar lax
skalade räkor från 0,5 kg oskalade räkor
1 fänkål
1 silverlök
3 dl grädde
ev lite fiskfond
några stänk cayennepeppar
salt, peppar
Värm grädden i en kastrull och reducera ner tills 2/3 av mängden återstår. Häll grädden i fonden. Smaka av med salt, cayennepeppar och ev fiskfond om det behövs mer fyllighet. En skvätt konjak kan också vara gott.
Ta bort skinnet från laxen och skär i mindre kuber, ca 2 x 2 cm stora. Skär fänkålen och silverlöken i mindre bitar. Fräs i lite smör tills de börjat mjukna men fortfarande har spänsten kvar. Tillsätt laxen till såsen och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt räkorna, fänkålen och löken och låt räkorna bli nätt och jämnt varma. Rör om mycket försiktigt. Servera med pressad potatis, sockerärter och bakade tomater. En fyllig Riesling möter gräddigheten och saffransmaken väl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar