![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje5KRHQjXGk6pNyxB0LXLzspDWFDdKfWR3BUbYz1Mby1Yapi2Qwg2bMH-AuYVjkbHzGRubjrnoZJaj_oGjhqD-gBX2aBsv-cExVtbiWWxFltPu3QXlIZv5PRJ0PyG1D9Vc2047Qu7YF2s/s320/laxpasta.jpg)
Pasta med lax och ärter i örtsås
4 generösa portioner
4 portioner spaghetti
200 g kallrökt lax
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl blandade finhackade örter (dill, gräslök, persilja, basilika)
1 dl crème fraiche
2 msk naturell färskost
2 dl gröna ärter
saften från 1 citron
salt, peppar
parmesan, ärtskott
Sätt på pastavatten. När spaghettin läggs i grytan är det lagom att börja koka ihop såsen. Innan dess bör du ha: strimlat laxen och purjolöken, finhackat vitlöken och örterna, rivit parmesan och sköljt ärtskotten.
Sautera purjolöken och vitlöken i lite matfett i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt färskosten och crème fraichen när löken börjat mjukna men ej fått färg. Låt mejeriprodukterna smälta in i löken. Tillsätt sedan örter, citronsaft och gröna ärter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt laxen mot slutet, precis innan pastavattnet avhälles. Spara några matskedar av kokvattnet i pastan, stärkelsen i det binder ihop såsen fint. Vänd runt såsen i pastan. Lägg upp i pastatallrikar, toppa med parmesan och ärtskott. Servera omgående!
Testade receptet, jättegott! Fungerade bra i matlåda dagen efter också.
SvaraRaderaVad roligt att du tyckte om den, Marie!
SvaraRaderaHälsar
Sara