På soppdagen bjuder jag på ett recept på pannkakor. Detta på begäran från en läsare som undrar hur man lyckas med goda pannkakor. En bra stekpanna är en bra början. Jag har alltid stekt i vanlig nonstickpanna med relativt låga kanter, men jag har nyligen investerat i en pannkakslagg av gjutjärn. En gjutjärnspanna kräver ju lite mer fett i stekningen, men i gengäld får man en riktigt frasig pannkaka med småprickigt mönster och en fin, rund smak av smör. Precis som mormors pannkakor när man var liten. Den första laggen brukar bli misslyckad för mig, oavsett hur jag gör. Endera är laggen för het eller för kall. Däremot tycker jag första laggen är bra för att se om smeten är för lös eller för fast. Om pannkakan går sönder i räta linjer när man vänder den, kan man gärna tillsätta lite mer mjölk.
Jag serverar pannkakan efter soppa eller som ensam huvudrätt om någon av oss är förkyld. Pannkakor har en läkande effekt i vår familj. En klick jordgubbssylt eller ännu hellre hemgjort äppelmos på. Resterna blir dessutom goda crêpes, så stek gärna fler än vad som går åt.
Pannkakor
8 stycken
2,5 dl vetemjöl
1 msk råsocker
0,5 tsk salt
3 ägg
6 dl mjölk
2 msk smält smör
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ner äggen. Tillsätt smöret sist. Smöret kan helt hoppas över, men då får man använda lite mer smör vid stekning och så går lite av den goda, runda smaken förlorad. Jag brukar inte låta smeten svälla utan börjar steka med en gång.
Värm en stekpanna eller pannkakslagg. Lägg i en liten klick smör. När smöret är gyllene är det lagom att börja hälla i smet. Undvik för mycket smet per pannkaka, det gör den tung och svår att vända. Häll i en klick i ena änden av pannan och vicka smeten runt i pannan. När smeten stelnat rakt igenom är det lagom att vända på pannkakan. Om den är lite bränd, sänk värmen något så blir nästa lagg perfekt.
Så, nu vet ni vad ni ska laga till middag!
Jätte Bra recept! Älska det! 👍
SvaraRadera