Morotssoppa
4 portioner
500 g morötter
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
8 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
0,5-1 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk olja eller smör
salt, svartpeppar
Skala morötterna och skiva dem i tunna skivor. Jag använde mandolinen och förkortade därmed koktiden rejält då skivorna blev jättetunna. Hacka lök och vitlök. Hetta upp lite matfett i en gryta. Stek löken och vitlöken tills de mjuknat men ej tagit färg. Var noggrann med att inte bränna vitlöken, bränd vitlök kan verkligen förstöra en rätt. Tillsätt morotsskivorna och vänd rund ordentligt med lökblandningen. Låt morötterna får rosta några minuter i grytan innan vattnet och buljongtärningarna tillsätts. Koka upp och låt koka tills morötterna är mjuka. Häll av spadet i en tillbringare, spara bara några deciliter i grytan. Mixa med stavmixer tills soppan är helt slät. Häll på grädden och späd sedan ytterligare med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Det behövs en del salt med tanke på morötternas sötma. Skumma upp soppan det sista med stavmixer mot dess yta. Servera med smulad fetaost och surdegskrutonger.
Har tänkt göra denna länge, men först nu har jag gått från tanke till handling. Fantastiskt god! Ska nog lita på ditt omdöme fler gånger!
SvaraRaderaTack, Sara! Jag är himla förtjust i den här typen av soppa (kanske märks) men den är både lättlagad och god.
SvaraRaderaVäldigt roligt att du tittar in och lämnar en kommentar. Välkommen åter!
Kram/Sara