Bilden på rätten är synnerligen oskarp. Såsen i den här grytan däremot hade en tydlig skärpa och en helt klart annorlunda smak. Den här rätten gjordes för några veckor sedan när vi hade mycket apelsingrädde kvar efter en dessert och grytan är egentligen ett hopkok av rester. Gott hopkok om jag får säga det själv. Prova själva!
Fläskfilégryta med apelsingrädde
400 g fläskfilé
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
1 bit ingefära, tumstor
1 liten rödlök
1 röd paprika
0,5 blomkålshuvud
0,5 burk bambuskott
0,5 burk minimajs
0,5 purjolök
3 dl grädde av valfri fetthalt
skalet och saften från 2 apelsiner
1 msk soja
2 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 msk strimlad basilika
salt, grovmalen svartpeppar
Putsa fläskfilén och skär i centimetertjocka skivor.
Finhacka chilin, ingefäran, vitlöken och rödlöken. Sautera dessa i lite matfett i en kastrull. Slå sedan på grädde, apelsinsaft, apelsinskal, soja, chutney och sambal och låt koka upp. Sjud sedan såsen några minuter och tillsätt sedan basilikan.
Stek fläskfilén gyllene, salta och peppra. Tillsätt sedan blomkålen, paprikan och purjolöken. Låt fräsa några minuter. Häll över såsen och tillsätt sedan minimajs och bambuskott. Låt sjuda tills blomkålen mjuknat något. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar