Det här är nog min paradrätt bland efterrätter. Många har fått smaka den här och fler lär det bli. Det är en enkel efterrätt att tillaga men kräver några provomgångar för att bli perfekta. Man måste lära känna sin ugn, så att fondanten blir alldeles lagom rinnig i mitten. Servera den med glass eller sorbet, färska bär eller en coulis.
Chokladfondant
6 stycken
150 g mörk choklad, 50-70%
150 g smör
3 msk strösocker
3 ägg
3 äggulor
3 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 200°C. Smörj 6 stycken ramikiner som rymmer ca 1,5 dl. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper och lägg i botten av formarna.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Vispa socker och smör riktigt poröst. Blanda ner äggulorna, en i taget. Tillsätt sedan äggen. Vispa därefter ner mjölet. Nu ser smeten riktigt skuren ut, men den reder sig med chokladen. Vispa ner chokladen och fördela sedan den relativt fasta smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Stjälp upp dem varma på tallrikar och pudra med florsocker. Servera med något av förslagen ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar