![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrTkKt-IpnXLzY8Vncm_3snQh1JCGu8NEPcTS-S7dvA5ZNPgrdymy-RxjQ8c2S2ico1ROB_MXqX4mNYckmoG97sjlD63Fa8Ds4rlAl_9D8D9r-LsN4SIEiFdNJtMgS9DXHN-qs8_gfDqQ/s280/%25C3%25B6ppenlasagne_small.jpg)
Öppen lasagne med räkor
4 portioner
4 stora färska lasagneplattor (ca 20 x 15 cm)
1 sats god tomatsås, gärna på färska tomater och med en generös skvätt vitt vin
1 msk hummerfond
2 askar färsk bladspenat
1 dl crème fraiche
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl ricotta
750 g räkor med skal
en rejäl näve riven västerbottenost
Skala räkorna. Spara skalet i frysen, så kan du vid tillfälle koka en god fond.
Koka lasagneplattorna i saltat vatten. Ca 4-5 minuter räcker.
Ge tomatsåsen ett uppkok och tillsätt hummerfonden.
Skölj spenaten noga. Skiva schalottenlöken och vitlöksklyftan tunt. Stek löken tills den är mjuk. Passa noga så att vitlöken inte bränns. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Vänd ner crème fraichen och krydda med salt eller peppar.
Lägg de kokta lasagneplattorna i botten av en smord, ugnsfast form. Lägg först lite tomatsås på en halvan (vid kortändan) av plattorna. Fördela sedan räkorna ovanpå tomatsåsen. Bred ut spenatröra och klicka till slut över ricotta över spenaten. Vik över andra halvan av lasagneplattan och strö västerbottenost över denna. Gratinera mitt i ugn i ca 200°C i ca 7 minuter. Osten ska få lite färg, men lasagenplattorna ska inte torka.
Servera omedelbart med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar