Hallongrottor är möjligen den godaste småkakan som finns. Porös, smakfull och lättbakad, tre starka fördelar med hallongrottan. Denna gången blev det klassisk hallonsylt i grottan. Nästa gång byter jag ut delar av sockret mot råsocker och klickar hjortronsylt i grottan. Det borde göra succé.
Hallongrottor
12 stycken stora eller 24 små
125 g smör
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl eller maizena
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver
0,5-1 dl fast sylt
Värm ugnen till 200°C.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt till smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Forma degen till en längd och dela i önskat antal bitar. Rulla dem till kulor och lägg i dem i formar (småbrödsformar eller små bullformar). Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugnen i 10-18 minuter beroende på storlek. Låt kakorna svalna. Dekorera ev med florsocker eller florsockerglasyr.
Receptet kommer från "Vår bakbok".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar