Att koka äppelmos är löjligt enkelt. Äpplen, lite vatten, socker och ev någon smaksättning. Koka tills äpplena kokar sönder, stompa till ett mos och häll upp på väl rengjorda burkar. Så varför har jag inte gjort det förut? Jag vet faktiskt inte. Men efter att ha kokat världens godaste äppelmos igår, så finns det ingen återvändo. Det här måste jag göra igen. Och igen. Och igen. För det är ett riktigt gôtt mos. Jag använde flera olika sorters äpplen och fick ett mos med lagom mycket syra, lent och med "chunky" känsla. Som gjort för torsdagspannkakorna.
Äppelmos med vaniljsmak
8 dl
1,5 kg äpplen, skalade, urkärnade och delade i mindre bitar
2 dl vatten
0,5 vaniljstång
1,5 dl strösocker
1 tsk atamon
Lägg äpplena i en kastrull och häll på vatten och socker. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i kastrullen. Koka upp och låt moset sjuda tills äpplena kokat sönder. Stompa äpplena till mos med en stöt. Låt gärna små bitar vara hela. Ta kastrullen från värmen och tillsätt atamonet. Häll upp det varma moset i väl rengjorda, varma burkar. Skölj gärna burkarna med lite atamon först. Skruva på locken och låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar