fredag 30 september 2011

Ännu en kycklinggratäng

Det var inte länge sen jag sjöng Flygande Jakobs lov. Nu hyllar jag kycklinggratängen igen, men i en något annan tappning. Receptet kommer från Fridas kök, men i vanlig ordning har jag ändrat lite i receptet för att det ska passa min smak bättre. Det som beskrivs nedan är vad som hamnade i min version. Hur som, det är en lättlagad gratäng som passar fint till vardags och minst lika bra i matlådan. Fredagsmyset är räddat!




Kycklinggratäng med sting

6 portioner

4 kycklingfiléer
1 paket bacon
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
4 dl grädde (jag använde en blandning av matlagninsgrädde 7 och 15 % och vispgrädde)
4 msk mango chutney
1 msk sambal oelek
1 msk soja
2 msk kycklingfond
1 tsk curry
salt, peppar

Dela baconet i småbitar och knaperstek det. Lägg det på lite hushållspapper och låt rinna av. dela löken i båtar och skiva vitlöken tunt. Sautera löken och vitlöken i stekpannan, ta sedan upp den och lägg den i botten av en ugnsfast form. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor, lägg i stekpannan, krydda med salt och peppar och ev lite paprikapulver och chilipulver. Stek tills kycklingen är genomstekt. Lägg kycklingen på löken och rör om. Strimla paprikan och lägg den ovanpå. Rör ihop grädde, mango chutney, sambal oelek, soja, fond och curry och häll över gratängen. Toppa med baconet och ställ in i ugnen i ca 200°C värme. Låt stå tills gratängen får färg och såsen puttrar. Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad.

torsdag 29 september 2011

Läckra chokladgömmor

Kanelbullar i all ära, men ibland är det gott med variation. Inte för att vi äter mycket bullar här, jag bakade en sats i februari senast. Och jag kommer nog att baka en sats till kanelbullens dag, typ. För då är nog dessa goda bullar borta. Degen får jäsa länge och innehåller rumsvarmt smör, detta leder till otroligt saftiga bullar. Fyllningen på smör och socker samt chokladen som trycktes ner i en fördjupning i bullen, jäste dock inte in i bullen och smälte därför i ugnen och rann ner på plåten. Det stannade kvar tillräckligt mycket i bullen för att ge otroligt goda bullar, men nästa gång bakar jag in fyllningen som i en pariserbulle och tillsätter lite vetesurdegsgrund i degen. Det borde göra susen och ge världens godaste vetebröd.




Chokladgömmor

40 stycken

50 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
12,-13 dl vetemjöl special
150 g smör, riktigt mjukt

Fyllning:

175 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Pensling och garnering:

ägg
florsocker

Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt socker, ägg och ca 1 liter av mjölet. Blanda samman. Tillsätt sedan saltet, ca 2 dl mjöl till och klicka i smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk minst en timme, gärna två.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Dela chokladen i 40 delar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas. Dela degen i 40 delar och rulla delarna till runda bullar. Gör en fördjupning i varje bulle, klicka i lite smörfyllning och tryck ner en chokladbit. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter i 225°C värme. Låt svalna på galler. Pudra med florsocker innan servering.

onsdag 28 september 2011

Den amerikanska maten

Jag har nyligen kommit hem från en resa till USA, närmare bestämt New York, Washington, Niagara Falls och en mysig liten stad med namnet Shippensburg, Pennsylvania. Och givetvis har vi fått smaka på amerikansk mat. Visst kan ägg och bacon vara gott till frukost en dag, men redan dag två längtade jag efter grovt bröd och yoghurt med müsli. Och hamburgare och texmexmat kommer det nog dröja länge innan jag vill äta igen. Överlag känns den amerikanska maten rätt fet och portionerna är gigantiska. I storstäderna är det inte så svårt att hitta nyttigare alternativ, men så fort man kommer till ett mindre ställe, är det hamburgare, nachos och fettdrypande kycklingvingar som gäller. Blir lite illamående bara jag tänker på det.

En rätt som dock sällan gör en besviken är en riktig steak. Köttet håller alltid hög kvalitet även om tillbehören ibland lämnar mycket att önska. Den godaste varmrätten var dock inte en steak, utan beef short ribs utan ben, bräserade i rödvinssås och serverade med potatismos och sauterad spenat. Ljuvligt gott. Jag beställde efterrätt en gång under resans nio dagar och det var den godaste efterrätt jag någonsin ätit. Dessutom på samma restaurang som serverade short ribsen. Om du kommer till Washington DC, missa inte restaurangen Circa på Connecticut Avenue vid Dupont Circle. Du kommer inte att bli besviken. Så till efterrätten då. Brödpudding på croissanter serverad med pistageglass och grädde smaksatt med Grand Marnier och apelsinskal. Varm pudding med lagom mycket smak av ägg och vanilj från äggstanningen, fin krispighet från pistagemandlarna och en sammetslen grädde med en touch av apelsin. Jag måste nu komma på hur man lagar denna godsak, för den ska banne mig serveras på min födelsedagsmiddag om 2,5 vecka. I väntan på helgen då den ska provlagas, motar jag jet lagen med att baka lantbröd på surdeg. Degen verkar även den ha jet lag, så vi får se hur det går och om brödet blir värt att skriva om. Missa dock inte nästa inlägg. Då tipsar jag om goda bullar med mörk choklad och smörfyllning.

måndag 26 september 2011

Lammfärsgratäng med zucchini och getost

Sittande på spårvagnen en fredageftermiddag i början av september. På väg hem från jobbet. Trött, så där trött som man bara kan vara en fredageftermiddag. Försöker komma på en trevlig fredagsmiddag. Somnar, vaknar, somnar, vaknar, somnar och vaknar med en trevlig tanke. Lammfärsgratäng med zucchini och getost. En snilleblixt om jag får säga det själv. Nu tog den betydligt längre tid att tillaga i ugnen än vad jag hade tänkt mig. Men oj så gott det var, när den till slut landade på tallriken. Till gratängen drack vi en trevlig malbec från Argentina. Namnet på vinet var Paula (nr 73930) och finns i Systembolagets beställningssortiment. Ett kraftigt vin med mycket tanniner som passade fint till lammfärsen och som precis lyckades bära upp smaken av den vällagrade getosten.

Lammfärsgratäng med zucchini och getost

8 portioner

400 g lammfärs
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
0,5 gul paprika
0,5 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
0,5 dl rött vin
1 msk kalvfond
1 näve blandade örter (persilja, basilika, timjan)
salt, peppar, chiliflakes, curry

8 stora potatisar
1 zucchini
1 liten rulle lagrad getost
2 dl grädde
2 tomater
2 dl riven ost
salt och peppar

Hacka löken och finhacka vitlöken. Skiva 2 tomater i tunna skivor. Tärna paprikorna. Strimla örterna.
Fräs löken, vitlöken, tomaterna och paprikan i lite matfett. Fräs med tomatpurén. Låt grönsakerna mjukna men ej ta färg. Bryn sedan lammfärsen i grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, kalvfond och rödvin. Krydda med salt, peppar, chiliflakes och lite currypulver. Låt puttra under tiden som resten av gratängen förbereds.

Skala potatisen och skiva i mm-tjocka skivor. Skiva zucchinin lika tunt.
Lägg ett lager potatis och zucchini i en ugnsfast form. Salta och peppra och smula över lite av getosten. Lägg sedan ett lager av lammfärsröran ovanpå. Fortsätt sedan att varva potatis, zucchini och röra på samma sätt. Översta lagret ska vara ett grönsakslager. Salta och peppra på toppen. Häll över grädden och toppa med skivade tomater och riven ost. Grädda gratängen i ugn i 225°C tills den blir mjuk rakt igenom. Detta tar 1-1,5 timme. Efter en kort stund i ugnen, behöver formen täckas med aluminiumfolie för att inte brännas. Servera med en god sallad med vinägrett och ett gott vin.

söndag 25 september 2011

Öppen lasagne

Jag brukar bara blogga om rätter som jag blivit nöjd med. Vad gäller den här rätten, så blev jag lite besviken, om jag ska vara ärlig. Missförstå mig rätt, den smakade väldigt bra, men den var inte så fantastisk som jag hade förväntat mig. Och framför allt blev den inte så snygg som jag hade tänkt mig. Jag tänkte inte ens fotografera den, men min man som tyckte jag var fånig när jag surade i köket, grep tag i kameran och gjorde det åt mig. Sen överöste han mig med komplimanger för rätten. Så jag sammanfattar rätten som en god pastarätt med mycket smak och mindre skönhet, så får ni själva bestämma om ni vill prova den.




Öppen lasagne med räkor

4 portioner

4 stora färska lasagneplattor (ca 20 x 15 cm)
1 sats god tomatsås, gärna på färska tomater och med en generös skvätt vitt vin
1 msk hummerfond
2 askar färsk bladspenat
1 dl crème fraiche
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl ricotta
750 g räkor med skal
en rejäl näve riven västerbottenost

Skala räkorna. Spara skalet i frysen, så kan du vid tillfälle koka en god fond.
Koka lasagneplattorna i saltat vatten. Ca 4-5 minuter räcker.
Ge tomatsåsen ett uppkok och tillsätt hummerfonden.
Skölj spenaten noga. Skiva schalottenlöken och vitlöksklyftan tunt. Stek löken tills den är mjuk. Passa noga så att vitlöken inte bränns. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Vänd ner crème fraichen och krydda med salt eller peppar.

Lägg de kokta lasagneplattorna i botten av en smord, ugnsfast form. Lägg först lite tomatsås på en halvan (vid kortändan) av plattorna. Fördela sedan räkorna ovanpå tomatsåsen. Bred ut spenatröra och klicka till slut över ricotta över spenaten. Vik över andra halvan av lasagneplattan och strö västerbottenost över denna. Gratinera mitt i ugn i ca 200°C i ca 7 minuter. Osten ska få lite färg, men lasagenplattorna ska inte torka.

Servera omedelbart med en god sallad.

fredag 23 september 2011

Flygande Jakob

Jag vet folk som inte skulle befatta sig med den här rätten. Den har för mycket åttiotal över den. Och hur kan man blanda i banan i varm mat? Lyckligtvis råkar min man dela min åsikt att det går alldeles utmärkt att ha frukt i varma rätter. Och Flygande Jakob, retro eller ej, är en snabblagad rätt med mycket smak. En utmanare vid fredagsmyset kanske?




Flygande Jakob

6 portioner

4 stora kycklingfiléer (kan bytas ut mot grillad kyckling i motsvarande mängd)
1 paket bacon
2-3 bananer
3 dl grädde (vispbar)
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
salt, svartpeppar, paprikapulver, chiliflakes

Börja med att skära kycklingen i mindre bitar, ca 1 cm tjocka skivor. Stek kycklingen i stekpanna och krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver och chiliflakes. Ta upp kycklingen och lägg den i en ugnsfast form. Strimla baconet och stek det lätt gyllene. Strö baconet över kycklingen. Skiva bananerna och strö över kycklingen och baconet. Vispa grädden fluffig och blanda väl med chilisåsen. Bred chiligrädden över kycklingen. Strö över jordnötterna. Gratinera i ugn i 200°C tills rätten får lite färg, detta tar ca 15 minuter.

Servera med ris, sallad och lite extra jordnötter.


onsdag 21 september 2011

Björnbärsmarmelad med mörk rom

Jag har mer marmeladburkar i kylen än jag behöver. Aprikos, aprikos med amaretto, vinbär, fyra frukter, fikon, apelsin. Och det är inte direkt så att konsumtionen är hög. Så inte var jag i behov av ytterligare en marmelad. Nu blev den här så god, att resten hamnar i skuggan. Receptet fick jag av svärmor, som också vänligen försett mig med bären. Jag bytte dock ut den koncentrerade äppeljuicen i originalreceptet mot mörk rom, samma mängd. Marmeladen blev lagom söt med pikant smak och jag tror att den kommer att passa utmärkt till såväl en god ostsmörgås som till ostbrickan och även till en chokladfondant eller vaniljglass.




Björnbärsmarmelad med mörk rom

4-5 dl

600 g björnbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
4 msk mörk rom

Lägg bären i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker. Häll på romen. Låt koka upp och sjuda ca 10 minuter så att bären går sönder. Mosa bären med en stomp och låt sjuda på låg värme tills marmeladen tjocknar. Med denna mängd bär tar detta uppemot en halvtimme. Häll upp väl rengjorda burkar, ev sköljda med lite atamon. Jag steriliserade burkarna i ugnen medan marmeladen kokades. Förslut burkarna omedelbart. Servera till en vällagrad hårdost och en färsk brioche.

måndag 19 september 2011

Äppel-och valnötsbröd

I dessa äppeltider är det roligt att använda äpplena till mer än till söta bakverk och äppelmos. Jag blev sugen att testa att baka på äpplen och det föll sig ungefär samtidigt som min rågsurdegsgrund antog rätt konsistens. Så jag letade fram ett recept hos Paindemartin. Hans recept är lättbegripliga och pålitliga. Då jag fortfarande inte känner mig helt trygg i surdegsvärlden, lägger jag gärna till en tesked jäst i degen för att få lite mer förutsägbar deg. Så även i detta recept. Nedanstående recept är alltså vad som hamnade i mitt bröd och det skiljer sig inte alltför mycket från grundreceptet.




Äppel- och valnötsbröd

2 stora bröd

Dag 1, kväll

100 g rågsurdegsgrund
150 g manitoba cream eller vetemjöl special
100 g fint rågmjöl
300 g ljummet vatten

Rör samman ingredienserna i en rymlig bunke och täck med plastfolie. Låt stå varmt över natten, gärna 22-24°C varmt.

Dag 2, morgon

surdegen från gårdagen
400 g äppeljuice
750 g manitoba cream eller vetemjöl special
10 g jäst
20 g salt
300 g äpple (skalat, urkärnat och skuret i skivor)
200 g valnötter

Blanda surdeg, äppeljuice, jäst och mjöl och blanda i en degblandare i 8 minuter (5 minuter på långsam hastighet, 3 minuter lite snabbare). Tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 2 minuter. Tillsätt sedan äpple och valnötter och blanda 3 minuter på låg hastighet. Äppelbitarna kommer att gå sönder, det är så det är tänkt.
Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek. Med lite jäst tillsatt, tar detta ca 2 timmar. Utan jäst 3-4 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 delar. Runddriv degen och forma 2 större bröd. Låt jäsa i mjölade jäskorgar (eller i ett durkslag med en mjölad handduk i). Låt jäsa 1-1,5 timme tills degen reser sig lätt vid ett litet tryck på degen.

Sätt ugnen på 275°C i god tid. Sätt i en plåt eller baksten mitt i ugnen. Stjälp upp bröden på ett bakplåtspapper eller bakspade och ge bröden en skjuts in i ugnen. Sänk värmen till 250°C direkt. Efter 15 minuter öppnar man luckan och vädrar och sänker sedan värmen till 200°C. Efter totalt 30 minuter borde bröden vara klara. Om man vill vara helt säker, ska brödets innertemperatur mäta 98°C. Lägg bröden på galler för att svalna.

Tack Martin på paindemartin för alla dina råd om surdegsbakning och för dina fantastiska recept.

lördag 17 september 2011

Päron på tre sätt

Det finns dagar då maten ska gå riktigt fort och en eventuell dessert utgörs på sin höjd av glass från frysen. En sån dag ska man inte göra den här desserten. Den tar tid och stora mängder tålamod, men så blir den helt magnifik också. Man börjar men inkokning av päron och använder sig sedan av den goda sockerlagen till de övriga delarna av rätten. Prova! Det är fantastiskt gott!






Päron på tre sätt

4 portioner

Inkokta päron:

4 stora eller 8 små päron
5 dl vatten
225 g strösocker
saften och skalet från en halv citron
1 vaniljstång

Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Päronen ska ha sin ursprungliga form kvar. Häll vatten, socker, citronskal och citronsaft i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och stång i kastrullen. Lägg ner päronen och ge lagen ett uppkok. Låt sedan päronen sjuda tills de är mjuka men håller fortfarande samman.
Ta upp päronen och lägg i en skål. Häll på lite av lagen så att päronen täcks. Det borde bli ca 3 dl lag kvar.

Päronsirap:

1,5 dl sockerlag från inkokningen
0,75 dl råsocker

Koka upp sockerlag med råsocker och låt sedan sjuda tills sockerlagen tjocknar något. Nör den sedan svalnar blir den till en seg sirap.

Pärongelé:

1,5 dl sockerlag från inkokningen
2 päron, skalade, urkärnade och delade i små bitar
2 msk päronkonjak
3 gelatinblad

Koka upp sockerlag med päronbitar och konjak. Låt sjuda tills päronen mjuknat. Mixa med stavmixer till en helt slät puré. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Tillsätt gelatinbladen till purén och vispa ordentligt. Häll upp i en mindre form, gärna fyrkantig. Gelén bör bli ca 1,5-2 cm tjock, så det behövs en rätt så liten form. Ställ kallt för att stelna. Detta tar minst 2 timmar.

Vid servering läggs päronen upp på tallrik. Gelén skärs i kuber och läggs ut på tallriken. Forma små ägg av en god vaniljglass och ringla sedan den sega päronsirapen över tallriken. Njut!

torsdag 15 september 2011

Blomkålssoppa

Hemma hos oss är soppa snabbmat. Vår absolut snabbaste variant är grön ärtsoppa, man kan framställa en god soppa från början till slut på 15-20 minuter. Dagens soppa tar något längre tid att göra, men ändå väl under en timme. Med lite goda tillbehör, kan man få soppan att kännas som vardagslyx. Sammetslen soppa, krispiga parmachips och sega surdegskrutonger, det slår ju vilken snabbmat som helst.




Blomkålssoppa med parmachips och surdegskrutonger

4 portioner

3 potatisar
1 blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
7,5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl torrt, vitt vin
1 dl grädde (det går alldeles utmärkt med matlagningsgrädde)
saften från en halv citron
salt, svartpeppar
smör

8 skivor parmaskinka

1 rejäl bit levainbröd eller annan ljust surdegsbröd
neutral olja

Skala och dela potatisen i tärningar. Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skölj och strimla purjolöken och skiva vitlöken tunt.
Hetta upp lite smör i en stor gryta. Fräs vitlök och purjolök, den ska mjukna men inte få färg. Var försiktig med vitlöken så att den inte bränns.
Tillsätt blomkålen och potatisen och fräs en stund. Slå på vitt vin och vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka upp och låt soppan koka ca 10-15 minuter.

Under tiden som soppan kokar, gör man parmachipsen och surdegskrutongerna. Lägg ut skivor av parmaskinka på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i ugn, ca 175°C och låt stå ca 10 minuter tills skinkan torkat till chips. Passa mot slutet av torkningen, så att chipsen inte bränns.

Dela surdegsbrödet i tärningar, ca 2 x 2 x 1 cm. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite neutral olja. Stek krutongerna gyllene och knapriga. Salta mot slutet.

När grönsakerna i soppan känns mjuka, är det dags att mixa. Häll av det mesta av spadet i en bunke och spara detta. Mixa med stavmixer tills det bildas en helt slät puré. Tillsätt grädden och lite av spadet och späd till önskad konsistens. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Skumma soppan genom att köra med mixerstaven vid ytan.

Servera soppan med två parmachips och en näve krutonger. Ett torrt, vitt vin passar gott till. Vi valde en fruktig men torr riesling från Moseldalen.


tisdag 13 september 2011

Vitkålssallad

Jag har suttit och funderat en stund på hur man ska inleda ett inlägg om vitkålssallad. Och inte har jag kommit på något bra, småroligt eller intressant.Vad jag däremot vet, är att den här salladen är godare än den som följer med i plastburk från pizzerian. Den klarar sig flera dagar i kylen och är en billig sallad när vitkålen är prissänkt. Som nu på höstkanten till exempel.




Pizzasallad

1 rejäl klyfta vitkål
1 dl neutral olja
1 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
1 tsk salt
1-2 tsk italiensk salladskrydda
rikligt med nymalen svartpeppar

Hyvla vitkålen tunt med osthyvel eller på mandolin. Slaka vitkålen genom att slå hett vatten på den genom ett durkslag.
Blanda ingredienserna till dressingen i en kastrull. Ge ett uppkok och ta sedan dressingen från värmen. Slå dressingen över vitkålen och blanda ordentligt. Smaka av. Ofta behövs mer svartpeppar än man tror. Låt salladen svalna och servera till hemmagjord pizza, paj, pirog eller annan mat som vinner på en krispig, syrlig sallad.

måndag 12 september 2011

Hallongrottor

Hallongrottor är möjligen den godaste småkakan som finns. Porös, smakfull och lättbakad, tre starka fördelar med hallongrottan. Denna gången blev det klassisk hallonsylt i grottan. Nästa gång byter jag ut delar av sockret mot råsocker och klickar hjortronsylt i grottan. Det borde göra succé.




Hallongrottor

12 stycken stora eller 24 små

125 g smör
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl eller maizena
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver

0,5-1 dl fast sylt

Värm ugnen till 200°C.

Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt till smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

Forma degen till en längd och dela i önskat antal bitar. Rulla dem till kulor och lägg i dem i formar (småbrödsformar eller små bullformar). Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt.

Grädda mitt i ugnen i 10-18 minuter beroende på storlek. Låt kakorna svalna. Dekorera ev med florsocker eller florsockerglasyr.

Receptet kommer från "Vår bakbok".

söndag 11 september 2011

Äppelmos med vaniljsmak

Att koka äppelmos är löjligt enkelt. Äpplen, lite vatten, socker och ev någon smaksättning. Koka tills äpplena kokar sönder, stompa till ett mos och häll upp på väl rengjorda burkar. Så varför har jag inte gjort det förut? Jag vet faktiskt inte. Men efter att ha kokat världens godaste äppelmos igår, så finns det ingen återvändo. Det här måste jag göra igen. Och igen. Och igen. För det är ett riktigt gôtt mos. Jag använde flera olika sorters äpplen och fick ett mos med lagom mycket syra, lent och med "chunky" känsla. Som gjort för torsdagspannkakorna.





Äppelmos med vaniljsmak

8 dl

1,5 kg äpplen, skalade, urkärnade och delade i mindre bitar
2 dl vatten
0,5 vaniljstång
1,5 dl strösocker
1 tsk atamon

Lägg äpplena i en kastrull och häll på vatten och socker. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i kastrullen. Koka upp och låt moset sjuda tills äpplena kokat sönder. Stompa äpplena till mos med en stöt. Låt gärna små bitar vara hela. Ta kastrullen från värmen och tillsätt atamonet. Häll upp det varma moset i väl rengjorda, varma burkar. Skölj gärna burkarna med lite atamon först. Skruva på locken och låt svalna.

lördag 10 september 2011

Peach Melba-glass

En ny variant av en klassiker. Om det fungerar att servera persikor och hallonsås med vaniljsglass, så borde man kunna göra en persikoglass med virvlar av hallonsås i. Sagt och gjort. Den blev väldigt god i smaken, men lite väl isig och parfaitliknande i konsistensen. Den här kommer jag göra om och nästa gång med lite mer fokus på konsistensen, för smaken är banne mig perfekt.





Persikoglass med hallonrippel

6 portioner

3 äggulor
110 g råsocker
0,5 vaniljstång
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 persikor
saften från 1 lime
0,5 dl vatten

100 g frysta hallon
2 msk råsocker

Börja med att skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda dessa med lite av sockret. Spara själva stången.
Skala persikorna och dela i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Pressa över limesaften, häll i vattnet och lägg i vaniljstångsbitarna. Koka upp och låt sedan frukten sjuda tills den blivit mjuk. Passa noga så att frukten inte bränner fast. Ta ur vaniljstången och lägg över fruktbitarna i en mixerkanna. Mixa till en slät puré. Om du önskar en helt slät och sammenslen puré, kan det vara värt att passera purén genom en finmaskig sil. Kyl ner purén i vattenbad.

Vispa grädden lätt fluffig. Vispa socker, vaniljsockret och äggulorna riktigt pösigt. Rör ner mjölken. Tillsätt den avsvalnade persikopurén och vänd runt. Vänd sedan ner den vispade grädden. Var försiktig så att inte all invispad luft slås ur.

Kör i glassmaskin i 35-40 minuter.

Lägg de frysta hallonen i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda tills hallonen smält sönder. Passera bären genom en finmaskig sil så att man får en helt slät coulis. Låt svalna. Detta moment görs under tiden som glassen körs i glassmaskinen.

När glassen är klar i maskinen, lägger man över glassen i en form. Ringla halloncoulisen över och virvla runt den i glassen med försiktiga rörelser. Den ska ripplas in i glassen. Lägg glassen i frysen och låt den frysa lite till. Ta fram 10 minuter för servering för att kunna forma vackra kulor eller ägg.

fredag 9 september 2011

Digital kökstermometer



Min förra digitala termometer var minst sagt lynnig och opålitlig. Den läste också av termometern alldeles för långsamt, vilket inte var direkt en fördel vid fritering. Till slut verkade den inte läsa av alls och tyckte att det var roligt att larma. Och det gick inte att tysta larmet heller. Så jag investerade i en ny, liten praktisk termometer med snabb avläsning.Den heter Sunartis, finns i färgerna rött och svart och klarar av temperaturspannet -45 till +200°C och är enkel att stoppa in i bröd, kött, glassmet, vin etc för en säker avläsning. Den kostar runt 220 kr och finns på flera kökssajter och på Cervera. Rekommenderas varmt!

Bilden är lånad från Lyckas med mat.

torsdag 8 september 2011

Tarte tatin

Äppeltider! Det kan vara en av de bästa skördetiderna som finns. Men det gäller att variera sig. man kan ju inte alltid äta samma äppelpaj. Så jag gav mig på utmaningen med namnet tarte tatin. Jag har provat att göra det 3 gånger förut, men aldrig fått till vändningen av kakan. En korrekt tarte tatin ska ju serveras upp och ner. Jag tror att det kan ha berott på för spröd mördeg. Nu provade jag ett recept med smördeg istället. Och det lyckades! Och blev mer snabbakat dessutom. Jag får ju erkänna att jag köpte färdig smördeg. Detta kompenserade jag med att servera hemgjord vaniljglass till.




Tarte tatin

1,5 dl råsocker
50 g smör
5 äpplen, skalade, urkärnade och delade i 8 klyftor vardera
1 rulle smördeg

Sätt ugnen på 200°C.
Ställ en ugnsfast stekpanna på medelvärme och smält smör och råsocker i denna. Karamellen ska få en gyllenbrun färg.
Lägg äpplena i sockerlösningen och stek äpplena tills de är något mjuka och sockret karamelliserat. Använd gärna äpplen som inte så lätt kokar sönder.

Kavla ut smördegen till en rundel som är något större än stekpannan. Kavla på mjölat underlag.
Tag stekpannan från värmen och lägg snabbt smördegen över äpplena. Vik in kanterna innanför stekpannans kanter.

Ställ in stekpannan mitt i ugnen. Grädda i tjugo minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Smördegen ska bli rejält frasig och få fin gyllene yta.

Tag ur stekpannan ur ugnen och lossa försiktigt på kakans kanter med en kniv. Var försiktig så att du inte repar pannan. Lägg ett ugnsfast fat upp och ner över kakan. Fatet måste vara något större än stekpannan. Med en snabb rörelse vänder du upp och ner på stekpannan och fatet. Tarten ska hamna upp och ner på fatet. Om detta verkar för svårt, kan man låta kakan glida över på ett fat och sedan lägga ytterligare ett fat över detta och vända på alltihop. Detta underlättar om stekpannan är stor och tung.

Servera kakan lätt ljummen med lättvispad grädde eller en god vaniljglass.

Receptet kommer från recept.nu och är gjort av Daniel Couet.

onsdag 7 september 2011

Gulasch

Gulasch är ju en klassisk sportlovsrätt. Men det är också den rätt som jag blir mest sugen på när hösten kommer. Varm, mustig mat som gör mig varm i hjärtat och i hela kroppen. Jag publicerade min version av gulasch när jag precis börjat blogga. På den tiden då jag kanske hade en läsare på en vecka. Så det är väl inte mer än rätt att jag lägger ut det igen. För man får inte undanhålla världen en så här god gulasch. Jag gör min gulasch till ett mellanting mellan soppa och gryta, serverar i djup tallrik med en generös klick smetana och äter med sked. Ibland lyxar jag till med att tillsätta färska tomater, ibland åker det ner en skvätt rödvin. Detta är en förlåtande gryta, den tål lite av varje som man häller i. Det tar några timmar för köttet att bli mört och att låta den vila över natt i kylen och äta först dagen därpå, det är faktiskt ännu bättre.




Gulasch

4 p

500 g högrev eller nötbog
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong
2 stora potatisar
2 stora morötter
2 rågade tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
2 lagerblad
några kumminfrön
några stänk cayennepeppar
salt

Putsa köttet och skär i mindre bitar, ca 2x2 cm. Grovhacka löken och skiva vitlöken tunt. Fräs lök och vitlök i lite matfett i en gryta. Bryn sedan köttet med löken. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan passerade tomater, vatten, buljongtärning, paprikapulver, peppar, kummin och lagerblad. Låt småkoka under lock ca 1 timme (eller tills köttet känns riktigt mört). Skala och hacka potatis i mindre tärningar. Slanta morötterna. Tillsätt grönsakerna i soppan och låt koka till grönsakerna är genomkokta. Smaka av med salt och ev mer cayennepeppar. Servera med ett rykande färskt bröd och en klick smetana. Även gott att toppa med lite persilja. Lämpligt att frysa in ev rester. Receptet influerat av Allt om mat.

tisdag 6 september 2011

Kärleksmums

En klassisk kaka som är enkel att baka och som det finns mängder av recept på. Men jag tänker ändå publicera det jag använt. Så det så! Betyget på kakan har fått mer än väl godkänt och då kakan tinar snabbt, är den en bra kaka att ha i frysen i händelse av oväntat besök.




Kärleksmums

Ca 40 stycken

Botten:
200 g smör eller margarin
2 dl vatten
5 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao

Glasyr:
50 g smör
200 g florsocker
0,5 dl starkt kaffe
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

kokosflingor

Sätt ugnen på 200°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna mätande ca 30 x 40 cm och smörj sedan pappret och pannans kanter.
Smält matfettet och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret och vattnet. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör ner detta i smeten. Rör bara tills smeten är slät. Häll den i långpannan.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna.

Smält fettet till glasyren. Blanda det med florsocker, kaffe, kakao och vaniljsocker till en slät smet. Bred glasyren över kakan när kakan fortfarande är lätt ljummen. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.
Skär sedan kakan i lagom stora bitar och njut av den första biten tillsammans med en god kopp kaffe.

Receptet kommer från "Vår bakbok".



måndag 5 september 2011

Kycklinggratäng

Matlagandet till vardags bör helst vara snabbt och enkelt. Om blodsockret sjunker tillräckligt, blir jag och min man inte så trevliga och vårt tålamod är lika med noll. Och då kan vi inte ödsla tid på att fotografera maten när den är upplagd på tallriken. För familjefridens skull får man helt enkelt fotografera matlådan eller bli utan foton. Goda matlådor blev det verkligen!



Kycklinggratäng med bacon och paprika

4 portioner

4 kycklingfiléer
1 paket bacon
1 gul paprika
3 salladslökar
1 burk crème fraiche parmesan och vitlök
1 dl matlagningsgrädde

Skär kycklingfiléen i cm-tjocka skivor på längden. Stek dem i stekpanna, krydda med salt, peppar och paprikapulver. Lägg skivorna i botten av en ugnsfast form. Strö över stekt bacon i mindre bitar. Lägg på strimlad gul paprika och salladslök skuren på snedden. Bred över crème fraichen och ringla över lite grädde. Sätt in i ugnen i 200°C i ca 20 minuter. Crème fraichen ska smälta och rätten få lite färg. Servera med ris, kokt broccoli och sallad.

söndag 4 september 2011

Fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås


En god middag på en helgkväll. Fläskfilén putsades och skars i tjocka noisetter, stektes i panna och östes med stekskyn tills den var genomstekt men saftig. Rödvinssåsen kokades på en rejäl rödvinsslatt, kalvfond, schalottenlök, rotselleri, vitpepparkorn, lite soja och tomatpuré. Efter en halvtimmes sjudande, silades såsen och reducerades till önskad konsistens. Lite råsocker för sötma och lite smör för avblankning. Underbart!
Potatisgratängen gjordes helt enkelt på skivad potatis, gul lök blandad med mycket finhackad vitlök, salt, svartpeppar, lite vispgrädde och toppades med Västerbottenost. Bakades i ugn tills gratängen var helt mjuk.
Tomaterna är babyplommontomater på kvist där lite olivolja ringlats över, lite flingsalt och lite råsocker på. Bakas i ugn i ca 20 minuter i 200°C. Syrligt, saftigt och passar väldigt bra till fläskfilé.
Det har höftats genom hela matlagningen, så några exakta mått eller prydligt recept finns inte.

För att få tunna fina skivor av potatisen, använde jag mig av min nya mandolin. Den ger skivor med 1-10 mm tjocklek och strimlar julienne i fyra bredder. Den kan också räffla och våffla skivorna. Jo, den kostar en slant, men jag tycker att den är värd den kostnaden. Jag gillade känslan när jag provade den här och jag tyckte om att den står riktigt stadigt på köksbänken. Om du inte har testat att jobba med en mandolin, tycker jag helt klart att du ska prova. Skivandet går så mycket snabbare och helt plötsligt är det inte jobbigt att göra gratäng längre. Man kan mycket väl börja med en billigare variant, jag har haft en sådan i många år och bytte bara för att jag ville få ännu tunnare skivor.

lördag 3 september 2011

Pankofriterad havskräfta med wasabikräm

Jag är tycker om förrätter. Det blir det första matintrycket på en bjudning eller ett restaurangbesök. Om man nu inte hamnat på en bättre restaurang som också serverar en liten amuse bouche, det är ju så trevligt. Men ofta är förrätten en bra tillfälle att visa på tekniker som får ta lite tid då man har god tid på sig att förbereda rätten. Just den här rätten kan förberedas fram till själva friterandet. Rätten är inspirerad av den rätt som Louise, Sveriges Mästerkock, lagade i den japanska utmaningen. Jag har lagat den vid några tillfällen och den är helt klart den godaste förrätt jag lagat. Den krispiga kräftstjärten, den lena men ändå starka krämen och en god kontrast till den lilla maché- och mangosallad som serveras till.




Pankofriterad havskräfta med wasabikräm och mangosallad

4 portioner

8 havskräftor
1 äggvita
0,5 msk maizena
0,5 msk vatten
1 dl pankoströbröd
0,5 dl kokos
0,5 tsk salt
0,5 krm chilipulver

olja till fritering

1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
wasabipasta efter smak och tycke

färsk mango tunt strimlad med potatisskalare
machésallad

Rensa havskräftorna, så att du får ut rena kräftstjärtar. Ta bort tarmen. Spara kräftskalen i frysen, så har du grunden till en underbar fond.

Blanda crème fraiche med majonnäs och wasabipasta. Börja med en liten klick pasta, rör runt och smaka av. Pastan är rätt så stark, så man bör vara försiktig. Jag gillar wasabismaken och använde mig av en rågad tesked.

Vispa äggvitan riktigt styv. Rör ut maizenan i vattnet och vänd försiktigt ner i äggvitan.
Blanda pankoströbröd med kokosflingor, salt och chilipulver.
Doppa kräftstjärtarna i äggvitan så att de täcks ordentligt. Vänd dem sedan i ströbrödsblandningen. Fritera i 180°C värme tills kräftorna är gyllenbruna och frasiga.

Servera omedelbart med en klick wasabikräm och lite mangosallad.

fredag 2 september 2011

Drinktilltugg med halloumi

Jag tycker att det är otroligt trevligt med ett litet tilltugg till fördrinken, men det är rätt sällan jag egentligen orkar göra ett sådant. Vi serverar tilltugg på nyår och inför finare middagar, men knappast till den lilla lördagsbjudningen. Det här tilltugget är dock så himla enkelt och snabbt gjort, att det inte längre finns någon anledning att låta bli.

Skär halloumi i halvcentimetertjocka skivor och dela sedan på skivorna i två delar. Stek skivorna så att de får en vacker, gyllene yta. Strimla soltorkade tomater grovt. Lägg en strimla tomat på en skiva halloumi. Toppa med ett basilikablad och trä en tandpetare genom basilikan, tomaten och osten. Servera till en inte alltför söt fördrink eller till rött vin. Jag tackar min goda vän Mahia, som bjöd mig på det här den första gången.



torsdag 1 september 2011

Ärtsoppa och äppelplättar

Som student var jag engagerad i kårverksamheten och hade titeln mjödmästarinna i Sexmästerikollegiet. Det innebar att jag tillsammans med kompisen med samma titel, ansvarade för inköp av dryck till de sittningar som kollegiet arrangerade. Ofta hade vi 120-150 sittande gäster och det blir stora mängder dryck att köpa på systemet. Vi landade ofta på 5-6 flaskor snaps, 40-60 flaskor vin, sprit till fördrinken och 4-5 flaskor punsch. Detta köpte vi en gång i månaden och inte en enda gång behövde jag visa legitimation. När jag idag, 7-8 år senare, köper en flaska punsch till ärtsoppan, blir jag bemött med skeptiska blickar och frågan "Har unga dam legitimation med sig?". Får väl ta det som en komplimang att jag ser ung ut, även om min mentala ålder enligt tester är drygt 50 år.
Så efter att lyckats köpa punsch, värma den lagom och dricka den till ärtsoppan, lyckades jag också grädda många laggar med äppelplättar. Och det, mina vänner, kommer att hända igen. Festligt!

Ärtsoppa med fläsk

4 portioner för den hungrige

1 förp gula ärter av typen snabbärter från Gogreen
1 stor gul lök
1,5 liter vatten
1 grönsaksbuljong
400 g rimmat bogfläsk
0,5 kruka färsk timjan
salt

Skala och hacka den gula löken. Fräs den hastigt i lite smör. Slå på de gula ärterna och sedan vatten. Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp. Under tiden som uppkokningen sker, kan man ansa fläsket från lite fett. Dela sedan fläsket i mindre bitar, 400 g delas lämpligen på 5 bitar. Lägg ner fläsket i soppan när den kokat upp. Koka soppan tills fläsket är mört och ärterna har kokat sönder. Detta tar 1-1,5 timme. När fläsket är mört (prova med en provsticka), lyfter man upp fläsket och delar i mindre bitar. Om man ogillar fettet, kan man gärna ansa bort det vid delningen. Lägg i fläsket i soppan och tillsätt finhackad timjan. Smaka av. Sannolikt behövs lite salt, men då fläsket är salt i sig, gör man klokt i smaka först och salta sedan. Servera med en rejäl klick senap och punsch värmd till ca 50°C.





Äppelplättar

Ca 50 plättar

2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
1 msk råsocker
1 tsk kanel
3 äpplen, skalade och rivna på den grova sidan på rivjärnet

Blanda vetemjöl, socker, salt och kanel i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa med en
ballongvisp tills smeten är helt slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa sedan ner äggen. Tillsätt äpplena sist. Ställ kallt för att svälla en stund.
Hetta upp plättlaggen och ringla lite smälta smör eller flytande matfett över laggen. Lägg i 1,5 matsked smet för varje plätt och se till att få med lite äpple i varje plätt. Stek tills plätten börjar lossna från kanten, vänd och ge en lätt stekyta på andra sidan. Första laggen blir sällan bra, men sen har laggen blivit lagom varm och man har fått in tekniken. Enda risken med plättstekning är att man riskerar att bli fast för plättarna har en strykande åtgång och alla vill ha mer.

Servera plättarna med en liten klick lättvispad grädde eller vaniljglass och ev lite extra äppelsmak i form av lite äppelmos.