![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSY20-HwhILZ5ZSPsZjmmOw22GcDOycCR-hqv2M-rNR8mYkOG7W44HQqUqFEWqDTHj-vnOj-TYlPIgeh-TmdhFcnpB3IU-TFvDvEhQk6tRIvH8eI8ShBlua99RZyeRMnbrPACtmc1PbPI/s280/klassiskak%25C3%25B6ttbullar_small.jpg)
Köttbullar
18 stora eller väldigt många små
450 g köttfärs
1 dl ströbröd (jag använde eget gjort på surdegsbröd)
1 dl mjölk
1 ägg
1 stor gul lök
2 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
salt, grovmalen svartpeppar
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla. Under tiden finhackas löken och svettas mjuk utan att ta färg. Tillsätt sedan ägget till brödblandningen. Blanda sedan i lök, senap, kalvfond, salt och peppar. Sist vänder man i köttfärsen. Gör en liten köttbulle som steks och provsmakas. Oftast behövs mer salt. När man fått till en god smet, är det dags att börja trilla. Jag lägger alla köttbullar på ett skärbräde eller bricka och steker dem därefter. Jag skakar stekpannan mycket i början av stekningen för att få dem så runda som möjligt. Stektiden varierar med storleken så klart, men de får nästan alltid stanna i stekpannan hela tiden, om än på lägre temperatur.
Gräddsås med lingon
2 dl vatten
1 dl grädde av valfri fetthalt
1-2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 msk lingonsylt
salt, svartpeppar, råsocker
Lyft upp alla köttbullar ur stekpannan och häll vatten i den. Vispa runt i pannan för att få med alla goda smaker från stekningen. Tillsätt sedan grädde, soja och kalvfond. Låt såsen sjuda några minuter. Tillsätt sedan lingonsylten och låt sjuda lite till. Smaka av med salt, peppar och lite råsocker. Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen och vänd runt dem.
Pressgurka
4 portioner
½ slanggurka
1 dl vatten
1 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
lite salt
Skiva gurkan tunt med osthyvel eller på mandolin. Blanda ingredienserna till lagen och häll över gurkan. Lägg en tyngd på gurkan, t ex morteln och låt stå ca 1 timme.
Receptet kommer från Per Morberg men jag har helt fräckt uteslutit persiljan.
Servera köttbullarna i såsen till ett gott mos (gärna med brynt smör i), pressgurka och extra lingon. En liten sallad före maten säkerställer grönsaksintaget. En riktigt kall öl smakar gott till den här rätten, eller varför inte ett glas mjölk?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar