Jag passade på att använda på äpplen och björnbär i en paj vars recept som fanns med i senaste numret av Allt om mat. Jag minskade på mängden mandelmassa i fyllningen av rädsla att det skulle bli en för söt paj. Jag ökade också på mängden mandel i toppingen för extra crunch. Så här blev mitt lätt omarbetade recept.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd2JDT9oeRTfTWB_HVkvmplU2g-qydOxXRKbsq9e2ysgFSr7IILJ6jGwQGCDpFZl_Y_Hpu0XM25u7K0tkWlsaIzi__5S9NoDNL8UUBDGYmdnKZ-bIlB_1IcO-N8Ppk3NT5JzHb7d4cEiQ/s280/%25C3%25A4ppelbj%25C3%25B6rnb%25C3%25A4rspaj_small.jpg)
Äppel- och björnbärspaj med crunch
8 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
4 syrliga äpplen
2 dl björnbär
Crumble:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 dl hackad mandel
100 g smör
1. Hacka ihop mjöl, smör och socker i en matberedare (eller arbeta samman degen i en assistent). Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C.
2. Nagga degen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
3. Riv mandelmassan och strö den över botten av pajskalet. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg dessa på mandelmassan och strö sedan över björnbären.
4. Blanda mjöl, havregryn, muscovadosocker och mandel. Tillsätt smöret i små tärningar och nyp ihop till en smulig massa. Strö blandningen över pajen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. Låt den svalna något och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Receptet kommer från Allt om mat nr 15 2011, men med något ändrade proportioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar