måndag 11 juli 2011

En fantastisk chokladdessert

När vi var relativt nyinflyttade (det är vi väl fortfarande), lagade jag en trerätters middag som i mitt tycke blev i det närmaste perfekt. Pankofriterade havskräftor med wasabikräm, helstekt oxfilé med jordärtskockspuré och baconlindade haricot vertsknyten och pricken över i, en chokladterrin med svartvinbärssorbet. Den sistnämnda kan vara den godaste dessert jag ätit och väl värt mödan. Ja, det är endast en möda om man saknar en glassmaskin, då sorbeten kräver många omvispningar under infrysningen. Om du har en glassmaskin, ser jag ingen anledning att inte göra denna dessert. Något foto blev det inte och även om det hade blivit det, så hade det knappast gjort rätten rättvisa. Den ser väldigt enkel ut, men smakar helt fantastiskt!


Chokladterrin med svartvinbärssorbet

6 generösa portioner

250 g mörk choklad av god kvalitet (60-70%)
125 g smör
75 g honung
3 ägg


1,25 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 dl vinbärspuré (mixade och passerade svarta vinbär)
1,5 msk vodka

Smält choklad tillsammans med honung och smör i ett vattenbad. Separera äggulorna från äggvitorna och vispa dem separat. Ta chokladen från värmen och vänd ner äggulorna. Vänd sedan hastigt ner äggvitorna. Var försiktigt så att inte luften i äggvitorna slås sönder i blandningen. Vispa ej utan vänd försiktigt. Häll ner smeten i en plastfolieklädd avlång bakform, täck med folie och lägg i frysen. Låt ligga i frysen minst 6 timmar.

Koka upp socker och vatten. Blanda ner bärpuré och vodka i sockerlagen. Frys in i glassmaskin eller häll över i en rostfri bunke och ställ bunken i frysen. Om du ej har glassmaskin, måste sorbeten vispas upp med en ballongvisp en gång i timmen tills sorbeten är klar. I grundreceptet står det att infrysningen tar 5-6 timmar, men i mitt fall tog det 8 timmar. Gör den alltså i god tid före servering.

Vid servering skärs terrinen i lagom stora bitar (den är mäktig, så det behövs mindre än man tror). Låt sedan terrinen vila ca 5 minuter innan gästerna får hugga in. Den är godast om den är halvtinad. Servera med sorbet formad till kula eller ägg.

Receptet kommer från boken "Mina efterrätter" av Elisabeth Johansson men har halverats i mängd. I originalreceptet ingår vaniljvodka i sorbeten, vanlig vodka går dock lika bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar