![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIGX-s0o2ZTzSWkLqb97HMQ369OZA7gLSG2eBL6oHT4l-gJvdQ8X22idYA1UiXPnvSpOP69rY0MCujnkxIv3fRG-6TKv9lLj2mrd8GLnp7IfoKqBq85tv7pgtCwMVgmIqY0nusiZtscIw/s320/hetar%25C3%25A4kor_small.jpg)
Stekt ris med räkor
4 portioner
2,5 dl långkornigt, okokt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 kg räkor med skal
1 klyfta vitkål eller spetskål
1 knippe salladslök (eller varför inte färsk knipplök?)
1 röd paprika
2 små morötter
1 näve sockerärter
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili
1 bit ingefära, ca 2 kubikcentimeter stor
1 dl mango chutney
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk garam masala (jag använde en riskryddblandning med saffran, men garam masala borde gå lika bra)
1 msk kinesisk soja
Börja med att koka upp riset i saltat vatten. Under tiden som riset kokas, skalas räkorna. Spara skalen i frysen. Det kan bli grunden till en underbar räksås vid ett senare tillfälle.
Hacka kålen och paprikan i mindre bitar. Skär salladslöken i små slantar, likaså morötterna. Dela sockerärterna i mindre bitar. Finhacka chilin, ingefäran och vitlöken. Undvik att få med chilifröna, där sitter den värsta hettan.
Hetta upp lite olja i en större stekpanna. Fräs chili och ingefära med vitlök. De ska bara mjukna lite, ej ta färg. Tillsätt övriga grönsaker, gurkmeja, masala och curry, låt fräsa en stund. Grönsakerna ska behålla sin krispighet. Tillsätt det koka riset. Häll sedan i sojan och mango chutneyn och rör runt. Smaka ev av med lite mer salt. Tillsätt räkorna mot slutet. De ska bara bli varma och får inte ligga i för länge. Då blir räkorna sega och tråkiga.
Servera med en liten skål med mango chutney och färsk lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar