söndag 18 juli 2010

Läskande efterrätt

Vi har precis kommit hem efter en spontan, härlig och alldeles för kort bilresa till Alsace och Moseldalen. Och med oss i bagaget har vi en massa goda viner som det ska njutas av under lång tid framöver. Maten har kanske inte varit fantastisk, men det har slunkit ner en och annan riktigt god schnitzel och klassisk elsassisk (?) surkål och Munsterost. Längs vägen har det stundtals varit riktigt varmt. Toppnoteringen är 38,5 grader, uppmätt utanför Frankfurt am Main. Nu, hemma i soffan, uppmätes 38,3 grader. Detta är dock min kroppstemperatur, vilket inte direkt känns toppenbra i sommarvärmen. En läskande efterrättsgazpacho kan vara på sin plats. Här kommer receptet på en riktigt bra sådan. Med en kula vaniljglass, så känner man sig lite piggare, eller åtminstone något tröstad.

Melon- och jordgubbsgazpacho

4 portioner

1 liter ansade jordgubbar
1 galia- eller cantaloupemelon
2 dl is
1 tsk vaniljsocker
saften från en citron

Skopa ur melonkulor ur en halvan av melonen. Klyfta ett tiotal jordgubbar. Spara dessa som dekoration.
Gröp ur resten av melonen. Lägg melonköttet och resten av jordgubbarna i en mixer. Mixern ska ha en glaskanna, annars kan du inte krossa isen. Lägg i istärningar, tillsätt vaniljsocker och citronsaft och mixa till en slät soppa. Ställ kallt tills servering. Häll då upp soppan i djupa tallrikar, strö över melonkulor och jordgubbsklyftor. Toppa med en kula vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar